13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΥπηρεσία Πληροφοριών ΗΠΑ: Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να μεταφέρει τον πόλεμο από...

Υπηρεσία Πληροφοριών ΗΠΑ: Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να μεταφέρει τον πόλεμο από το Ντονμπάς στην Υπερδνειστερία

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς.

Εκτιμούμε ότι προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία είπε η Χέινς στους νομοθέτες και σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν σκοπεύει να περιορίσει την επιθυμία του να καταλάβει μόνο την περιοχή του Ντονμπάς, αλλά θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία, μια περιοχή της Μολδαβίας που αποσχίστηκε το 1990.

“Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο εάν αντιληφθεί υπαρξιακή απειλή για το ρωσικό κράτος ή το καθεστώς”, πρόσθεσε.

“Σε σχέση με την πραγματικότητα ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια αναντιστοιχία μεταξύ των φιλοδοξιών του και των σημερινών συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να μας δουν να κινούμαστε σε μια πιο απρόβλεπτη και δυνητικά κλιμακούμενη τροχιά”, όπως είπε.

Κατά την ίδια ακρόαση στο Κογκρέσο, ο διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA), υποστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε στασιμότητα.

“Οι Ρώσοι δεν κερδίζουν και οι Ουκρανοί δεν κερδίζουν και βρισκόμαστε σε κάποιας μορφής στασιμότητα”, τόνισε ο Μπέριερ.

Τι λένε αμερικανοί αξιωματούχοι

Στο μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι βρήκαν τον Ρώσο πρόεδρο “βουβό” και υποτονικό στην ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης τη Δευτέρα.

Αξιωματούχοι εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν σκέφτονται τρόπους με τους οποίους ο Πούτιν θα μπορούσε να βγει από τον απρόκλητο πόλεμό του εάν το επιλέξει, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται και ο Ρώσος ηγέτης χάνει την ευκαιρία του για γρήγορο θρίαμβο.

Εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Πούτιν είναι απτόητος και θέλει μια απτή νίκη στην Ουκρανία. Αλλά δεν ξέρουν ποιο μέτρο θα μπορούσε να είναι αρκετό για να κηρύξει τη νίκη ο Πούτιν, είπε ένας αξιωματούχος στο CNNi, σημειώνοντας ότι οι στόχοι του Ρώσου προέδρου δεν είναι άμεσα προφανείς.

Η δυσκολία στην αξιολόγηση των στόχων του Πούτιν υπογραμμίστηκε από τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν σε έρανο τη Δευτέρα το βράδυ, όπου ανέφερε ότι ανησυχεί ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν έχει επινοήσει ακόμη διέξοδο από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τον “υπολογιστικό” χαρακτήρα του Πούτιν.

Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, μοιράστηκε παρόμοιες ανησυχίες το Σαββατοκύριακο, περιγράφοντας τον Πούτιν “σε μια νοοτροπία στην οποία δεν πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει να χάσει”.

Ενώ οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνεχίζουν να αξιολογούν ποιος μπορεί να είναι ο νέος στόχος του Πούτιν, ο Μπάιντεν διέταξε ανώτερα στελέχη της εθνικής ασφάλειας να περιορίσουν τις διαρροές σχετικά με ορισμένα είδη πληροφοριών που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το CNNi.

Ο Μπάιντεν φέρεται να ήταν έξαλλος μετά το δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βοήθησαν στη δολοφονία Ρώσων στρατηγών. Αν και οι βοηθοί του το αρνήθηκαν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ένιωσε ότι το θέμα δικαιολογούσε την άμεση εμπλοκή του. Κανόνισε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ανώτατους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας με σκοπό να δώσει ένα μήνυμα: οι διαρροές πρέπει να σταματήσουν.

Ο Μπάιντεν, είπαν αξιωματούχοι στο CNNi, πιστεύει ότι οι αναφορές για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που έπαιξαν ρόλο στους θανάτους Ρώσων στρατηγών και στη βύθιση ρωσικών πλοίων ήταν υπερβολικές και δεν ήταν χρήσιμες. Ενώ οι αμερικανοί έχουν εσκεμμένα δημοσιοποιήσει ορισμένες πληροφορίες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν θεωρεί ότι αυτό δεν ήταν στρατηγικό και υποβαθμίζει τη δύναμη των ουκρανικών πληροφοριών, δήλωσε αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι είχαν επιμείνει στο παρελθόν ότι υπάρχουν σαφή όρια στις πληροφορίες που μοιράζονται με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης παροχής πληροφοριών στόχευσης ακριβείας για ανώτερους Ρώσους ηγέτες ονομαστικά. Αυτά τα όρια είναι μέρος μιας προσπάθειας του Λευκού Οίκου να αποφευχθεί η υπέρβαση μιας γραμμής που η Μόσχα μπορεί να θεωρήσει υπερβολική κλιμάκωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr