13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΦωτό από την επίσκεψη του ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά στη Defea 2023

Φωτό από την επίσκεψη του ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά στη Defea 2023

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, χθες, Τρίτη 9 Μάϊου 2023, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας & Ασφάλειας “Defence Exhibition Athens – DEFEA”, υπέγραψε, εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της Άμυνας, με τον ομόλογό του, κ. Marian Majer, από το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Σλοβακίας. Η υπογραφή του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, στον Εκθεσιακό χώρο “Athens Metropolitan Expo” στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στα Σπάτα Αττικής.

Η υπόψη διμερής στρατιωτική συνεργασία αφορά σε τομείς όπως Ασφάλεια & Άμυνα, Έρευνα & Ανάπτυξη, εξοπλισμοί, νομοθεσία, ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αμοιβαία συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Σλοβακίας σε στρατιωτικές ασκήσεις, σε προγράμματα εκπαίδευσης, καθώς και σε κοινές αθλητικές – πολιτιστικές δραστηριότητες, στη βάση ενός Ετήσιου Καταρτισμένου Σχεδίου Συνεργασίας.

Επιπρόσθετα, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της “DEFEA-23”, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων και επαφών με ομολόγους του και ανώτερους αξιωματούχους από χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τρίτων χωρών. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς συναντήθηκε διαδοχικά με τους:

– Assistant Undersecretary for Support & Defence Industries του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Major General Mubarak Saeed GhafanAl Jabri.

– Deputy Minister of Defence της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Karen Brutyan. Παρόν στη συνάντηση ήταν και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.

– Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Π. Λουκά.

– Deputy Minister for Defence της Δημοκρατίας της Γκάνας κ. Kofi Amankwa – Manu.

– Assistant Secretary of the Army for Acquisitions, Logistics and Technology (ASA AL&T) του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Douglas Bush.

– State Secretary of the Ministry of Defence της Δημοκρατίας της Σλοβακίας κ. Marian Majer.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με επίκεντρο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση των επιμέρους συνεργασιών της Ελλάδας με τις ανωτέρω χώρες στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, δίνοντας έμφαση στα πεδία της Αμυντικής Βιομηχανίας και της αμοιβαίας εκπαίδευσης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν τρόποι εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων της χώρας μας με τις υπόψη χώρες, με κοινές εκδηλώσεις και δράσεις σε τομείς όπως ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις ενώ, παράλληλα ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και την επίδρασή τους στην ασφάλεια και σταθερότητα τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τα περίπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της Hellas Sat, της Smart Flying Machines, ενώ από τις διεθνείς συμμετοχές βρέθηκε στο περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου επισκέφθηκε τους χώρους με το οπλικό σύστημα M270A2 Multiple Launch Rocket System (MLRS) και τα ελικόπτερα UH-60M Blackhawk, με μέλη πληρωμάτων των οποίων και συνομίλησε. Τέλος, επισκέφθηκε τα περίπτερα της LOCKHEED MARTIN και της ONEX SHIPYARDS & TECHNOLOGIES GROUP, όπου ενημερώθηκε για τις νέες υψηλές τεχνολογίες, τις παρεχόμενες δυνατότητες και συνομίλησε με στελέχη των εταιρειών και επισκέπτες.

Τον κ. Χαρδαλιά, κατά την παρουσία του στη “DEFEA-23” συνόδευσαν η Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου ΥΦΕΘΑ κ. Ελένη Μπόμπου, ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου (ΣΓ) ΥΦΕΘΑ Πλοίαρχος Γεώργιος Ζούρος ΠΝ, ο επικεφαλής της Επιτελικής Ομάδας Συντονισμού ΣΓ ΥΦΕΘΑ Ταγματάρχης Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, η Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος ΣΓ ΥΦΕΘΑ κ. Ελένη Ράπτη και η Επιτελής ΣΓ ΥΦΕΘΑ και Σύνδεσμος θεμάτων “DEFEA” Λοχαγός Χρυσάνθη Αναγνωστοπούλου.