13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤουρκία: Εξετάζεται αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών - Σε Αιγαίο και Κρήτη η...

Τουρκία: Εξετάζεται αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών – Σε Αιγαίο και Κρήτη η πρώτη αποστολή του αεροπλανοφόρου «Αναντολού»

Μαρία Ζαχαράκη

O ειδικός ασφαλείας, συνταγματάρχης εν αποστρατεία Τζοσκούν Μπασμπούγ, προχώρησε σε μια πολλά… υποσχόμενη για την Τουρκία πρόβλεψη σχετικά την πρώτη αποστολή του αεροπλανοφόρου TCG Anadolu, το οποίο, σύμφωνα με την Τουρκία, είναι το πρώτο πλοίο SIHA (δηλαδή μη επανδρωμένο) στον κόσμο. Το πλοίο αποκαλείται «πλωτό φρούριο» στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει πράγματα πέρα από το μπόι που της έδωσε η Αμερική. Η Αμερική έχει επίσης σκοπό να το χρησιμοποιήσει εναντίον της Τουρκίας. Λόγω των γεγονότων στη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο), νομίζω ότι η πρώτη αποστολή θα είναι ανοιχτά της Κρήτης, για να στείλουμε ένα μήνυμα και στις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και ΗΠΑ). Περιμένω να του ανατεθεί η πρώτη αποστολή στο μέρος όπου τέμνονται η Ανατολική Μεσόγειος και η Θάλασσα των Νήσων (δεν λέω Αιγαίο). Η Τουρκία θα δώσει το μήνυμα ότι «είμαι έτοιμος για όλα και είμαι εδώ ως απάντηση σε αυτά τα βήματα. Γιατί η Ελλάδα έχει το θράσος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια τον Μάρτιο. Νομίζω ότι θα ήταν καθήκον μας τόσο να τους τρομοκρατήσουμε μετά από αυτή τη δήλωση όσο και να προειδοποιήσουμε και την Ελλάδα και ορισμένους οργανισμούς για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Αυτό θεωρώ εγώ, το πολεμικό ναυτικό θα αποφασίσει καλύτερα. Θα δούμε και θα το δούμε όλοι μαζί».

Θα αναλάβει πολλές αποστολές

Ο Τζοσκούν Μπασμπούγ σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με ορισμένες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Σε περίπτωση επείγοντος στη Λιβύη, η άμεση κατεύθυνση του Αναντολού μπορεί να είναι προς τα βόρεια της Αφρικής. Γιατί υπάρχουν κάποιες βρώμικες υποθέσεις και στη Λιβύη. Υπάρχουν οι επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Γαλλία και αυτά τα ακατανόητα που κάνει η Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, νομίζω ότι η δεύτερη αποστολή θα είναι στα ανοιχτά της Λιβύης», είπε.

Εκλογές

Την ίδια ώρα, την τουρκική κοινωνία απασχολούν και οι επερχόμενες εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα. 

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε χτες, Δευτέρα πως «δεν πάμε για εκλογές την Τουρκία στις 18  Ιουνίου, όπως ήταν προγραμματισμένο στα πέντε χρόνια. Πηγαίνουμε πλέον νωρίτερα».

Το γεγονός συζητείται στη χώρα ενώ μια από τις ημερομηνίες που παίζουν ως καταλυτική είναι η 9η Απριλίου γιατί τότε κλείνει ο χρόνος για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος που είχε περαστεί από τη Βουλή.