13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ "ΗΝΙΟΧΟΣ 2022''

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ “ΗΝΙΟΧΟΣ 2022”

Κυρίες και κύριοι,

          Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Αλβανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Ιταλίας, του Καναδά, της Κροατίας, της Κύπρου, του Μαρόκο, της Σαουδικής Αραβίας, της Σλοβενίας και της Ελλάδας.

          Εκ μέρους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα ήθελα και πάλι να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, με αφορμή την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22». Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που σας φιλοξενούμε, και ελπίζω ότι απολαμβάνετε τη διαμονή σας στην Ελλάδα.

          Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ που βρεθήκατε σήμερα μαζί μας. Η παρουσία σας έχει ιδιαίτερη σημασία και αποδεικνύει το πραγματικό ενδιαφέρον σας για την ισχυρή συνεργασία μας με τους φίλους, συμμάχους και εταίρους μας.

          Αγαπητοί φίλοι, στις μέρες μας κυριαρχεί πολιτικά η Ουκρανική κρίση, με την Ελλάδα να συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ισχυρό υποστηρικτή της ειρήνης και της ασφάλειας, καταδικάζοντας την εισβολή στο Ουκρανικό έδαφος από την πρώτη στιγμή που αυτή έλαβε χώρα.

          Γενικότερα, το περιβάλλον ασφαλείας μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς, και χαρακτηρίζεται από ποικιλία απειλών και προκλήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, ο μόνος τρόπος να τις ξεπεράσουμε είναι με την στενή συνεργασία μεταξύ συμμάχων και εταίρων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και σέβονται ο ένας τον άλλον.

          Υπό την καθοδήγηση της πολιτικής μας ηγεσίας, η Ελλάδα παγίως προωθεί την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ειδικότερα και επ αυτού του πλαισίου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν μια καλά εδραιωμένη στρατιωτική συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, οι δε πολυάριθμες δράσεις που προγραμματίζουμε κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν τον εποικοδομητικό ρόλο μας στην περιοχή, και τις προσπάθειές μας να φέρνουμε τα έθνη κοντύτερα το ένα στο άλλο.

          Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» συνιστά μια από αυτές τις δράσεις, η οποία όντας μια από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου, φημίζεται για τις συνέργειες που επιτυγχάνει μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων συμμάχων και εταίρων, με στόχο την προώθηση της διαλειτουργικότητας και της συνέργειάς τους επί του πεδίου.

          Το κάνουμε αυτό από το 2015 και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τα επόμενα χρόνια, με κάθε επανάληψη της σειράς Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, με πιο προωθημένα σενάρια και εκπαιδευτικά αντικείμενα κάθε χρόνο. Και όπως σας υποσχέθηκα πέρυσι εδώ στην Ανδραβίδα, καταφέραμε ο φετινός ΗΝΙΟΧΟΣ να είναι πράγματι πολύ ξεχωριστός!

          Έχουμε λοιπόν τουλάχιστον 46 αεροσκάφη και ελικόπτερα, από την Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κύπρο, και τη Σλοβενία όπως βεβαίως και πολλά από την Ελλάδα. Επιπλέον, έχουμε την συμμετοχή περισσότερων από 30 ατόμων μεταξύ των οποίων Air Battle Managers της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και Παρατηρητές από την Αλβανία, την Αυστρία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κροατία, το Μαρόκο, και την Σαουδική Αραβία.

          Επιπλέον, και πέραν της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα πρέπει να τονίσω στο πλαίσιο της Άσκησης «ΩΡΙΩΝ 22» την συμμετοχή Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως επιπλέον και μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού που συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ρεαλιστικού περιβάλλοντος μάχης. Ειδικά για την Άσκηση «ORION 22», πρέπει να αναφέρω ότι έχουμε συγκεντρώσει Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων από την Βουλγαρία, την Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο, μαζί με Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

          Τα εξεταζόμενα σενάρια είναι πολύ απαιτητικά και άμεσα συνδεδεμένα με την Άσκηση «ΙΝΙΟΧΟΣ 22», και αυτό είναι κάτι για το οποίο καμαρώνουμε, γιατί δεν είναι και τόσο συνηθισμένο, και φυσικά έχουμε αποφασίσει ότι θα κάνουμε το ίδιο και στο μέλλον. Και βεβαίως αγαπητοί φίλοι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, με το αναβαθμισμένο Διακλαδικό αποτέλεσμα να οφείλεται στην συνδυασμένη παρουσία τόσων μέσων και προσωπικού από τόσες πολλές χώρες.

          Είναι πράγματι εντυπωσιακό και γι’ αυτό τον λόγο μου αρέσει να αποκαλώ αυτήν την άσκηση όχι «ΗΝΙΟΧΟΣ 22», αλλά «INIOCHOS PLUS», και επ αυτού θα ήθελα να επεκταθώ λίγο περισσότερο.

          Επιτρέψτε μου λοιπόν να υπογραμμίσω, ότι φέτος έχουμε τη συμμετοχή δύο Αεροπλανοφόρων, δηλαδή του HARRY TRUMAN από τις ΗΠΑ και του CHARLES DE GAULLE από την Γαλλία, και τολμώ να πω αγαπητοί κύριοι Υπουργοί και Πρέσβεις ότι αυτό είναι πραγματικά μοναδικό επίτευγμα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν τόσες χώρες σε μία Άσκηση, ειδικά αυτή την περίοδο και σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη γειτονιά!

          Οφείλω να επισημάνω όμως ότι η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να φέρουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις χώρες μας πιο κοντά. Όπως ήδη είπα, είναι επίσης μια εξαιρετική δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης για να ενισχύσουμε την ετοιμότητά μας, να επαυξήσουμε την διαλειτουργικότητά μας και να τελειοποιήσουμε την μαχητική μας ικανότητα σε ένα πολυεθνικό διακλαδικό περιβάλλον, με εκτέλεση απαιτητικών σεναρίων και χρήση τεράστιας ποικιλίας οπλικών συστημάτων.

          Από την πρώτη στιγμή παρακολουθώ στενά την εξέλιξη της Άσκησης και επισκέφθηκα την Αεροπορική Βάση στην Ανδραβίδα την περασμένη Τρίτη για να συναντήσω την ομάδα σχεδίασης και τους συμμετέχοντες, και να αποκτήσω ιδία άποψη για την πορεία των πτητικών δραστηριοτήτων. Και θέλω να τονίσω αγαπητοί φίλοι ότι είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος, και γι αυτό τον λόγο θέλω να ευχαριστήσω όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά για την συμβολή σας στην επιτυχία της Άσκησης με την εξειδικευμένη γνώση σας και τις προωθημένες μαχητικές σας δεξιότητες.

          Κυρίες και Κύριοι, σε αυτήν την περίοδο αστάθειας που διανύουμε, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των περιστάσεων και βεβαίως να προλαμβάνουμε καταστάσεις. Έχοντας αυτό υπόψη, πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε δοθείσα ευκαιρία από κοινού εκπαίδευσης, και ειδικά όταν αυτό μπορεί να γίνει σε πολυεθνικό και διακλαδικό περιβάλλον.

          Για όλα αυτά, σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και βεβαίως θα χαρούμε να σας έχουμε ξανά μαζί μας και του χρόνου.

          Εξοχότατοι κύριοι Πρέσβεις, σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την παρουσία σας σήμερα εδώ, όπως και τις Ένοπλες Δυνάμεις των Χωρών σας για την διάθεση του προσωπικού και των μέσων τους στην «INIOCHOS PLUS», όπως και για το άριστο πνεύμα συνεργασίας.

          Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν την εξαιρετική άσκηση, όπως βεβαίως και στους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης.

          Ολοκληρώνοντας, σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και σας προτρέπω να απολαύσετε το υπόλοιπο της άσκησης και την παραμονή σας στην Ελλάδα, και βεβαίως σας εύχομαι καλή και ασφαλή επιστροφή στις βάσεις σας.

          Και να θυμάστε, ότι θα είστε πάντα ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

          Σας ευχαριστώ πολύ!