13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΧαρδαλιάς: Ελλάδα και ΗΠΑ στέλνουν ισχυρό μήνυμα αποτροπής από την Κρήτη, το...

Χαρδαλιάς: Ελλάδα και ΗΠΑ στέλνουν ισχυρό μήνυμα αποτροπής από την Κρήτη, το δικό μας «αβύθιστο αεροπλανοφόρο»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς,παρακολούθησε, σήμερα Τρίτη19 Ιουλίου 2022, τις δραστηριότητες της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) της Διμερούς Διακλαδικής Άσκησης Ελλάδος-ΗΠΑ με την επωνυμία “’Poseidon’s Rage 22”, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νικόλαου Δένδια.

Παρόντες ήταν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. George Tsunis. Τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα της 115 ΠM παρακολούθησαν επίσης, ο Διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης Υποστράτηγος Σταύρος Τζουμερκιώτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Υποστράτηγος Γεώργιος Λυμπινάκης, οι Διοικητές της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος Νικόλαος Γιαννόπουλος, του Ναυστάθμου Κρήτης Αρχιπλοίαρχος Νεκτάριος Λυμπεράκης ΠΝ και οι Διοικητές των τοπικών Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν:

– Βασική ενημέρωση από τους Διοικητές της 115 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) Σμήναρχο (Ι) Χρήστο Γρηγορούδη και του 48 Operations Group Commander Colonel Peter Lee,καθώςκαι στατική επίδειξη αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-15, στην έδρα της 115 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση της Σούδας.

– Ξενάγηση στα διαμερίσματα σκάφους αμερικανικής ακτοφυλακής “SENTINEL CLASS”, που ελλιμενίζεται στο Ναύσταθμο Κρήτης.

– Επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ)/ΝΑΤΟ Maritime Interdiction Operational Training Centre – Greece (NMIOTC), όπου μετά τη βασική ενημέρωση από τον Διοικητή του Κέντρου Αρχιπλοίαρχο Χαράλαμπο Θυμή ΠΝ, έλαβε χώρα επίδειξη με τη συμμετοχή εκπαιδευόμενων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στο αντικείμενο «εκκαθάριση – κατάληψη πλοίου» στον Κόλπο της Σούδας.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μετά τη βασική ενημέρωση στην έδρα της 115 ΠΜ:

«Με μεγάλη ευχαρίστηση σας καλωσορίζω όλους στα Χανιά για αυτή τη σημαντική διμερή άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Κυρίες και κύριοι, η συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ αποτελεί αδιαμφισβήτητα το θεμέλιο λίθο της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για περισσότερο από 75 χρόνια. Στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, η κυβέρνησή μας και οι αντίστοιχες αμερικανικές αρχές, έπραξαν τα μέγιστα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι ο ήδη υπάρχων ακλόνητος δεσμός μεταξύ των δύο χωρών θα γίνει ακόμα ισχυρότερος, ιδίως ενισχύοντας τη διμερή αμυντική μας συνεργασία. Το αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών -τουλάχιστον μέχρι τώρα – ήταν η πρόσφατη πενταετής επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει την αμοιβαία επωφελή αύξηση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στον Κόλπο της Σούδας, ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά, ανυπομονούμε να δούμε τη συμμαχία μας να εξελίσσεται σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διέρχονται μια περίοδο όπου πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το οπλοστάσιό τους και να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση του προσωπικού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των δυνατοτήτων μας στον αέρα, στη θάλασσα και την ξηρά. Η φιλοδοξία μας δεν αντιστοιχεί σε τίποτα λιγότερο από τη δημιουργία των πιο προηγμένων, ικανών και επαγγελματικών Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Η σημασία της συνεργασίας των χωρών μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι αδιαμφισβήτητη, όπως αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τη συμφωνηθείσα αναβάθμιση σημαντικού αριθμού Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper και την επικείμενη προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Αυτή η εμβληματική συνεργασία μεταξύ της αμερικανικής και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, θα τοποθετήσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανάμεσα στις πιο εξελιγμένες στην Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι, η άσκηση αυτή θα προετοιμάσει περαιτέρω τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών μας για την αντιμετώπιση ενός πλήρους φάσματος προκλήσεων, λαμβάνοντας υπόψη το δυναμικό περιβάλλον ασφαλείας στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Επιπλέον, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι σε κάθε επιθετική ενέργεια, σε διεθνείς ταραξίες και επίδοξους καταπατητές ότι η αμοιβαία δέσμευση της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι αδιαπραγμάτευτη και σταθερή. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας 200 ετών, βασισμένης σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αξίες.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλους σας μια ασφαλή και δημιουργική άσκηση.

Σας ευχαριστώ».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. George Tsunis.

Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων, από την έδρα του ΚΕΝΑΠ, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ήρθαμε σήμερα εδώ για να παρακολουθήσουμε τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων δύο διαχρονικών συμμάχων, των Η.Π.Α. και της Ελλάδας, οι οποίες συμμετέχουν από κοινού σε μια από τις πιο εντυπωσιακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των τελευταίων ετών, την “Poseidon’s Rage 22”, στην καρδιά της ανατολικής Μεσογείου. Από την Κρήτη, το δικό μας «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», η Ελληνική Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, αποτροπής και επιχειρησιακής ετοιμότητας».