13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΥποχρεωτικός εμβολιασμός για τα στελέχη ΥΓ των ΕΔ;

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τα στελέχη ΥΓ των ΕΔ;

(Φωτό αρχείου)

Του Ηλία Προύφα

Ξεκίνησαν τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να προετοιμάζονται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού του ΕΣΥ, καθώς σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, θα πρέπει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να έχουν κάνει την πρώτη δόση όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Στα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα ΚΙΧΝΕ και τα ΣΤΕΠ και γενικότερα στο υγειονομικό προσωπικό των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έχει σταλεί μέχρι στιγμής κάποια εγκύκλιος, για το εάν θα πρέπει να εναρμονισθούν με το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Ήδη με εντολή του υπουργείου Υγείας – όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr – οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν κινητοποιήσει τους Διοικητές των Νοσοκομείων οι οποίοι και ξεκίνησαν τις λίστες των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Να υπενθυμιστεί ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλο το προσωπικό, υγειονομικό, διοικητικό και λοιπό, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας, διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.λ.π.

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, έως την 1η Σεπτεμβρίου το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ανά τμήματα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο εμβολιασμός θα γίνει ανά τμήμα και κλινική ενώ ήδη – όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr– ξεκίνησε και η παράλληλη καταγραφή των αποθεμάτων εμβολίων που θα απαιτηθούν.

Οι οδηγίες μάλιστα που έχουν δοθεί είναι πως ο εμβολιασμός θα επιχειρηθεί να γίνει σε συγκεκριμένα σημεία των νοσοκομείων, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να καθορίζονται. Θα δημιουργηθεί κατά πάσα πιθανότητα σειρά με βάση τα τμήματα και όχι με ραντεβού, καθώς ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.

Ποιοι θα εξαιρεθούν

Σε ότι αφορά εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιασθούν για λόγους υγείας ή άλλα ζητήματα, συστήνονται Υγειονομικές Επιτροπές ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), που θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό με βάση εκτίμηση λόγων υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει αυστηρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ήδη έχουν ξεκινήσει να δημιουργούνται οι επιτροπές που θα ελέγχουν τα αιτήματα των εργαζομένων που δεν μπορούν να εμβολιασθούν, ενώ και οι αποφάσεις θα βγαίνουν σε χρόνο εξπρές σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Οι επιτροπές είναι τριμελείς και θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας.

Πάντως σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, η κατηγορία των νοσημάτων θα είναι περιορισμένη και θα αφορά συγκεκριμένες αλλεργίες, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα ενώ μόνο τη μία δόση θα μπορούν να κάνουν όσοι νόσησαν.