13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤι κρύβεται πίσω από το «κρυφτούλι» της Τουρκίας στον Έβρο: Η...

Τι κρύβεται πίσω από το «κρυφτούλι» της Τουρκίας στον Έβρο: Η πληροφορία για εγκλωβισμένους μετανάστες σε νησίδα και η απάντηση της Αθήνας

Ευλαμπία Ρέβη

Πιθανούς τακτισμούς της Τουρκίας που είναι ευρέως γνωστοί στη χώρα μας αναφορικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού βλέπουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πίσω από την είδηση της Πέμπτης ότι περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε νησίδα του Έβρου εντός χωρικών υδάτων. 

Ενημέρωση που εστάλη από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους διαπιστευμένους συντάκτες στις 17:05 της 8ης Σεπτεμβρίου ανέφερε τα εξής: «Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από την Ελληνική Αστυνομία παράτυπων μεταναστών που εντοπίστηκαν σε νησίδα εντός ελληνικής επικράτειας στην περιοχή του Έβρου. Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση». Οι πληροφορίες έλεγαν ότι  οι μετανάστες εντοπίστηκαν κοντά στην περιοχή Καισάριο μεταξύ Διδυμότειχου και Σουφλίου, σε μικρή μάλιστα απόσταση από το σημείο όπου διασώθηκαν στις 15 Αυγούστου οι 38 πρόσφυγες

Ωστόσο, στις 20:12 της 8ης Σεπτεμβρίου νέα ενημέρωση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε: «Έπειτα από ειδοποίηση της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε απογευματινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, επιχείρηση έρευνας και εντοπισμού παράτυπων μεταναστών, που φέρονταν να βρίσκονται σε νησίδα εντός της ελληνικής επικράτειας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επίσημη δήλωσή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, από την Κατερίνη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν εντοπίστηκε κανένας μετανάστης σε νησίδα του Έβρου». 

Πάντως, το γεγονός ότι όλα αυτά εκτυλίχθηκαν μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του κ. Θεοδωρικάκου στον Έβρο προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στην Κατεχάκη με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να επισημαίνουν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από την Τουρκία και παράλληλα να εκφράζουν φόβους ότι αυτό το περιστατικό ενδέχεται να έχει και συνέχεια. 

Ομάδα εννέα στελεχών, εκ των οποίων δύο του Ερυθρού Σταυρού και ένας από τον Frontex συμμετείχαν στις έρευνες ενώ σε επιφυλακή ήταν και η Πυροσβεστική με ομάδα της ΕΜΑΚ. Αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι αυτά τα οποία εκτυλίχθηκαν χθες στον Έβρο έμοιαζαν σαν «κρυφτούλι» από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ κινητοποιήθηκαν όλα τα συστήματα επιτήρησης, όπως οι νέες υπερσύγχρονες κάμερες και drones. 

Για μία κατάσταση στα σύνορα όπου το τελευταίο διάστημα έχει εκτραχυνθεί κάνει λόγο στο ethnos.gr, ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά: «Το μεταναστευτικό είναι μία κάνουλα που έχει ανοίξει για τα καλά εδώ και δύο μήνες. Την κάνουλα την έχει ανοίξει η Τουρκία. Εμείς από τη δική μας πλευρά δουλεύοντας στα κόκκινα, σε αμείωτους ρυθμούς όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε προσπαθούμε να συγκρατήσουμε όλες αυτές τις ροές στην οριογραμμή των 160 χιλιομέτρων του ποταμού Έβρου εκεί που δεν υπάρχει ο φράχτης. Τα σημεία όπου δεν υπάρχει περίφραξη είναι τα σημεία όπου οι Τούρκοι σπρώχνουν καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με τα εγκληματικά κυκλώματα των λαθροδιακινητών».

«Έχουμε καθημερινά 1.000 με 2.000 αποτροπές»

«Η εμπειρία μας από τη δική μας πλευρά, έπειτα από τόσες κρίσεις του μεταναστευτικού που έχουμε βιώσει στον Έβρο μετά και από την απόπειρα μαζικής εισβολής τον Μάρτιο του 2020, δείχνει ότι η Τουρκία έχει ένα οργανωμένο σχέδιο. Αυτούς τους μήνες βλέπουμε ξανά μία κλιμάκωση η οποία μεταφράζεται σε αριθμούς, έχουμε 1.000 με 2.000 αποτροπές κάθε ημέρα, καθώς και καθημερινές συλλήψεις διακινητών από την πρώτη γραμμή εδώ στον Έβρο μέχρι και σε περιοχές Β’ Ζώνης, όπως σε Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα», τονίζει. 

Και καταλήγει: «Οι Τούρκοι δεν έχουν σταματήσει τις προκλήσεις, οι οποίες είναι πολύ έντονες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Από τη δική μας πλευρά δείχνουμε μεγάλη ψυχραιμία, επαγγελματισμό και μεγάλη αποφασιστικότητα εκεί που χρειάζεται. Η επικοινωνία μας με τις τουρκικές Αρχές είναι, δυστυχώς, μηδαμινή. Μέχρι και πριν έξι χρόνια υπήρχαν και σύνδεσμοι ανάμεσα στις δύο χώρες για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των διακινητών, αλλά πλέον αυτό δεν υφίσταται με ξεκάθαρη ευθύνη τις προθέσεις της Άγκυρας, γιατί οτιδήποτε συμβαίνει στα σύνορα είναι υποκινούμενο από το καθεστώς Ερντογάν. Πραγματικά, αυτούς τους μήνες κάνουμε καθημερινά κατάθεση ψυχής και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας με το ίδιο σθένος για όσο χρειαστεί». 

ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr