13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤο kranosgr στην τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης Gordian Knot 2022

Το kranosgr στην τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης Gordian Knot 2022

Του Ηλία Προύφα

Παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Σταύρου Καλαφάτη, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση και του οικοδεσπότη Διοικητή του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, Αντιστράτηγου Σωτήρη Κωστάκογλου, ολοκληρώθηκε στο στρατόπεδο ”Προκοπίδη”, της Ταξιαρχίας Ασσήρου, η πολυεθνική άσκηση “GΟRDIAN KNOT 2022”.

Η άσκηση η οποία ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου, αποτέλεσε μια πλατφόρμα μέσα από την οποία το Στρατηγείο NATO Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR) δοκίμασε και επίδειξε τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, την επαγρύπνηση και την ετοιμότητά του σε οποιαδήποτε κατάσταση. Επιπλέον, μέσω της συμμετοχής τους αντικατοπτρίζεται η αφοσίωση των κρατών που συνεισφέρουν στην Συμμαχία, εκμεταλλευόμενα τη στρατηγική θέση του Στρατηγείου του NRDC-GR στο Νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης.

Στην άσκηση συμμετείχαν, πέραν του ξένου προσωπικού που ήδη υπηρετεί στο στρατηγείο, και προσωπικό άλλων συμμαχικών δομών του ΝΑΤΟ, από την Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία.

Το NRDC-GR αποτελεί ένα εξαιρετικά ικανό, διαρκώς εξελισσόμενο, αξιόπιστο Χερσαίο Στρατηγείο των Δυνάμεων Διαβαθμισμένης Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, το οποίο διατηρεί υψηλή ετοιμότητα ανάπτυξης, αναλόγως της εκάστοτε αποστολής του, σε οποιαδήποτε περιοχή διακλαδικών επιχειρήσεων απαιτηθεί, παραμένοντας έτοιμο να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε μελλοντικές προκλήσεις, ορμώμενο από τις βασικές αξίες του ΝΑΤΟ και ενισχυόμενο από το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού, μαζί με την αγαστή συνεργασία και προθυμία του πολυεθνικού προσωπικού του.