13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΥπό τις διαταγές του Αντιστράτηγου Χούπη, Καταδρομείς ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο της 110...

Υπό τις διαταγές του Αντιστράτηγου Χούπη, Καταδρομείς ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο της 110 ΠΜ

Κατάληψη και ανακατάληψη του αεροδρομίου της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα αφορούσε το σενάριο της πολυεθνικής άσκησης «Swift Response 23» που αποτελεί τμήμα της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης «Defender Europe 23» της μεγαλύτερης άσκησης που διεξάγει ο στρατός των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, της Ολλανδίας και της Ελλάδας συμμετείχε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο τοπικό σκέλος της άσκησης που αφορούσε στην κατάληψη και ανακατάληψη του αεροδρομίου της 110 Π.Μ., άσκηση που, μεταξύ άλλων, παρακολούθησε ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

Η επόμενη φάση της «Swift Response 23» αφορά στο αεροδρόμιο της Σκύρου, ενώ η άσκηση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από στο Ανθόφυτο Κιλκίς. Όπως διευκρινίζεται από το ΓΕΕΘΑ, «Swift Response 23» διεξάγεται από την Κυριακή 7 Μαΐου έως το Σάββατο 20 Μαΐου, «παράλληλα σε 3 περιοχές της Ευρώπης, στην Ελλάδα, στην Εσθονία και στην Ισπανία, και αποτελεί μέρος της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης DEFENDER EUROPE 23 (DE23) που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι δυνάμεις του United States Army Europe and Africa (USAREUR-AF), με σκοπό να επαυξήσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα για να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του». Όπως διευκρινίζεται και στην ιστοσελίδα της USAREUR-AF, η «DEFENDER 23 είναι μια πολυεθνική κοινή άσκηση υπό τη διεύθυνση USEUCOM, σχεδιασμένη για την οικοδόμηση ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Συμμάχων και των εταίρων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Η DEFENDER 23 «αποτελείται από τρεις ξεχωριστές, αλλά σχετικές ασκήσεις. Αυτές οι ασκήσεις είναι τα Swift Response, Immediate Response και Sabre Guardian». «Αυτή η ετήσια, σχεδόν δύο μηνών άσκηση επικεντρώνεται στη στρατηγική ανάπτυξη δυνάμεων που εδρεύουν στις ΗΠΑ, στην αξιοποίηση προκαθορισμένων αποθεμάτων του Στρατού και στη διαλειτουργικότητα με Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους», είχε δηλώσει πρόσφατα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, Σαμπρίνα Σινγκ.

Η «DEFENDER 23 διευθύνεται από τον στρατό των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική και έχει σχεδιαστεί από το 2021. Η USAFE-AFAFRICA είναι η υποστηρικτική διοίκηση. Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να αποδείξει την ικανότητα του στρατού των ΗΠΑ να αναπτύσσει γρήγορα αξιόπιστα μαχητικά μέσα και εξοπλισμό για να διασφαλίσει τους συμμάχους, να αποτρέψει όσους θα απειλούσαν την ειρήνη της Ευρώπης και να υπερασπιστεί την ήπειρο από επιθετικότητα. Η άσκηση καταδεικνύει, επίσης, τη δέσμευση των ευρωπαϊκών εθνών να αυξήσουν την κλίμακα, την ικανότητα και τη διαλειτουργικότητα των στρατευμάτων τους».
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, την πρώτη φάση της «Swift Response 23» στο Ανθόφυτο (φωτ.) παρακολούθησαν ο διοικητής της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και ο διοικητής Γ’ ΣΣ/NRDC-GR, αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος. Ο διοικητής της Ι ΜΠ υποστράτηγος Σαράντης Τυλιγαδάς και ο διοικητής της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγος Αριστείδης Ηλιόπουλος. Η υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Salina Rico. Ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Nathan Mann, όπως και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί ως εκπρόσωποι των τμημάτων των συμμετεχουσών Χωρών.


«Κατά τη διάρκειά της, οι προσκεκλημένοι αφού ενημερώθηκαν από τον διοικητή της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών, ταξίαρχο Γεώργιο Καπράλο, για τη διεξαγωγή της Άσκησης, παρακολούθησαν Διακλαδική Επιχείρηση Δυναμικής Εισόδου (Joint Forcible Entry Operation) Δυνάμεων Αλεξιπτωτιστών σε Ζώνη Ρίψης, με ετοιμότητα συνέχισης των επιχειρήσεων για κατάληψη παρακείμενου Αεροδρομίου.
Οι ασκούμενες δυνάμεις εκτέλεσαν με απόλυτη ακρίβεια τις επιχειρησιακές αποστολές: Απόκτηση τοπικής αεροπορικής υπεροχής. Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS). Τερματική καθοδήγηση πυρών από JTAC (Joint Terminal Attack Controller). Σήμανση Ζώνης Ρήψης και στη συνέχεια ρίψη εφοδίων και αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα από μεταγωγικά Αεροσκάφη. Δημιουργία αεροπρογεφυρώματος. Υποδοχή ενισχύσεων».        

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

ΠΗΓΗ: https://www.eleftheria.gr