13.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤο βίντεο που θα συζητηθεί. Τι λέει Έλληνας Ιερέας για την Αγία...

Το βίντεο που θα συζητηθεί. Τι λέει Έλληνας Ιερέας για την Αγία Σοφία

Του Ηλία Προύφα

Ο Π. Ευάγγελος Παπανικολάου, είναι από τους γνωστότερους ιερείς της χώρας, από τα κηρύγματα και την πλούσια δράση του.

Ιερέας, Ιατρός και Θεολόγος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Παπανικολάου, είναι Κληρικός της Ιερά Μητροπόλεως Καμερούν ( Πατριαρχείο Αλεξανδρείας )και συχνά πραγματοποιεί ομιλίες, οι οποίες αναρτώνται και στο διαδίκτυο.

Πριν λίγες ημέρες μιλώντας με θέμα, Οι Άγιοι Πάντες, διά Πίστεως κατηγωνίσαντο Βασιλείας, αναφέρθηκε σε βιωματικές εμπειρίες από την σχέση του με τους Αγίους Παΐσιο και Πορφύριο, όπου προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του, στις αιτίες που οδήγησαν στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Μήπως είναι διόρθωση και δεν είναι κατάρα;», είπε μεταξύ άλλων. «Ξέρετε πόσες γυμνές και γυμνοί το 24ωρο μπαίνανε μες στην Αγία Σοφία; Άπειροι. Με το κ*λοβράκι να μπαίνει μέσα στο σημείο… Ψέμματα λέω; Γιατί το είχανε μουσείο… Μπαίνανε τουρίστες χωρίς να σέβονται τίποτα… Τώρα θα βγάζεις τα παπούτσια σου, για να μπεις μέσα… Θα φορέσεις και την μπούρκα για να μπεις μέσα.»

«Σας πήρε ο πόνος για την Αγία Σοφία. Αν δεν ήταν ο Τούρκος, η Αγία Σοφία θα είχε πέσει. Ποιος θα τη συντηρούσε; Το Γένος; Μπορούσε το Γένος να συντηρήσει τόσο μεγάλο κτίριο. Ο Τούρκος τη συντήρησε», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Επίσης, ανέφερε πως στην Κρήτη δεν έκλεισε κανένα μοναστήρι ο Τούρκος, ενώ με διάταγμα του Όθωνα είχαν κλείσει πολλές μονές σε όλη την Ελλάδα. Για αυτό, μάλιστα, είπε απευθυνόμενος στην κ. Γλύκατζη Αρβελέρ, πως λέγανε παλιά «Καλύτερα ο Τούρκος να μπει μες στην Πόλη παρά ο Φράγκος».

Δύο εβδομάδες μετά, η ομιλία του π. Ευάγγελου Παπανικολάου στη Ραφήνα, υπέπεσε στην αντίληψη των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, που αναδεικνύουν το θέμα.

Δείτε τα βίντεο: