13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΓΕΕΘΑ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΓΕΕΘΑ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ

Την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και βαθιάς ευγνωμοσύνης, τελέσθηκε το Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Πεσόντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, Ιερολοχιτών και Καταδρομέων, στο Ηρώο των ΛΟΚ στο Καβούρι Αττικής, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, εκπροσώπων Κομμάτων και της Εκκλησίας, καθώς και αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων.

Παρών και ο υπερεκατοντούτης Στρατηγός Ιερολοχίτης κ. Κωνσταντίνος Κόρκας.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΩΝ!

Χαιρετισμός ΑΓΕΕΘΑ:

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Κύριε Βουλευτά,

Κύριε εκπρόσωπε του Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βουλιαγμένης και Βούλας,

Κύριε Εκπρόσωπε του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού,

Υπερεκατοντoύτη Στρατηγέ Ιερολοχίτη κ. Κόρκα,

Κύριε Εκπρόσωπε της Περιφέρειας,

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Πρόεδροι,

Ιερολοχίτες και Καταδρομείς,

Κυρίες και Κύριοι,

Υποκλίνομαι ευλαβικά στη μνήμη των υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος αθανάτων πεσόντων των Ιερών Λόχων της Ελλάδος και των Καταδρομέων, στους παντοειδείς υπέρ της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας αγώνες του Έθνους.

Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε, με μεγίστη συγκίνηση και σεβασμό, τους επίλεκτους Έλληνες, επώνυμους και ανώνυμους μαχητές Ιερολοχίτες και Καταδρομείς, που με τον ηρωϊσμό και την πολύτιμη προσφορά τους στο Έθνος, ανυψώθηκαν στη σφαίρα του ιδεατού και έγιναν σύμβολα της Ελληνικής πολεμικής αρετής και αξεπέραστα πρότυπα για τις μελλοντικές γενεές των Ελλήνων.

Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους υπέροχους εκείνους Έλληνες, που εμπνευσμένοι από τον Ιερό Λόχο των Θηβών και του Πελοπίδα, στελέχωσαν με προθυμία και ζήλο τους Ιερούς Λόχους της Πατρίδας.

Από τον Ιερό Λόχο του Δραγατσανίου και του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που υπήρξε η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, έως και τον πλέον πρόσφατο Ιερό Λόχο της Μέσης Ανατολής και του Χριστόδουλου Τσιγάντε, που πολέμησε με απαράμιλλο σθένος κατά των δυνάμεων του γερμανοϊταλικού άξονα στη Βόρεια Αφρική και στο Αιγαίο, πρωτοστατώντας στην απελευθέρωση των νησιών του Ελληνικού Αρχιπελάγους.

Μεγάλη η ευγνωμοσύνη που τους οφείλουμε και ανάλογη της ευρύτατης προσφοράς τους στην Πατρίδα.

Υπήρξαν ταχείς στη δράση, τολμηροί και ακούραστοι μαχητές που μας έδειξαν πώς γίνεται κατορθωτό το ακατόρθωτο, πώς γίνεται εφικτό αυτό που μοιάζει ανέφικτο.

Έχοντας υιοθετήσει σε απόλυτο βαθμό μέσα τους τις έννοιες της τιμής, της αυταπάρνησης και του χρέους, τις μετουσίωσαν αβίαστα σε πράξη, την στιγμή και στον τόπο που χρειάστηκε, δίχως κανέναν απολύτως δισταγμό.

Οι Μονάδες Καταδρομών που ακολούθησαν, συνέχισαν επάξια την ηρωική παράδοση των Ιερών Λόχων. Μέσα σε αυτές κυριάρχησε περισσότερο από οπουδήποτε αλλού αυτό που ονομάζουμε «Πνεύμα Μονάδος»: η συνεκτική δηλαδή εκείνη δύναμη που σφυρηλατεί αδιάρρηκτους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των μαχητών και λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος την ώρα της μάχης.

Με το υψηλό ηθικό και την πλούσια πολεμική τους δράση, δημιούργησαν έναν θρύλο γύρω από το όνομά τους που εμπνέει και συγκινεί μέχρι σήμερα.

Ο θρύλος αυτός που ακολουθεί τις Ελληνικές Δυνάμεις Καταδρομών θα παραμείνει -το λέω μετά βεβαιότητος- ζωντανός και στο μέλλον.

Και τούτο, διότι η εύφορη και γόνιμη ιερή ελληνική γη δεν σταματά ποτέ να βγάζει Κατούντες και Κατσάνηδες, δεν σταματά ποτέ να γεννά μαχητές του «ου πόσοι, αλλά πού», μαχητές που «δεν ρωτούν πόσοι είναι οι εχθροί, αλλά πού είναι οι εχθροί» ώστε να σπεύσουν να τους αντιμετωπίσουν!!!

Αυτός είναι ο Έλληνας Καταδρομέας! Ηρωικός, τολμηρός και αγέρωχος!

Στην καρδιά και στο μυαλό του είναι χαραγμένη η Ελλάδα. Μονάχη του έγνοια η Πατρίδα, που αγαπά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο!

Γι’ αυτό και επιθυμεί διακαώς να την υπερασπιστεί, να της προσφέρει όλο του το είναι, πολεμώντας στην πρώτη γραμμή της μάχης!

Οι Έλληνες Επίλεκτοι Μαχητές του σήμερα, καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές και βατραχάνθρωποι, κρατούν ψηλά τη Σημαία και το πνεύμα του Ιερού Λόχου, αποτελώντας τους άξιους συνεχιστές του έργου των παλικαριών του Χριστόδουλου Τσιγάντε και του Ανδρέα Καλίνσκη.

Πληρούν αυστηρά κριτήρια διανοητικών, σωματικών και ψυχικών ικανοτήτων και εκπαιδεύονται εντατικά και επίπονα στις πιο σκληρές και αντίξοες συνθήκες στο έδαφος, στο υγρό στοιχείο και στον αέρα, για να καταφέρουν την κρίσιμη στιγμή να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή τους. 

Ήταν και παραμένουν η ακονισμένη αιχμή του δόρατος, η αφρόκρεμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Συναισθανόμενος την κρισιμότητα της αποστολής που θα κληθούν να εκπληρώσουν, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ,έθεσα ως προτεραιότητά μου τον εκσυγχρονισμό τους με γνώμονα τη μέγιστη εφαρμογή της διακλαδικότητας, την αυτοδυναμία σε μέσα και προσωπικό αλλά και την ταχύτητα στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων.

Και αισθάνομαι σήμερα ευτυχής, διότι αισίως ο σκοπός επετεύχθη! Κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ που εκδόθηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα, συστήθηκε και επίσημα η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου!

Στους κόλπους της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, θα σφυρηλατηθούν οι συνεχιστές της παράδοσης των Ιερολοχιτών και των Καταδρομέων τους οποίους τιμούμε σήμερα.

Στις Μονάδες της, θα συνεχίσει να καλλιεργείται το πνεύμα του Έλληνα Καταδρομέα, η τόλμη, η λεβεντιά, η σιδερένια θέληση, το πείσμα, η τιμή, η αυταπάρνηση και το απαράμιλλο ήθος.

Είναι «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» προς το μέλλον!

Είναι βήμα εκσυγχρονισμού, που τον οφείλουμε στους γενναίους, ευκλεείς, αλλά και πρωτοπόρους για την εποχή τους μαχητές που θυμόμαστε και μνημονεύουμε σήμερα!

Με οδηγό μας τη μνήμη, δεν πρόκειται να αστοχήσουμε, δεν πρόκειται να αποτύχουμε ούτε να υποχωρήσουμε, δεν πρόκειται να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν.

Είμαστε εδώ, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα Πάτριά μας «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», έτοιμοι να τιμωρήσουμε σκληρά τον επιβουλέα που θα κάνει το μέγα λάθος να μας υποτιμήσει.

Αυτό είναι το χρέος μας και γι΄ αυτό δώσαμε όρκο ιερό απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Και σκοπεύουμε να τον κρατήσουμε!

          Τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Ανδρέα Κάλβου για τους άνδρες του Ιερού Λόχου θ’ αντηχούν πάντοτε στ’ αυτιά και στην καρδιά μας:

«Τον Ένδοξον Λόχον, τέκνα, μιμήσατε, Λόχον Ηρώων!!!».

          Τιμή και δόξα στους ήρωες πεσόντες Ιερολοχίτες και Καταδρομείς!

          Ας είναι αιωνία κι αλησμόνητη η μνήμη τους!

          Αθάνατοι!