13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΤοποθέτηση ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου για τη συνέχιση υποστηρίξεως του ναυπηγικού...

Τοποθέτηση ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου για τη συνέχιση υποστηρίξεως του ναυπηγικού έργου των Ναυπηγείων Ελευσίνος & Σκαραμαγκά

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρενέβη σήμερα, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Κύρωση της από 28.1.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας” (Α΄14)»..

Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός ενημέρωσε το Σώμα σχετικώς με την Τροπολογία 1207/175/7-2-2022 για τη συνέχιση της υποστηρίξεως του ναυπηγικού έργου που πραγματοποιείται στα «Ναυπηγεία Ελευσίνος» προκειμένου να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση του ΤΠΚ υπ’ αριθμόν 7, καθώς και τη συνέχιση των εργασιών στα τέσσερα υποβρύχια στα «Ελληνικά Ναυπηγεία» (Σκαραμαγκά).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει κατεπειγόντως είναι ότι όπως ξέρετε μεθαύριο ξεκινά. Φέρνουμε στη Βουλή τις μεγάλες συμβάσεις των Εξοπλιστικών για κύρωση από το Σώμα, πρώτα από την Επιτροπή, μετά από την Ολομέλεια και επομένως είναι ένα διάστημα πυρετώδους προετοιμασίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σε αυτά που ευχηθήκατε, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι εύχομαι πραγματικά αυτή η παράταση να είναι η τελευταία που θα χρειαστεί. Αν χρειαστεί θα υπάρξει κι άλλη. Δεν έχουμε διστάσει να το κάνουμε μέχρι τώρα αλλά η εξάμηνη παράταση της σύμβασης όσον αφορά στα ναυπηγεία Ελευσίνας και η τρίμηνη για τον Σκαραμαγκά -δεδομένου ότι εκεί πέρα υπάρχει ήδη ο επενδυτής και ευελπιστούμε στο διάστημα αυτό να ρυθμίσει τις όποιες εκκρεμότητες έχουν μείνει ακόμα- νομίζουμε ότι είναι ένα ικανό χρονικό διάστημα για να εξελιχθεί ευνοϊκά η υπόθεση και των δύο ναυπηγείων. Να προχωρήσει, δηλαδή, και η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή και η υλοποίηση επένδυσης και στην Ελευσίνα.

Επομένως, τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με γενικό αριθμό 1207 και ειδικό αριθμό 175/7-2-2022 στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που συζητείται περιλαμβάνει δυο Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορούν στη συνέχιση της υποστήριξης του ναυπηγικού έργου που πραγματοποιείται στα ναυπηγεία της Ελευσίνας για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του εναπομείναντος τελευταίου ταχέως περιπολικού κατευθυνομένων βλημάτων νούμερο 7 που θα πάρει το όνομα ενός από τους τρεις πεσόντες ήρωες των Ιμίων _«Βλαχάκος» δηλαδή- και τη συνέχιση των εργασιών στα τέσσερα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η πρώτη Διάταξη αποσκοπεί στην ολοκλήρωση που σας είπα του προγράμματος ναυπήγησης της πυραυλακάτου υπ’ αριθμόν 7 τύπου «Ρουσσέν» στα Ναυπηγεία Ελευσίνος.

Σκοπός της Διάταξης η παράταση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής της πυραυλακάτου αυτής για έξι επιπλέον μήνες έως δηλαδή τις 30 Ιουνίου 2022. Εκτιμούμε ότι μέχρι να συμπληρωθεί το εξάμηνο αυτό θα αποδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο δυνατόν. Το κατασκευαστικό έργο για την εν λόγω πυραυλάκατο έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό θα έλεγα ικανοποιητικό, 87%, απομένουν ακόμα κάποιες εργασίες δοκιμής συστημάτων μάχης εν όρμω, εν πλω. Είναι οι τελευταίες περίπλοκες, δύσκολες εργασίες που πρέπει να γίνουν και γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί η παράταση αυτή.

Για την ολοκλήρωση του ναυπηγικού έργου και την απόδοση της πυραυλακάτου υπ’ αριθμόν 7 θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 6.150.000 ευρώ. Αυτή αφορά σε κάλυψη μισθοδοσίας ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, σε λειτουργικά έξοδα και υπηρεσίες μετακίνησης προσωπικού, καθώς και σε υλικά και υπηρεσίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Είναι γνώριμο το Σώμα με αυτού του είδους τις διαδικασίες δεδομένου ότι έχουμε εγκρίνει κατ’ επανάληψη τέτοιου είδους παρατάσεις. Θεωρούμε με βάσιμες ελπίδες ότι αυτές θα είναι και οι τελευταίες για να ολοκληρωθεί εκεί πέρα η επενδυτική προσπάθεια και στην Ελευσίνα, και στον Σκαραμαγκά που ήδη έχει παράξει αποτελέσματα.

Η δεύτερη Διάταξη για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αφορά στο πρόγραμμα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών για την πιστοποίηση και επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων «Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης», δηλαδή τα τύπου 214 τα υπερσύγχρονα, καθώς και του αναβαθμισμένου υποβρυχίου τύπου 209, τον «Ωκεανό» δηλαδή, που βρίσκονται στους χώρους της ΕΝΑΕ, τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., στον Σκαραμαγκά.

Τα υποβρύχια έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων λειτουργικών δοκίμων για την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν και δοκιμών εν πλω, καθώς και την αύξηση της επιχειρησιακής τους απόδοσης. Απαιτείται πλέον η τρίμηνη αυτή παράταση και κατά συνέπεια η του πλέον χρηματοδότηση, καθώς και παράταση ανάληψης νομικών δεσμεύσεων δαπανών μέχρι και τον Μάρτιο του 2022.

Η διάθεση επιπλέον πίστωσης ύψους μέχρι 12.700.000 ευρώ αφορά -όπως και στην Ελευσίνα- την κάλυψη μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, λειτουργικά έξοδα του ναυπηγείου και τεχνική υποστήριξη και υλικά για την ολοκλήρωση του προγράμματος υποβρυχίων.

Είναι δεδομένο ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων έχουν τεχνογνωσία ειδική όσον αφορά στην υποστήριξη και συντήρηση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Πραγματοποιούνται εκεί εργασίες συντήρησής τους και επομένως θεωρούμε ότι το τρίμηνο είναι ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου να συνεχιστεί αφενός αυτό το έργο και αφετέρου να λυθούν και οι εκκρεμότητες του επενδυτή, που ήδη έχει εισέλθει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να ανοίξει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση στην ουσία αυτής της επένδυσης με ό,τι συνεπάγεται για τα ναυπηγεία και την εγχώρια αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία. Στο διάστημα αυτό ευλόγως πιθανολογείται ότι οι εκκρεμότητες θα ρυθμιστούν.

Το Σώμα γνωρίζει. Είναι προφανές το όφελος για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία να συνεχίσουν, να λειτουργούν αυτά τα ναυπηγεία. Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε, αλλά από την άλλη οφείλω να σημειώσω ότι ανέκαθεν αυτά τα χρόνια η Κυβέρνηση άσκησε μέριμνα για να συνεχίσει να υπάρχει η απασχόληση, αντικείμενο απασχόλησης για τους εργαζομένους αυτών των ναυπηγείων και δι’ αυτής της Τροπολογίας με τις παρατάσεις το αποδεικνύει για μια ακόμη φορά και τελειώνω πραγματικά επαναλαμβάνοντας την ευχή όλων, υποθέτω, ότι η παράταση αυτή θα είναι η τελευταία.

Από εδώ και πέρα θα έλεγα ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματοποίηση επενδύσεων και στα δύο ναυπηγεία ώστε αυτά να βρουν το δρόμο τους όπως πρέπει προς όφελος της ναυπηγικής βιομηχανίας, του Πολεμικού Ναυτικού και της Εθνικής Άμυνας.

Σας ευχαριστώ».