13.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤο στρατηγείο της Λάρισας, η φρεγάτα «Υδρα» και οι ΟΥΚάδες

Το στρατηγείο της Λάρισας, η φρεγάτα «Υδρα» και οι ΟΥΚάδες

Θετικό ήταν, μαθαίνω από τις Βρυξέλλες, το κλίμα προς την χώρα μας στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ  μετά την προσφορά της Αθήνας για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι στην Ελλάδα. Πρόκειται για διοίκηση της επιχείρησης από το στρατηγείο της Λάρισας και όχι εν πλω. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων χωρών, θετικές ήταν η Γαλλία, η Ιταλία και βεβαίως η Κύπρος. Ήταν μια καλά σχεδιασμένη ενέργεια του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, που άφησε καλές εντυπώσεις στους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε μάλιστα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ , η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται με την ελληνική λέξη «Ασπίδες» και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή. Δηλαδή οι δυνάμεις θα επέμβουν μόλις αντιληφθούν απειλή. Τέλος, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.

Υπήρξε αντίδραση από το ΚΚΕ και την Νέα Αριστερά που έκαναν λόγο για ευθεία εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύρραξη.

Επί του πεδίου τώρα, πέραν του στρατηγείου στη Λάρισα που πρόσφερε η χώρα μας στην ευρωπαϊκή δύναμη, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να αποπλεύσει, ώστε να βρίσκεται στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, στις 19 Φεβρουαρίου, η φρεγάτα «Υδρα». Έχει εφοδιαστεί με αντί- drones συστήματα και βεβαίως με άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών (ΟΥΚ) με τον υπερσύγχρονο οπλισμό τους.

ΒΗΜΑτοδότης