13.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤο Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων στο Υπουργείο Εργασίας...

Το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων στο Υπουργείο Εργασίας…

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Ο.Ε.Δ.) με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Μηλαπίδη, τον Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού Αντώνη Λιανό και συνεργατών του.

            Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι του Σωματείου ανέλυσαν το θέμα:

·         Εφαρμογή της Ισχύς Γνωματεύσεων των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών (Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Υ.Ε.) για συνταξιοδότηση συζύγων αναπήρων, με ποσοστό αναπηρίας 80 %, από οποιοδήποτε φορέα συνταξιοδότησης όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) και οι Ανώτερες Υγειονομικές Επιτροπές (Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Υ.Ε.) ρητά βάση του Νόμου έχουν την ίδια ισχύ για πιστοποίηση συνταξιοδότησης. Παρ’ όλα αυτά ο  Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αναγνωρίζει ως  δικαιολογητικά για την έκδοση σύνταξης – αναπηρίας , μόνο τις αποφάσεις  από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) οι οποίες είναι ψηφιοποιημένες.

Το θέμα αναλύθηκε διεξοδικά από το Σωματείο μας προκειμένου να γίνει αντιληπτό το κενό που υπάρχει στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  (ΕΦΚΑ) κάτι το οποίο αναγνώρισε ο Υφυπουργός αλλά και οι συνεργάτες του.

Ο κ. Τσακλόγλου δείχνοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον πρότεινε τον άμεσο προγραμματισμό συναντήσεων για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των δικαιούχων συντάξεων αναπηρίας, στις οποίες θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΦΚΑ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). Η πρότασης του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνηγορεί με το αίτημα του Σωματείου μας.  Τέλος υπήρξε δέσμευση και από τις δυο πλευρές να υπάρχει συνεχή επικοινωνία ως προς την εξέλιξη του θέματος.

Στην συνάντηση από τη μεριά του Σωματείου παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Κοντούρης, ο Γενικός Γραμματέας Ευάγγελος Παπαευαγγέλου και τα μέλη Κυριάκος Μακρής και Απόστολος Λένης.

Εκπρόσωπος Τύπου

Άρτεμις Καλαμογιώργου – Δημοσιογράφος