13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΧαιρετισμός Α/ΓΕΕΘΑ κατά την τελετή υποδοχής του ιστορικού αεροσκάφους Supermarine Spitfire MJ755

Χαιρετισμός Α/ΓΕΕΘΑ κατά την τελετή υποδοχής του ιστορικού αεροσκάφους Supermarine Spitfire MJ755

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση να παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή υποδοχής του θρυλικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας SupermarineSpitfire.

Είναι μία μέρα ιστορική η σημερινή, που συνδέει με τον καλύτερο τρόπο το χθες με το σήμερα, αλλά και μία έμπρακτη απόδειξη ότι τιμούμε και σεβόμαστε την αεροπορική Ιστορία μας.

Το αεροσκάφος επιστρέφει σήμερα εδώ που ανήκει, στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας και θα αποτελεί το κόσμημα του Μουσείου της Πολεμικής Αεροπορίας πλάι στα άλλα ιστορικά αεροσκάφη μας, και μάλιστα όχι στατικά όπως συνέβαινε μέχρι το 2018, αλλά έχοντας δυνατότητα πτήσης, ώστε να πετάει ξανά μετά από 68 ολόκληρα χρόνια και να υπενθυμίζει σε όλους μας την πλούσια ιστορία των Ελληνικών Πτερύγων που υπερασπίζονται με απόλυτη επιτυχία τους γαλάζιους Ελληνικούς ουρανούς εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Οι νεαροί Ίκαροι και όχι μόνο, θα έχουν την τύχη να θαυμάζουν και να εμπνέονται από ένα σύμβολο αεροπορικής ισχύος που τελεί πλέον σε άριστη πτητική κατάσταση. Η συντήρηση που έγινε με κόπο και μεράκι στο αεροσκάφος θα του επιτρέψει να συμμετάσχει ενεργά στις αεροπορικές επιδείξεις που έχει σχεδιάσει η ΠΑ, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους μας να το θαυμάσουμε στους ελληνικούς ουρανούς.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα “ΙΚΑΡΟΣ” και  προσωπικά τον Πρόεδρο του, κύριο Πήτερ Λιβανό, για την πρωτοβουλία όχι μόνο της ανακατασκευής του αεροσκάφους, αλλά και της εκπαίδευσης των χειριστών καθώς και των τεχνικών που θα είναι επιφορτισμένοι με τη συντήρησή του. Αναμφίβολα, η επαναφορά του Spitfire σε πτητική κατάσταση αποτελεί ένα επιτυχημένο εγχείρημα διεθνούς εμβέλειας, αν λάβει μάλιστα κάποιος υπόψη του, ότι λιγότερα από 100 τέτοια αεροσκάφη βρίσκονται σε τόσο αξιόλογη κατάσταση παγκοσμίως.

Κύριε Λιβανέ,

η προσφορά σας στην ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι πραγματικά αξιέπαινη και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να προσφέρετε ακόμα περισσότερα για την περαιτέρω ανάδειξη της ζωντανής ιστορίας της ένδοξης Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Οι Ουρανοί ήταν, είναι και θα παραμείνουν δικοί μας!