13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Επιστολή αναγνώστη στο kranosgr:

Παίρνω την πρωτοβουλία να σας κοινοποιήσω μερικές σκέψεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας (γονέων) οι οποίοι παρακολουθούν με τεραστια αγωνία την προσπάθεια των παιδιών τους για είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα στις Στρατιωτικές Σχολές και στις Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας. Πρόκειται για θέμα που αφορά χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Τα ήδη αυστηρά όρια επιτυχίας στις αθλητικές δοκιμασίες φαντάζουν «βουνό» για τους υποψηφίους, που εδώ και 12 μήνες δεν έχουν τη δυνατότητα πλήρους και ολοκληρωμένης αθλητικής προετοιμασίας, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19 (κλειστά γήπεδα με περιορισμένη πρόσβαση, κλειστά γυμναστήρια, κλειστά σχολεία στο μεγαλύτερο διάστημα). Πρέπει η Πολιτεία, όπως ορθά διέγνωσε το πρόβλημα και μείωσε την ύλη των Πανελληνίων Εξετάσεων, να αναπροσαρμόσει – εκλογικεύσει και τα όρια στις αθλητικές δοκιμασίες:

Όπως είναι γνωστό οι υποψήφιοι Στρατιωτικών Σχολών και Σχολών Σωμάτων Ασφαλείας Αστυνομικών Σχολών, πέραν της συμμετοχής τους στις γραπτές Πανελλήνιες Εξετάσεις, υποβάλλονται συμπληρωματικά σε Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ), οι οποίες συνθέτουν ένα ενιαίο σύστημα επιλογής που περιλαμβάνει Ψυχομετρικές δοκιμασίες, Υγειονομικές εξετάσεις και Αθλητικές δοκιμασίες. Εστιάζοντας στις Αθλητικές δοκιμασίες των Σχολών αυτών, κατά γενική ομολογία, αυτές χαρακτηρίζονται για τα πολύ αυστηρά (υψηλών επιδόσεων) όρια, τα οποία μάλιστα είναι κοινά και για τα 2 φύλα.

Η πανδημία του COVID-19, εδώ και πολλούς μήνες έχει διαμορφώσει ένα νέο, εντελώς διαφορετικό τοπίο, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί ο χώρος του αθλητισμού και η παιδεία. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις εδώ και 12 περίπου μέρες είναι κατά βάση κλειστές, πλην ελαχίστων χρονικών περιόδων που ναι μεν ήταν προσβάσιμες, πλην όμως με πολύ αυστηρούς ποσοτικούς και χρονικούς περιορισμούς για τους αθλούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία σοβαρής άθλησης κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιος – Αύγουστος), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας το βάθος και την έκταση του προβλήματος, που απ’ ότι φαίνεται έχει δυστυχώς διαλάθει της προσοχής των αρμόδιων Υπουργείων.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το μεγάλο διάστημα που δεν λειτούργησε η δημόσια εκπαίδευση (σχολεία) και η παύση λειτουργίας των κλειστών γυμναστηρίων (ζήτημα αν λειτούργησαν συνολικά 2-3 μήνες το τελευταίο έτος με τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς και εκεί) απέτρεψε τους μαθητές του Λυκείου να γυμνάζονται συστηματικά, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως ανεπαρκής η οποιαδήποτε προετοιμασία σε σοβαρή βάση και με την επίβλεψη ειδικών. Η ατομική προετοιμασία (χωρίς μεθοδικότητα, χωρίς πρόγραμμα κλπ) υπήρξε και παραμένει η νόμιμη μοναδική διέξοδος, στο βαθμό που ο φόρτος των μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου το επιτρέπει. Οι μαθητές που επέλεξαν αυτοσχεδιάζοντας τις ατομικές προπονήσεις, πολύ καλώς το έπραξαν, πλην όμως για σφαιροβολία, άλμα εις μήκος και κολύμβηση υφίστανται σημαντικοί τεχνικοί περιορισμοί και πρακτικές δυσκολίες, όπως και η εκμάθηση εκκίνησης από βατήρα ή τεχνική ρίψης, τα οποία είναι ιδιαίτερης σημασίας αντικείμενα. 

Δυστυχώς εάν οι πρακτικές δοκιμασίες για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές πραγματοποιηθούν με τα ισχύοντα αυστηρά όρια, οι μαθητές δεν θα είναι στοιχειωδώς προετοιμασμένοι για τα αγωνίσματα στα οποία εξετασθούν. Είναι αδύνατο οι μαθητές- αθλητές θα μπορέσουν εντός των επομένων 2-3 μηνών να βρεθούν ξανά στο επίπεδο φυσικής και αγωνιστικής κατάστασης προ της πανδημίας (12-15 μήνες πριν). Εξαιρετικά δύσκολα θα ανακτήσουν το χαμένο έδαφος όσον αφορά στη φυσική τους κατάσταση για τα αγωνίσματα που πρόκειται να εξεταστούν, με δεδομένο ότι την εν λόγω περίοδο προετοιμάζονται παράλληλα και για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις (πολύωρη μελέτη), ενώ πάντα ελλοχεύει η καταστροφική πιθανότητα τραυματισμού ή νόσησης από τον COVID-19.

Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε οι αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα) να ανοίξουν άμεσα και κατά προτεραιότητα για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που έχουν δηλώσει επιθυμία εισαγωγής στα ΤΕΦΑΑ, στις Στρατιωτικές Σχολές και στις Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να μπορούν να προπονηθούν για τα αγωνίσματα στα οποία θα εξεταστούν, τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, η Πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και να προβεί άμεσα σε εξορθολογισμό και σταθμισμένη μείωση των (αυστηρών) ορίων σε όλα τα εξεταζόμενα αθλήματα για την τρέχουσα, αλλά και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Η απαίτηση είναι επιτακτική και δεν σηκώνει αναβολές.

Οι μαθητές – αθλητές είχαν ανεπαρκή χρόνο να προετοιμαστούν σωστά και πέρα από την ελλιπή προετοιμασία τους, στο εξής θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καιρικές συνθήκες (σταδιακά αυξανόμενη θερμοκρασία). Τη δε περίοδο των εξετάσεων (πιθανώς εντός Ιουλίου) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι ένας επιπλέον αρνητικός παράγοντας, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νέες γενιές, που έχουν μεγαλώσει μέσα στα διαμερίσματα δέσμιοι του διαδικτύου και των βιντεοπαιχνιδίων, δεν έχουν ανάλογες παραστάσεις με τις παλιότερες γενιές, που πρόλαβαν το παιχνίδι με φίλους σε γειτονιές και αλάνες. Η παχυσαρκία, η κακή φυσική κατάσταση και τα προβλήματα μυοσκελετικής φύσης δεν είναι η εξαίρεση, αλλά δυστυχώς πλέον ο κανόνας. 

Πρέπει η Πολιτεία, έστω με καθυστέρηση, την ύστατη στιγμή να πάρει θαρραλέες αποφάσεις (αναπροσαρμογή – μείωση των ορίων σε όλα τα αθλήματα των ΠΚΕ), ώστε οι εξετάσεις να γίνουν σε μια πιο «υγιή» και αντιπροσωπευτική βάση, προκειμένου να μην χάσει «αδίκως» την ευκαιρία κανείς υποψήφιος Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών.