13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΤο παρασκήνιο του πολύωρου θρίλερ στο «Ελ. Βενιζέλος»: Γιατί πέταξαν F-16 για...

Το παρασκήνιο του πολύωρου θρίλερ στο «Ελ. Βενιζέλος»: Γιατί πέταξαν F-16 για να το συνοδεύσουν στην Αθήνα

«Θρίλερ» για γερά νεύρα… σε δύο πτήσεις της Emirates στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, έπειτα από πληροφορία της CIA που έκανε λόγο για ύποπτο επιβάτη με εμπλοκή σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

Αίσιο τέλος είχε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα το «θρίλερ» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο αεροπλάνο της Emirates που αναγκάστηκε να επιστρέψει το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα, με δύο F16… στο πλευρό του – που απογειώθηκαν από την Σούδα προκειμένου να το συνοδεύσουν πίσω στα Σπάτα.

Νωρίτερα, πληροφορίες από την CIA, ανέφεραν ότι σε μια από τις δύο πτήσεις της Emirates στο «Ελ. Βενιζέλος» και συγκεκριμένα εκείνη με προορισμό τη Νέα Υόρκη, επέβαινε ύποπτο άτομο τουρκικής υπηκοότητας.

Πιο αναλυτικά, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο ύποπτος φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση τύπου «11ης Σεπτεμβρίου».

Άμεση υπήρξε από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση της Αντιτρομοκρατικής, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν εντοπίστηκε το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο. Για την υπόθεση υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Η πτήση ΕΚ209 της Emirates, που είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη, είχε ήδη απογειωθεί και έτσι δόθηκε εντολή στον πιλότο, ενώ πετούσε πάνω από τον ιταλικό εναέριο χώρο, να επιστρέψει στο «Ελ. Βενιζέλος». Άμεσα απογειώθηκαν δυο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που το συνόδευσαν – σε κλειστό σχηματισμό – μέχρι την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο, με την πτήση να επιστρέφει στην Αθήνα και να προσγειώνεται εντέλει στις 21:56.

Η πρώτη πτήση για Ντουμπάι δεν βρισκόταν στον αέρεα, και καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο προληπτικά, ενώ αφού ελέγχθηκαν επιβάτες και αποσκευές αναχώρησε για τον προορισμό της.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ ανέφερε ότι στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Σημειώνεται πως οι επιβάτες της Emirates προς Νέα Υόρκη μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στο Καβούρι και πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα με νέα πτήση στις 17:20.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες που έρχονται στη δημοσιότητα, οι επιβάτες ενημερώθηκαν για το τι συνέβη όταν πια επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ σε πρώτη φάση τους είπαν πως είναι κλειστός ο εναέριος χώρος της Γαλλίας.