13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΤι είπε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος για ΕΠΟΠ, ΕΜΘ, νυχτερινά και απόφοιτους...

Τι είπε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος για ΕΠΟΠ, ΕΜΘ, νυχτερινά και απόφοιτους ΑΣΣΥ

Το αίτημα της λαρισαϊκής κοινωνίας για παραχώρηση του Στρατοπέδου Τζήμα, στο Μεζούρλο, στον Δήμο Λαρισαίων, για την αξιοποίησή του προς όφελος των πολιτών, έθεσε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, σε συνάντησή τους, που έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, στο Πεντάγωνο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε ότι το ζήτημα παραχώρησης του Στρατοπέδου στον Δήμο Λαρισαίων ετέθη και το 2010, επί Δημαρχίας Τζανακούλη, στο πλαίσιο των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, αλλά δεν προχώρησε λόγω της ματαίωσης των αγώνων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι, όταν και εφόσον υπάρξει πρόταση με συγκεκριμένο πλαίσιο από τη Δημοτική Αρχή, θα εξεταστεί το θέμα της παραχώρησης.

Περαιτέρω, ο κ. Κέλλας έθεσε ζητήματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων:

Πρωτίστως, αναφέρθηκε στο ζήτημα των οδοιπορικών, ζητώντας να εξισωθεί η προβλεπόμενη ημερήσια αποζημίωση των στρατιωτικώνμε αυτή των υπαλλήλων του δημοσίου και να εκδοθεί ΚΥΑ για αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης. Επίσης, ανέδειξε το αίτημα μετακίνησης των στρατιωτικών εντός της ΕΕ με τη χρήση ταυτότητας χωρίς την ανάγκη διαβατηρίου.

Επανέφερε ειδικότερα θέματα που απασχολούν τους ΑΣΣΥ: Αφενός, την ισότιμη σταδιοδρομική εξέλιξη των αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ που κατετάγησαν από το 1991 και μετά, σε συνέχεια της διόρθωσης της αδικίας για τους ΑΣΣΥ ’90 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή. Αφετέρου, την ισοτίμηση των πτυχίων των ΑΣΣΥ με αυτά των ΑΤΕΙ.

Εστίασε στην ανησυχία των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ). Συγκεκριμένα, ανέφερε προς τον υπουργό ότι, ενώ έχει προβλεφθεί η εξέλιξη των ΕΜΘ μέχρι τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για τις απολαβές και, κατ’ επέκταση,το συνταξιοδοτικό τους. Οι δε ΕΠΟΠ αντιμετωπίζουν πρόβλημα, διότι αποστρατεύονται σε μικρή ηλικία και σε πολλές περιπτώσεις οι συντάξεις τους είναι χαμηλές.

Η απάντηση του υπουργού:

Για την ημερήσια αποζημίωση και το επίδομα νυχτερινής απασχόλησης εξετάζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες χορήγησής τους.Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό των ΕΜΘ, έχει στείλει θετική εισήγηση στον αν. υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη,ενώ μελετά το θέμα των ΕΠΟΠ.

Σε σχέση με τους ΑΣΣΥ,επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του προς τον κ. Κέλλα, από τον περασμένο Δεκέμβριο, για νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους ΑΣΣΥ του 1991.Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα εξετάσει και την προοπτική ισοτίμησης των πτυχίων των ΑΣΣΥ με αυτά των ΑΤΕΙ.

Τέλος, οι κ.κ. Κέλλας και Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, όπως καταδείχθηκε και κατά τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Αμερικανό και τον Βρετανό ομόλογό του. ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο επενδύουν στην εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας τους με την Ελλάδα, η οποία συνιστά πυλώνα για το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.