13.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ«Φύλλο πορείας» ξανά προς ΚΕΕΜ για νεοσύλλεκτους

«Φύλλο πορείας» ξανά προς ΚΕΕΜ για νεοσύλλεκτους

Στις 18 Σεπτεμβρίου η υποδοχή των πρώτων στρατεύσιμων – Περίπου 5,5 χρόνια μετά την παρουσίαση της τελευταίας σειράς

Μήνας ορόσημο για το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) Σπάρτης αποτελεί ο προσεχής Σεπτέμβριος, καθώς έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια τυπικής λειτουργίας, θα ανακτήσει ξανά το καθεστώς υποδοχής κι εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων οπλιτών, που κατείχε ως το 2018. Σε λιγότερο από έναν μήνα, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο θα ανοίξει ξανά τις πύλες του για να υποδεχθεί τους στρατεύσιμους της Ε΄ ΕΣΣΟ, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Νεοκλής Κρητικός. «Ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση στρατόπεδα των Βαλκανίων, που διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, καλωσορίζει ξανά, μετά από 5,5 χρόνια, την πρώτη σειρά κατάταξης νεοσυλλέκτων. Η επιμονή μας και οι συντονισμένες ενέργειές μας, απέδωσαν καρπούς», επεσήμανε σε δήλωσή του ο βουλευτής.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ικανοποιήσει τα χρόνια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, των αρχών και των φορέων, που είχαν αντιταχθεί κι αντιδρούσαν σθεναρά στην παύση του Στρατοπέδου «Συνταγματάρχη Κων/νου Δαβάκη» ως μονάδας εκπαίδευσης στρατευσίμων.

Το εμβληματικό ΚΕΕΜ, το οποίο διαθέτει νευραλγικό και στρατηγικό ρόλο στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και την άμυνα της χώρας, αναμένται ότι θα ενισχύσει και πάλι αισθητά την  τοπική κοινωνία. Είναι κοινή πεποίθηση, εξάλλου, πως για δεκαετίες η οικονομική ζωή της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής νομού στηριζόταν σε σημαντικό βαθμό στη λειτουργία της στρατιωτικής υποδομής, η οποία φιλοξενούσε ετησίως χιλιάδες οπλίτες θητείας και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Το χρονικό
της επαναλειτουργίας
Από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να επαναλειτουργήσει το στρατόπεδο, οι προετοιμασίες ήταν εντατικές ώστε να είναι όλα έτοιμα την κατάλληλη περίοδο. Τον Φεβρουάριο του 2023, όπως σας είχε ενημερώσει ο «ΛΤ», άρχισαν οι διαβουλεύσεις  προκειμένου να εξευρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία για να κάνει τη μεγάλη επάνοδο το ΚΕΕΜ.

Η αρχική ημερομηνία είχε ορισθεί για τον Μάρτιο του 2023, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό και η επανεκκίνηση του ΚΕΕΜ είχε μεταφερθεί για τις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, λόγω των εθνικών εκλογών, η κυβέρνηση τοποθέτησε την πλήρη λειτουργία του στρατοπέδου για τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταργήθηκαν τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Την Άνοιξη του εν λόγω έτους, οι οπλίτες άρχισαν να παρουσιάζονται στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), ώστε σύμφωνα με την τότε ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, να επιτυγχάνεται η γρήγορη ένταξη των στρατιωτών στις επιχειρησιακές μονάδες των συνόρων.

Τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους ήταν στις παρακάτω περιοχές: Σπάρτη (ΚΕΕΜ), Θήβα (Πυροβολικού), Ναύπλιο (Μηχανικού), Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι, Τρίπολη, Άρτα (Υγειονομικού), Γρεβενά και Λαμία (Υλικού Πολέμου).

Η αποστολή του ΚΕΕΜ
Το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) είναι Κέντρο Εκπαίδευσης, ισότιμο Ταξιαρχίας και αποτελείται από τη Σχολή Αξιωματικών, 3 Τάγματα Εκπαίδευσης και τον Λόχο Διοίκησης.

Αποστολή του ΚΕΕΜ, είναι η εκπαίδευση των αξιωματικών, ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών, καθώς και η ειδική εκπαίδευση οπλιτών άλλων Όπλων και Σωμάτων, σε αντικείμενα αρμοδιότητας ΕΜ.

Το ΚΕΕΜ έχει πιστοποιηθεί ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ) του Υπουργείου Εργασίας με τις παρακάτω σχολές:
  • Σχολή Οδηγών στη Σπάρτη.
  • Σχολή Μαγείρων στο Γύθειο.
  • Σχολή Αρτοποιών στη Σπάρτη.

ΠΗΓΗ: https://lakonikos.gr