13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα με βάση το συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας συνεκπαιδεύτηκαν από την Τρίτη 16 έως την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 σε αντικείμενα Ελεύθερης Πτώσης και Στατικού Ιμάντα σε Ζώνες Ρίψεως στην περιοχή της Αττικής και της Λάρισας.

            Ειδικότερα  πραγματοποιήθηκαν άλματα από μεγάλα ύψη [High Altitude Low Opening (HALO) και High Altitude High Opening (HAHO)]καθώς και Στατικού Ιμάντα (Static Line) ημέρα και νύχτα.

            Από την Ελλάδα συμμετείχε προσωπικό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), 1 Ελικόπτερο Ε/Π UH-1H και 1 Ε/Π CH-47D της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και 1 Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τις ΗΠΑ συμμετείχε προσωπικό του 10th Special Forces Group και από την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων.Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που συμμετείχε στην συνεκπαίδευση είναι απόφοιτοι του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ) που εκτελέστηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) το 2020.

            Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της διαλειτουργικότητας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς και στην αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, συναντίληψης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.