13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: ''Οι ΕΔ επιχειρούν αποτελεσματικά σε περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος''

ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: ”Οι ΕΔ επιχειρούν αποτελεσματικά σε περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος”

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα, Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, στην τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στο Πολεμικό Ναυτικό της Πυραυλακάτου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών επί του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά.

Παρόντες ήταν επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης καιο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την ονοματοδοσία και την ένταξη της Πυραυλάκατου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στο Πολεμικό Ναυτικό μας.

Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό. Όχι ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο από τις προηγούμενες σπουδαίες μέρες που ακολούθησαν αλλά εξ ίσου με το δικό της τρόπο σημαντική. Η υπερσύγχρονη αυτή Μονάδα κρούσης είναι μία υψηλής αξίας προσθήκη στη δυνατότητα του Στόλου μας να προβάλει τη Ναυτική ισχύ της χώρας μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η υπερσύγχρονη αυτή Μονάδα κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, από τα «Ναυπηγεία Ελευσίνος» και πέραν όλων των άλλων, το πρόγραμμα αυτό της ναυπήγησης των Πυραυλακάτων αναδεικνύει τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία αλλά και το συγκεκριμένο ναυπηγείο. Εύσημα οφείλονται εδώ -οπωσδήποτε- και στους εργαζομένους των «Ναυπηγείων Ελευσίνος» που έβαλαν πλάτη σε αυτή την προσπάθεια, ενέτειναν τους ρυθμούς τους, εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί. Είναι πλέον στα τελευταία, στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης των εργασιών και αυτή η Πυραυλάκατος. Ο στόχος, ο αγώνας και η προσπάθειά μας είναι, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε στο μέλλον -και σύντομα- να είναι σε θέση ώστε να συνεχίσουν το έργο τους αυτό, να ναυπηγήσουν κι άλλα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο να προσφέρουν στην αναβίωση (όπως μου αρέσει να λέω) της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κινήθηκε με αρκετή αποφασιστικότητα για να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση του πλοίου, ζητώντας και παίρνοντας την άμεση παραλαβή του στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο με την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών και την εγκατάσταση των συστημάτων που απαιτούνται προκειμένου το πλοίο να καταστεί πλήρως επιχειρησιακό. Με τη βοήθεια πάλι εργαζομένων των «Ναυπηγείων Ελευσίνος» οι οποίοι συνδράμουν και σ’ αυτές τις τελικές εργασίες τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Η περιοχή μας, κυρίες και κύριοι, χαρακτηρίζεται σήμερα από ένα περιβάλλον αστάθειας και εντάσεων Αυτό βέβαια δεν αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο, όπως χαρακτηριστικά μας θυμίζει το όνομα του πλοίου. Οι πεσόντες ήρωες των Ιμίων, ο Υποπλοίαρχος Καραθανάσης, ο Υποπλοίαρχος Βλαχάκος και ο Αρχικελευστής Γιαλοψός -που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα Εθνικά μας Δίκαια- υπενθυμίζουν συνεχώς σε μας ότι όπως και τότε, η απειλή παραμένει υπαρκτή. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά μόνο να επαγρυπνούμε, όσο οι γείτονές μας επιμένουν να αγνοούν το Διεθνές Δίκτυο, να επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά και να επιβουλεύονται τα Εθνικά μας Δίκαια.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρούν αποτελεσματικά στην περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος, κάτι το οποίο άλλωστε κάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, κάνοντας πράξη το «Μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος» με την καθημερινή δράση και παρουσία του Στόλου μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος είναι μία και αδιαίρετη και πραγματικά ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες σε ένα περιορισμένο χώρο δράσης. Αν κάποιοι νομίζουν ότι στην προσπάθειά του αυτή το Πολεμικό Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Στρατιωτική και Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα καμφθεί ή θα κουραστεί ή θα λυγίσει στη συνεχή  αυτή προσπάθεια κάνοντας ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα Εθνικά Δίκαιά μας, πολύ απλά κάνουν λάθος υπολογισμούς.

Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν ένα μήνυμα τόσο σε εχθρούς, όσο και σε συμμάχους: Αν και φιλειρηνική χώρα με προσήλωση σε αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στη συνεργασία των λαών, η Ελλάδα είναι σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να εφαρμόσει την ισχύ της επί του πεδίου για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Είναι σε εξέλιξη μία πολύ εντατική προσπάθεια -μια «φρενήρης προσπάθεια» θα έλεγα- να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, του Πολεμικού Ναυτικού. Υποθέσεις που πριν από λίγο χρονικό διάστημα βρίσκονταν περίπου σε καθεστώς αδράνειας, πλέον βρίσκονται σε καθεστώς υπερκινητικότητας!

Ο αγώνας για την ολοκλήρωση ναυπήγησης αυτών των δύο Πυραυλακάτων, η προσπάθεια για την πρόσκτηση νέου βαρέος τύπου τορπιλών για τα Υποβρύχιά μας που πλέον έχει ξεκινήσει, η προσπάθεια για την αναβίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας με την επικείμενη επένδυση (θέλω να πιστεύω στο τελικό στάδιο βρισκόμαστε) στα «Ναυπηγεία Ελευσίνος», η επεξεργασία προτάσεων για την πρόσκτηση νέων πολεμικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό μας (ήδη αρκετές προτάσεις τυγχάνουν επεξεργασίας από το Επιτελείο), όλα αυτά φανερώνουν ότι η προσπάθεια εξελίσσεται και εντείνεται. Το απαιτούν οι καιροί, το απαιτούν οι συγκυρίες.

Το απαιτεί η προσπάθεια του συνόλου των Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, από την Ηγεσία μέχρι τα στελέχη των πληρωμάτων που τις ημέρες που πέρασαν υπερέβαλαν εαυτούς, υλοποιώντας αυτήν την θαυμάσια επιχείρηση πλήρους ανάπτυξης του Στόλου στο Νότιο Αιγαίο προκειμένου να υπερασπιστούν τα Εθνικά μας Δίκαια. Το αξίζουν. Αυτό ορίζει και το δικό μας καθήκον, αυτό ορίζει και το δικό μας χρέος σαν Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου.

Αγαπητά μέλη της οικογένειας του υποπλοιάρχου Καραθανάση,

σήμερα στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη, συγκίνηση, ευλάβεια και υπερηφάνεια μπροστά στο Πλοίο που φέρει το όνομά του ως ένδειξη ελάχιστου φόρου για τη θυσία του. Η Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζουν την παράδοση των Ηρώων και των ναυμάχων όπως άλλωστε αναγράφεται και στο Θυρεό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων «ἀεί τῇ Ἑλλάδι θαλασσοκράτορας παιδεύει ναυμάχους».

Θέλω να ευχηθώ στον Κυβερνήτη και στο Πλήρωμα της Πυραυλακάτου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» καλά ταξίδια και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη του.

Σας ευχαριστώ».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώροςτόνισε στην ομιλία του τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, Σεβασμιώτατε,

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και ικανοποίησης παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή ένταξης του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού μας και στις τάξεις των Αθανάτων της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών. Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο όπως η τρέχουσα, ο Στόλος μας ενισχύεται με μία Ναυτική Μονάδα Κρούσης υψηλοτάτης επιχειρησιακής αξίας, δεδομένης της πανίσχυρης δύναμης πυρός που διαθέτει αλλά και της μεγάλης ταχύτητας που δύναται να αναπτύξει.

Το πλοίο που εντάσσουμε σήμερα στον Στόλο φέρει το τιμημένο όνομα του Υποπλοιάρχου Καραθανάση, ενός σύγχρονου Ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος προέβη στη υπέρτατη θυσία στις 31 Ιανουαρίου 1996 κατά την υπεράσπιση εθνικού εδάφους. Το όνομα του Χριστόδουλου Καραθανάση ταυτίζεται πλέον με το ατσάλινο σκαρί αυτού του πλοίου, στέλνοντας ένα διαρκές μήνυμα Μνήμης αλλά και Ισχύος.

Μήνυμα Μνήμης διότι εφεξής, στο άκουσμα του ονόματος αυτού του πλοίου, θα θυμόμαστε τον Ήρωα που θυσιάστηκε υπέρ Πατρίδος.

Μήνυμα Ισχύος διότι το όνομα του Υποπλοιάρχου Καραθανάση θα ταυτίζεται με μια πανίσχυρη Ναυτική Μονάδα Κρούσεως, ταγμένη στην προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητος και των Δικαίων του Έθνους.

Η ναυπήγηση του πλοίου που εντάσσουμε σήμερα στο Στόλο είναι αποτέλεσμα του μόχθου των εργαζομένων στα «Ναυπηγεία Ελευσίνος», των οποίων την προσφορά αναγνωρίζω απόλυτα. Οι άνθρωποι αυτοί, παρά τα προβλήματά τους, λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν με γνώμονα το πατριωτικό καθήκον, γι’ αυτό και είναι αξιέπαινοι. Τους ευχαριστώ από καρδίας, όπως ευχαριστώ και την οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού, τα στελέχη του οποίου, χωρίς να φείδονται κόπου, χρόνου και προσπαθειών, συντόνισαν το έργο της απόδοσης του πλοίου στο Στόλο και στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών.

Είναι τα μέλη της ίδιας οικογένειας που δεν σταματά ποτέ στην ένδοξη Ιστορία του Ναυτικού να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Όπως το έκανε και τώρα, αυτή την περίοδο που με μεγίστη ταχύτητα και υψηλότατο ηθικό, επέτυχε την άμεση ανάπτυξη του Στόλου σε όλους τους κρίσιμους θαλασσίους χώρους, λαμβάνοντας αποφασιστική διάταξη, Διάταξη Αποτροπής. Σας συγχαίρω γι’ αυτό και σας εκφράζω την ευαρέσκειά μου με ένα πολύ ηχηρό «ΒΥΡΩΝ – ΖΕΥΣ».

Απευθύνομαι, στον Κυβερνήτη, τους Αξιωματικούς και το Πλήρωμα του σκάφους «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ»: Η Πατρίδα σας παραδίδει από το υστέρημα των πολιτών της ένα ολοκαίνουριο και απολύτως αξιόμαχο πλοίο. Θα είστε η ψυχή και η κινητήριός του δύναμη. Υπηρετήστε το με πάθος, σθένος, πειθαρχία, ήθος και υψηλό φρόνημα! Παραμείνετε σε διαρκή εγρήγορση, έτοιμοι να πλεύσετε πάση δυνάμει και μεθ’ ορμής ακαθέκτου όταν και όπου απαιτηθεί, προς υπεράσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Εκτελέστε το καθήκον σας με Πατριωτισμό και αυταπάρνηση, υψώνοντας τείχος αποτρεπτικής ναυτικής ισχύος απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλέα, ώστε να συνεχίσουμε ως Έθνος να κυριαρχούμε στα γαλανά νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου!

Σας εύχομαι καλά ταξίδια και ο Άγιος πάντα στην πλώρη σας».

Με την ομιλία του, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός ΠετράκηςΠΝ ανέφερε τα ακόλουθα:

«Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,

Σεβασμιότατε.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή μέρα με την παραλαβή της έκτης κατά σειρά πυραυλακάτου τύπου “VOSPER”, της ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», αποτελεί έναν ακόμη ιδιαίτερο σταθμό στην αδιάκοπη προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των μονάδων του Στόλου.

Το εν εξελίξει πρόγραμμα ναυπήγησης των ΤΠΚ τύπου “VOSPER” έχει θέσει αρκετές έως τώρα προκλήσεις, τόσο για το ΠΝ, όσο και για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Η γεωπολιτική όμως κατάσταση και οι γενικότερες εξελίξεις στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής μας καθιστούν επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος. Απαιτείται λοιπόν η συνέχιση της προσπάθειας, με εμμονή στο σκοπό, και εποικοδομητική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να ακολουθήσει η παραλαβή και του έβδομου και τελευταίου πλοίου, που θα οδηγήσει σε επιτυχή ολοκλήρωση ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο από νομικής και τεχνικής απόψεως εγχείρημα.

Όλοι όσοι βοήθησαν στην απεμπλοκή του προγράμματος μπορούν σήμερα να αισθάνονται υπερήφανοι. Απαιτήθηκε επιμονή, εργατικότητά αλλά και ανάληψη ρίσκου προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Η παραλαβή του πλοίου πριν την ολοκλήρωσή του υπήρξε συνειδητή επιλογή για το Πολεμικό Ναυτικό. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει, ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών να αξιοποιηθεί από το πλήρωμα έτσι ώστε να επιτύχουμε την ταχύτερη ένταξη και επιχειρησιακή αξιοποίηση του πλοίου από το Στόλο.

Οι πυραυλάκατοι αποτελούσαν ανέκαθεν έναν πολλαπλασιαστή ισχύος για τον Ελληνικό Στόλο. Ο συγκεκριμένος τύπος, πέραν της  ταχύτητας και ευελιξίας, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο οπλικό σύστημα με μεγάλη ισχύ πυρός ικανό να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο μέσα στα όρια του Αιγαίου Πελάγους αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και όπου αλλού επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Η σημερινή ημέρα όμως έχει ένα ιδιαίτερο συγκινησιακό φορτίο για όλους εμάς τους Αξιωματικούς αποφοίτους της Σχολής Δοκίμων τάξεως 1985. Το ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» έλαβε την ονομασία του προς τιμήν ενός από εμάς. Του συμμαθητή μας Χριστόδουλου Καραθανάση, ο οποίος τον Ιανουάριο του 1996, Υποπλοίαρχος τότε, Κυβερνήτης του Ε/Π ΠΝ-21 έπεσε στο καθήκον μαζί με τους Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό στην κρίση των Ιμίων. Τρία νέα παιδιά, τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού μένοντας πιστοί στον όρκο τους για την προάσπιση της ακεραιότητας της Πατρίδος μας. Η θυσία τους θα υπενθυμίζει σε όλους μας ότι το αγαθό της Ελευθερίας, θεμελιώδες συστατικό της ελληνικής ψυχής, έχει ακριβό τίμημα.

Το Πολεμικό Ναυτικό, ως συντελεστής εθνικής ισχύος και παράγοντας αποτροπής παρέχει μοναδικά εργαλεία στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Τα Πολεμικά Πλοία και τα πληρώματά τους βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να βρεθούν οπουδήποτε απαιτηθεί, για όσο χρόνο απαιτηθεί, στο πλαίσιο της αποστολής του Πολεμικού Ναυτικού και των έργων που του ανατίθενται από τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ. Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, με υψηλό ηθικό και με αξιοπρέπεια, εργάζονται καρτερικά, υπερβάλλοντας εαυτόν ώστε να διατηρούν το Στόλο αξιόμαχο και ικανό, υλοποιώντας κατά γράμμα την εντολή για ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης σε οιαδήποτε πρόκληση και απειλή απ’ όπου και αν προέρχεται.

Αυτό έγινε φανερό και κατά την εξέλιξη της πρόσφατης έντασης όταν μέσα σε λίγες ώρες, χιλιάδες άνδρες και γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους έτσι ώστε ο Στόλος να αναπτυχθεί εγκαίρως στο Αιγαίο, αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της αποστολής του.

Η ικανοποίηση για όλους αυτούς τους ανθρώπους έρχεται όταν η πολιτεία αναγνωρίζει την προσπάθεια τους και παρέχει τα μέσα για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Υπ’ αυτό το πρίσμα η ένταξη του ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στο Πολεμικό Ναυτικό μας γεμίζει όλους ικανοποίηση. Οι προσπάθειες όμως για τη θωράκιση του Στόλου, μέσω της πρόσκτησης νέων μονάδων και του εκσυγχρονισμού των παλαιών, δεν τελειώνουν σήμερα εδώ, αλλά είναι διαρκείς παρά τους όποιους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την επιτυχή διατήρηση, αλλά και επαύξηση της θαλάσσιας ισχύος της χώρας μας, η οποία αποτελεί πρωτεύοντα παράγοντα αποτροπής σε κάθε κακόβουλη και επιθετική ενέργεια.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα του νέου πλοίου οφείλουν να πράξουν το καθήκον τους και να εργαστούν άοκνα ώστε πολύ σύντομα το ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» να αποτελεί μία ακόμη επιλογή στη φαρέτρα του Στόλου. Σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και σας εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας, καλά ταξίδια και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας.

Σας ευχαριστώ».

Την τελετή εντάξεως και ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, της Περιφέρειας Αττικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος, πρώην υπουργοί και συγγενείς των πεσόντων Ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια.