13.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤι προβλέπει το "Σχέδιο Δευκαλίων" που ενεργοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Τι προβλέπει το “Σχέδιο Δευκαλίων” που ενεργοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν στο έργο αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων και των συνεπειών τους, ανά την επικράτεια, με το σχέδιο “Δευκαλίων”. Τι προβλέπει το εν λόγω επιχειρησιακό σύστημα του ΓΕΣ.Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωση της Τετάρτης (04/08) για τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα, ότι τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων».

Πρόκειται για την ονομασία που έδωσε το Γενικό Επιτελείου Στρατού, στο Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών με στόχο να περιορίζει σημαντικά την έκταση και τις αρνητικές συνέπειες ενός φαινομένου φυσικής καταστροφής.Με το σύστημα «Δευκαλίων», όπως αναφέρει το crisis.army.gr, γίνεται δυνατή η έγκαιρη οργάνωση και προετοιμασία, η ορθή αρχική συγκρότηση και η αποτελεσματική διεξαγωγή μιας επιχείρησης με το κύριο βάρος να δίνεται στο μέγιστο δυνατό συντονισμό των δυνάμεων και των μέσων που συμμετέχουν σε μία επιχείρηση αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτων αναγκών.

 Το «Σχέδιο Δευκαλίων» συνδράμει τις Ένοπλες Δυνάμεις στις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της χώρας με ειδικά τμήματα κατάλληλα εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.Αφορά σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση Τμημάτων και Μέσων του Στρατού, που καλούνται να αντιμετώπισουν τέτοιες καταστάσεις, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα από το Σχέδιο Δευκαλίων.

Ποιος ήταν ο Δευκαλίων

Ο Δευκαλίων ήταν, πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας.Με την σύζυγό του Πύρρα, την κόρη του Επιμηθέα και της Πανδώρας, ήταν οι μόνοι που επέζησαν από τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, την αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται σε παραδόσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών.Σύμφωνα με τον μύθο, επί ημερών βασιλείας του Δευκαλίωνα, ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει όλο το γένος των ανθρώπων επειδή ήταν διεφθαρμένoι. Όταν το πληροφορήθηκε ο Δευκαλίωνας, κατασκεύασε ένα πλοίο, συγκέντρωσε τα απαραίτητα εφόδια για την επιβίωση και επιβιβάστηκε σε αυτό με την γυναίκα του.

(Φωτό αρχείου)