13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΧαιρετισμός Α/ΓΕΕΘΑ στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της ΤΑΜΣ «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ» 2021

Χαιρετισμός Α/ΓΕΕΘΑ στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της ΤΑΜΣ «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ» 2021

Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ -21» μόλις ολοκληρώθηκε και αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα το γεγονός ότι διαπιστώσατε εκ του σύνεγγυς και με τον πλέον σαφή τρόπο την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των μέσων και του προσωπικού μας. Με υψηλό ηθικό  οι άνδρες και οι γυναίκες των Μονάδων που συμμετείχαν, ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία μια υψηλού επιχειρησιακού ρυθμού και απαιτήσεων άσκηση, επιτυγχάνοντας όλους τους τεθέντες αντικειμενικούς σκοπούς.

          Η άσκηση που μόλις παρακολουθήσατε αποτελεί την απτή απόδειξη του άριστου συντονισμού προσωπικού και μέσων για την αναχαίτιση οποιασδήποτε μορφής επιθετικής ενέργειας κι αν εκδηλωθεί στην περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς.

          Απόψε είχαμε την ευκαιρία να δούμε το μηχανοκίνητο πεζικό, τα άρματα μάχης, το πυροβολικό, τις ειδικές δυνάμεις αλλά και τα επιθετικά ελικόπτερα μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας να συνεργάζονται και να συνεπιχειρούν σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους σε μία υψηλών απαιτήσεων συνέργεια νυκτερινού αγώνα, ώστε να ανατρέψουν τις θέσεις του εχθρού και να αποκτήσουν το τακτικό πλεονέκτημα. Το μήνυμα αποτροπής που στείλαμε σε όσους επιβουλεύονται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ισχυρό και ξεκάθαρο!

          Σας υπενθυμίζω εξάλλου ότι η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ -21» διεξάγεται στο πλαίσιο της εθνικής διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21», η οποία ήδη από την Παρασκευή λαμβάνει χώρα σε όλο το εύρος του ελλαδικού χώρου σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και στην οποία εξασκούνται και συνεκπαιδεύονται και οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ βελτιώνοντας την διαλειτουργικότητά τους και την εν γένει επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

          Και επειδή αυτή η γεωπολιτική γειτονιά, στην οποία εδώ και χιλιάδες χρόνια είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε και να ευημερούμε, παραμένει ασταθής και γεμάτη με προκλήσεις, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Δεν μας φοβίζουν άλλωστε τα δύσκολα και το έχουμε αποδείξει! Διαθέτουμε και την ικανότητα και τη θέληση και, αν θέλετε, και το χάρισμα ως Έλληνες να τα καταφέρνουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και τις πλέον αντίξοες. Ένα είναι το μόνο βέβαιο, και το δήλωσαν απερίφραστα και αναντίρρητα τα καταιγιστικά πυρά των όπλων μας που άστραψαν απόψε μέσα στη νύχτα, κάνοντάς την μέρα. Ότι όποιος τολμήσει να υποτιμήσει την ισχύ μας, θα λάβει απάντηση ακαριαία, πάρα πολύ επώδυνη και συντριπτική! Ως κράτος επιθυμούμε βεβαίως την ειρήνη και εργαζόμαστε γι’ αυτήν. Αυτό όμως δεν πρέπει να παρεξηγείται και να εκλαμβάνεται από κάποιους εσφαλμένα ως αδυναμία. Δεν χωράει καμία παρανόηση! Ως Έθνος έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, γι’ αυτό και σε περίπτωση που απειληθούμε ή δεχθούμε εχθρική επίθεση, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλο μας το είναι για τη νίκη. Είμαστε πανέτοιμοι να πράξουμε αυτό για το οποίο όλοι ορκιστήκαμε, για το οποίο εκπαιδευόμαστε καθημερινά, αυτό για το οποίο υπάρχουμε! Το αποδείξαμε περίτρανα πέρυσι στον Έβρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και θα το αποδείξουμε όπου αλλού απαιτηθεί και τώρα και στο μέλλον! Η ευχάριστη γεύση που πήραμε σήμερα εμείς από την επιτυχή δράση των Όπλων μας, θα είναι πικρή, πικρότατη για όποιον επιδιώξει σε βάρος μας οποιαδήποτε επιβουλή. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να υπερασπίζουμε την Πατρίδα και να προσφέρουμε το υπερπολύτιμο αγαθό της ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία, η οποία μας το ανταποδίδει με την αμέριστη εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει το θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πράττουμε διαχρονικά και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε και τώρα και πάντοτε, οπλισμένοι με αυταπάρνηση, με ψυχικό σθένος και συνετή τόλμη αλλά και με το υψηλό ηθικό που μας διακατέχει ως λαό όταν μαχόμαστε «υπέρ βωμών και εστιών».

          Παράλληλα όμως, ως οφείλουμε, οικοδομούμε ισχυρές εταιρικές σχέσεις και συμμαχίες με σημαντικούς δρώντες τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την αποτρεπτική μας ικανότητα. Συνεκπαιδευόμαστε με φίλους, συμμάχους και εταίρους, ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και αποκτάμε νέες εμπειρίες, εδραιώνοντας το πλέγμα ασφαλείας που χάρη και στις πρωτοβουλίες της χώρας μας σταδιακά ισχυροποιείται και επεκτείνεται, σε πείσμα όσων επιχειρούν να το ναρκοθετήσουν με τις παραβατικές και προκλητικές μονομερείς τους ενέργειες.

          Επιπλέον, μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται στον τομέα των εξοπλισμών ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν τα πλέον σύγχρονα μέσα και να επιτελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή τους. Με στοχευμένες παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε σταδιακά τον εξοπλισμό και τα μέσα μας, ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως ισχυρός ανασχετικός παράγοντας σε οποιαδήποτε δυνητική εχθρική επιθετική ενέργεια όπου και όποτε εκδηλωθεί.

          Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων η επιτυχής ολοκλήρωση της άσκησης «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ -21» συνιστά το προϊόν της άοκνης προσπάθειας και του αγαστού διακλαδικού συντονισμού τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και εκτέλεσης. Γι’ αυτό και σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την άριστη σχεδίαση και εκτέλεση, αποτέλεσμα των οποίων, ήταν το εντυπωσιακό θέαμα που μόλις παρουσιάσατε. Σας προτρέπω λοιπόν να συνεχίσετε να υπηρετείτε με υψηλό φρόνημα την Πατρίδα, έχοντας κατά νου ότι αποτελείτε τον ακρογωνιαίο λίθο της άμυνάς μας, τους υπερασπιστές και θεματοφύλακες της εδαφικής μας ακεραιότητας και ανεξαρτησίας που πραγματικά φυλάττουν Θερμοπύλες στον Έβρο, στα νησιά και σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας.

          Σας ευχαριστώ.