13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤουρκικά F-16 πάνω απο τη Χίο Είναι παραβίαση εθνικής κυριαρχίας;

Τουρκικά F-16 πάνω απο τη Χίο Είναι παραβίαση εθνικής κυριαρχίας;

Τουρκικά μαχητικά F-16 πάνω απο τη Χίο σήμερα 24 Ιουνίου 2020 – Είναι παραβίαση εθνικής κυριαρχίας ή όχι κ. Παναγιωτόπουλε;

Το ερώτημα προκύπτει σαφώς μετά την προχθεσινή συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε αυτή την συνέντευξη, δεν προσδιόρισε με σαφήνεια τι αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα. Ωστόσο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη σεναριολογία. Απλά θα επαναλάβω αυτό που έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές από επίσημα, επισημότατα κυβερνητικά χείλη, ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Θα αντιδράσει, με ότι και αν σημαίνει αυτό και δική μας δουλειά εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δική μου, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, είναι να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει».

Σήμερα τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν πάνω από τη Χίο. Αναρωτιόμαστε λοιπόν εάν η πτήση αεροσκαφών άλλης χώρας χωρίς άδεια πάνω από ελληνικό έδαφος συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είναι η όχι η Ελλάδα κυρίαρχο κράτος σε αυτή την περιοχή;

Δεδομένου ότι η παραβίαση του ΕΕΧ, από νομικής πλευράς δεν διαφέρει αν πραγματοποιείται υπεράνω χερσαίας ή θαλάσσιας περιοχής, αναρωτιόμαστε τι θα κάνει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος που πριν λίγες μόλις ημέρες έλεγε «Όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι».

Εκτός βέβαια κι αν κυριολεκτούσε για το έδαφος και όσα υποστήριζε δεν ισχύουν για αέρα και θάλασσα….

Τουρκικά F-16 πάνω απο τη Χίο

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το περιστατικό:

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση από 14:29 έως 14:32 πάνω από τη νήσο Χίο συα 15.000 – 30.000 πόδια.

Δεύτερο ζευγάρι τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 14:29 πάνω από τις Οινούσσες στα 28.000 πόδια και 14:30 έως 14:32 πάνω από τη Χίο στα 28.000 πόδια.

ΠΗΓΗ: armyvoice.gr