13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤουρκία: Απόβαση σε νησιά προβλέπει η άσκηση «EFES 2022» - «Έτοιμοι για...

Τουρκία: Απόβαση σε νησιά προβλέπει η άσκηση «EFES 2022» – «Έτοιμοι για σόου» Ερντογάν και Μπαχτσελί

Η συγκεκριμένη διακλαδική πολυεθνική άσκηση δείχνει ωστόσο να εντάσσεται σε μια εκστρατεία επηρεασμού της κοινής γνώμης της γειτονικής χώρας, με το Τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας να τροφοδοτεί συνεχώς τα social media με οπτικοακουστικό υλικό από την άσκηση.

Το μπαράζ προκλήσεων της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζεται, καθώς μεταξύ άλλων η αποβατική άσκηση «EFES 2022» που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες (από τις 31 Μάϊου και εξής), στον κόλπο της Σμύρνης δείχνει τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε συνθήκες απόβασης σε νησιά, μετο σενάριο της άσκησης να περιλαμβάνει τα εξής: Aποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Παράλληλα, η συγκεκριμένη διακλαδική πολυεθνική άσκηση δείχνει να εντάσσεται σε μια εκστρατεία προπαγάνδας της κοινής γνώμης της γειτονικής χώρας, καθώς το Τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας να τροφοδοτεί συνεχώς τα social media με οπτικοακουστικό υλικό από την άσκηση, δίνοντας στη δημοσιότητα σκηνές από απόβαση σε νησιά, αλλά και πτώση αλεξιπτωτιστών, για τις ανάγκες κατάληψης νησιών και βραχονησίδων.

Το υπουργείο συνδυάζει δηλαδή τις εκπαιδευτικές και επικοινωνιακές ταυτόχρονα ανάγκες σε σενάρια που περιλαμβάνουν το νησιωτικό ανάγλυφο.

Το παρών θα δηλώσουν την Πέμπτη στη Σμύρνη και στην τελική φάση της άσκησης ο Τούρκος πρόεδρος και ο κυβερνητικός εταίρος πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Ερντογάν αναμένεται να αξιοποιήσει επικοινωνία την παρουσία του στο μέρος και την άσκηση, με αφορμή την εκ νέου επίθεσή του κατά της Ελλάδας εν όψει και των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, που συνεχίζεται στην περιοχή Σεφεριχισάρ της Σμύρνης με τη συμμετοχή 37 χωρών. Η πρώτη φάση της άσκησης, ολοκληρώθηκε στις 9 Μαΐου ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην άσκηση συμμετέχουν στρατιωτικά πληρώματα και προσωπικό από 37 χώρες, όπως η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, το Καζακστάν και φυσικά οι ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν για πρώτη φορά μετά το 2016, με το αποβατικό USS Arlington και την 22η Μονάδα Πεζοναυτών.

  

  

  

  

ΠΗΓΗ: https://www.parapolitika.gr