13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΧαρδαλιάς: ''Έχουμε την υποχρέωση να μην συμβιβαστούμε ποτέ με τις συνέπειες της...

Χαρδαλιάς: ”Έχουμε την υποχρέωση να μην συμβιβαστούμε ποτέ με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο”

Του Ηλία Προύφα

Στην Κύπρο βρέθηκε χθες ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς, για τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης υπέρ των Πεσόντων και των Αγνοουμένων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Σε μήνυμά του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ανέφερε χαρακτηριστικά:

Ξημερώματα 20ης Ιουλίου 1974, ο τρομακτικός ήχος από τις σειρήνες πολέμου βυθίζει την Κύπρο στον μεγαλύτερο εφιάλτη…Η Τουρκία εισβάλλει, ο «υπέρ βωμών και εστιών» αγώνας Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών ξεκινά…

48 χρόνια μετά, ο Ελληνισμός παραμένει ακρωτηριασμένος…

Συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παραβρέθηκα χθες στο Πανόραμα Αγνοουμένων στα Πυργά, όπου τελέστηκε δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων και Τρισάγιο για τους Πεσόντες, που συνδιοργάνωσαν η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία.

Σήμερα το πρωί, παρακολούθησα την Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των Πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και κατέθεσα στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Αμέσως μετά, παραβρέθηκα στο Μνημόσυνο για τους Πεσόντες, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Κατά την παραμονή μου στη Μεγαλόνησο, συναντήθηκα με τον Υπουργό Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Πρέσβη μας στη Λευκωσία Ιωάννη Παπαμελετίου, με τους οποίους συζήτησα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ στην Αρχιεπισκοπή, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο Β΄.

Ως Έθνος, έχουμε την υποχρέωση να μην συμβιβαστούμε ποτέ με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή.

Κανένας δεν ξεχνά…Τίποτα δεν ξεχνιέται…