13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΥγειονομικοί: Εμβόλιο ή απόλυση

Υγειονομικοί: Εμβόλιο ή απόλυση

Του Ηλία Προύφα

Απολύσεις υγειονομικών έρχονται από τις 31 Μαρτίου και μετά, για όσους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη προχωρήσει στην απόλυση των υγειονομικών που συνεχίζουν να μην κάνουν το εμβόλιο.

6.500 ήταν αυτοί που είχαν τεθεί σε αναστολή, η οποία από τα μέσα Δεκεμβρίου ανανεώθηκε. 1.500 από αυτούς είχαν επιστρέψει με πιστοποιητικό νόσησης.

Τώρα όμως, οι σκέψεις είναι για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους υγειονομικούς, και όποιος δεν το πράττει πλέον θα απολύεται.

Για το κενό που θα δημιουργηθεί, υπάρχουν ήδη σενάρια για το πως θα καλυφθεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχουν συζητήσει για προκήρυξη για την πρόσληψη υγειονομικών, που θα είναι μια για κάθε απόλυση.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο οι τρίμηνες συμβάσεις να γίνουν οχτάμηνες.

Όσον αφορά τα ανεμβολίαστα Υγειονομικά στελέχη (πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό), που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, μάλλον θα ακολουθήσουν μετά την 31η Μαρτίου 2022, την…τύχη των συναδέλφων τους του ΕΣΥ, αφού στην περίπτωση που υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων (ιατρών και νοσηλευτών του υπ. υγείας), αυτόματα θα συμβεί και σε υγειονομικούς άλλων υπουργείων, όπως του ΥΠΕΘΑ.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, κάτι που θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα, όπως συνέβη και με την αναστολή εργασίας, το πιθανότερο είναι πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρήσει σε απολύσεις και οι ”χακί” υγειονομικοί, ένστολοι και μη, που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως οι συνάδελφοί τους του υπουργείου υγείας, θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να δουν την πόρτα της εξόδου από την εργασία τους.