13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΤΩΡΑ - Έλληνες και Βορειομακεδόνες στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν εχθρική ενέργεια με πραγματικά πυρά

ΤΩΡΑ – Έλληνες και Βορειομακεδόνες στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν εχθρική ενέργεια με πραγματικά πυρά

Του Ηλία Προύφα

Στην Πολυεθνική άσκηση του Γ’ΣΣ, ”GOLDEN FLEECE 21”, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα το kranosgr.

Πρόκειται για μία Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), που υλοποιείται από τη 2η Μεραρχία Πεζικού του Γ’ΣΣ, στο Πεδίο Βολής Ασκού – Προφήτη.

Στην άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος, της Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας, ενώ παρατηρητές έχει στείλει η Αίγυπτος, η Αλβανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, η Ιορδανία και η Κύπρος.

Σκοπός της άσκησης είναι η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων καθώς και η βελτίωση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους.

Το σενάριο της άσκησης που εκτελείται αυτή την ώρα, αφορά σε επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης, την εκδήλωση εθνικών ενεργειών σε κατηγορία επεισοδίων διπλής ενέργειας καθώς και συμβατικές επιχειρήσεις με προκατάληψη εδαφών τακτικής σημασίας.

Έλληνες στρατιωτικοί από την 2η Μεραρχία, την 71η Ταξιαρχία και την 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών, ασκούνται σε συνθήκες μάχης, δίπλα – δίπλα με μία ομάδα ελαφρού πεζικού της Βόρειας Μακεδονίας και μιας ορεινής διμοιρίας Ρουμάνων στρατιωτικών.

Την άσκηση παρακολουθούν ο Επιτελάρχης του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Ιωάννης Παπαναγνώστου, ο Διοικητής του Γ’ ΣΣ, Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός και ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ, Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.