13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤουρκική προβοκάτσια: Στήνουν σκηνικό Ιμίων στο Αιγαίο - Έτοιμες για απάντηση οι...

Τουρκική προβοκάτσια: Στήνουν σκηνικό Ιμίων στο Αιγαίο – Έτοιμες για απάντηση οι ΕΔ

Τα εσωτερικά προβλήματα οδηγούν τον Ερντογάν σε εξαγωγή της κρίσης προς το Αιγαίο – Δεν «τσιμπούν» στις απειλές τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας – Πανέτοιμες κάθε στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο.

Σε επικίνδυνα μονοπάτια φαίνεται πως έχουν μπει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το καθεστώς Ερντογάν να επιχειρεί με λόγια και πράξεις να κλιμακώσει την ένταση.

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, η ανέχεια στην οποία έχει περιέλθει ο τουρκικός λαός και δεκάδες εμπόλεμα μέτωπα που έχει άνοιξε ο Ερντογάν σε Δύση και Ανατολή, έχουν μειώσει κατακόρυφα τη δημοτικότητά του, μόλις ένα χρόνο πριν τις εθνικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση εντείνει συνεχώς την αιχμηρή κριτική κατά του «σουλτάνου», κατηγορώντας τον για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας, ενώ απειλεί με αποκάλυψη οικονομικών και όχι μόνο σκανδάλων.

Ο Ερντογάν βεβαίως, μπορεί να μην είναι o πανίσχυρος ηγέτης που ήταν πριν μερικά χρόνια, ωστόσο, είναι δεδομένο πως δεν αφήσει εύκολα τον προεδρικό θώκο και αναζητά εναγωνίως μία νίκη που αφενός θα τονώσει το γόητρό του και αφετέρου θα ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ.

Πώς θα το κάνει αυτό; Κατά πάγια τακτική, όταν ο Ερντογάν ζορίζεται εσωτερικά, επιχειρεί να εξάγει την κρίση είτε προς το Αιγαίο είτε προς την Ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας στο στόχαστρο Ελλάδα και Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Τούρκος πρόεδρος κάνει προσπάθειες για να «ρίξει γέφυρες» τόσο με τον αραβικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ, αφήνοντας εκτός την Ελλάδα που τον καλεί μονίμως σε διάλογο και τήρηση του διεθνούς Δικαίου.

Τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και οι κορυφαίοι υπουργοί του επιδίδονται καθημερινά σε αδιανόητες προκλήσεις και απειλές κατά του Ελληνισμού, ενώ ο πλήρως ελεγχόμενος τουρκικός Τύπος δημοσιεύει απαράδεκτα προβοκατόρικα πρωτοσέλιδα «σηκώνοντας σκόνη» για ενδεχόμενη ανάφλεξη στο Αιγαίο. Ενδεικτικά είναι τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου: η Χουριέτ φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της την είδηση για τον Τούρκο ψαρά από την Ίμβρο, ο οποίος πήγε σε βραχονησίδες κοντά στην περιοχή και διώχτηκε από το ελληνικό λιμενικό από τα διεθνή ύδατα. Ο τίτλος γράφει: «Ο Έλληνας δεν μπορεί να με τρομάξει». Άλλη μία εφημερίδα, η Τουρκιγιέ, γράφει στο πρωτοσέλιδό της πως ο «κόσμος σιωπά στα βασανιστήρια των Ελλήνων».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προκλητικότητα της Άγκυρας μίλησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Ο Ερντογάν “ψάχνεται” με την Ελλάδα και δημιουργεί εντάσεις. Η Τουρκία αναπαράγει ειδήσεις, τις περισσότερες φορές ψευδείς, για προκλήσεις από τη μεριά της Ελλάδας, για να αντιμετωπίσει την κρίση στο εσωτερικό της. Ο Ερντογάν ενοχλείται γιατί η Ελλάδα αντιδρά, έχει αλλάξει και η δική μας στάση το τελευταίο διάστημα. Η αλιεία εντάσσεται στα δικαιώματα των ΑΟΖ. Δεν έχεις δικαίωμα να ψαρεύεις σε διεθνή ύδατα όταν είναι μέρος της ΑΟΖ άλλου κράτους κι έχουμε μόνιμα Τούρκους ψαράδες να ψαρεύουν σε ύδατα που αποτελούν μέρος της ΑΟΖ μας. Να μην ξεχνάμε ότι λίγο πολύ στα Ίμια έτσι ξεκίνησε η ιστορία το 1996…», είπε ο κ. Δεσποτόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο», πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παρακολουθούν συνεχώς τις πρακτικές της Άγκυρας, τις αξιολογούν και διαμορφώνουν τη στρατηγική τους. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει εντολή οι ακριτικές μονάδες να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έχουν δημιουργήσει πλωτό και εναέριο τείχος στο Αρχιπέλαγος, με τα στελέχη να είναι πανέτοιμα για κάθε ενδεχόμενο. Μετά και την κρίση του 2020, ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει καλά πως οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Ελλάδας θα λάβει άμεση και δυναμική απάντηση. Για το λόγο αυτό «γαυγίζει» αλλά δεν πλησιάζει.

ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr