13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΤι απάντησε στη Βουλή ο ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιάς για το Α/Τ ΒΕΛΟΣ,...

Τι απάντησε στη Βουλή ο ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιάς για το Α/Τ ΒΕΛΟΣ, τα εργοστάσια βάσης 303 και 304 και την αξιοποίηση του στρατοπέδου Πλευράκη – Ζωγραφάκη

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς απάντησε χθες, Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στις παρακάτω τρεις Επίκαιρες Ερωτήσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

– Με αριθμό 647/30-3-2023, που υπέβαλε ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεόδωρος Δρίτσας, με θέμα: «Θα σώσετε επιτέλους το ιστορικό Α/Τ ΒΕΛΟΣ, σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το Αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» που τίμησε με την ένδοξη ιστορία του τη μάχη των στελεχών για τον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και συμμετείχε ενεργά στις αποστολές σε κάθε άκρη της Πατρίδας και όχι μόνο, παραμένει ελλιμενισμένο στη Θεσσαλονίκη από τις 9 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της ανάδειξης του ως πλοίου – μουσείου, επισκέψιμου για το ευρύ κοινό. Μέχρι σήμερα έχει γίνει πόλος έλξης για περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, κάτι το οποίο δεν θα ήταν εφικτό με την παραμονή του στον Φλοίσβο, ενώ παράλληλα προσφέρει και σημαντικό κοινωνικό έργο, μέσω διοργάνωσης σημαντικών δράσεων, με την τελευταία να έχει υλοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, σε συνεργασία με το «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η οποία αφορούσε στην πραγματοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας.

Για τη θέση του ελλιμενισμού έχουν ληφθεί υπόψη, τόσο η γεωγραφία και η ναυτιλιακή θέση του λιμένος, όσο και οι συνήθεις επικρατούσες συνθήκες. Τυχόν φθορές που δύναται να προκληθούν σε αυτό από τις εκάστοτε επικρατούσες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίζονται άμεσα και πάντοτε σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας, καθόσον δεν μπορεί να αποκλεισθεί η προσβολή του πλωτού μέσου από αυτές, γεγονός που θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο της χώρας.

Στο παραπάνω πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, το ΥΠΕΘΑ θα συνεχίσει να διατηρεί το πλοίο – μουσείο στον λιμένα της Θεσσαλονίκης, προσβάσιμο στο ευρύ το κοινό της Βορείου Ελλάδος, ενώ η μετακίνηση του θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, βάσει του σχεδιασμού ικανοποίησης αιτημάτων ελλιμενισμού και σε άλλες πόλεις, με τελικό όμως προορισμό τον Φλοίσβο. 

Σε κάθε περίπτωση, η ευαισθησία στην ιστορία, στην ιστορική μνήμη θα πρέπει να επιδιώκεται και να αποδεικνύεται με σταθερότητα, με συνέπεια, με σεβασμό σε κάθε ιστορική περίοδο και σε κάθε στιγμή του Έθνους και όχι αλα κάρτ, και σε κάθε περίπτωση όχι αποσπασματικά. Ας είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, ας κοπιάσουμε για αυτό. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για αυτό. Το οφείλουμε στην ιστορία, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».

– Με αριθμό 654/3-4-2023, που υπέβαλε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικόλαος Παπαναστάσης, με θέμα: «Σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στα Προκεχωρημένα Εργοστάσια Βάσης 303 και 304 (ΠΕΒ) στη Λάρισα και Βελεστίνο Μαγνησίας».

Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Σχετικά με την απομάκρυνση και αντικατάσταση προϊόντων αμιάντου από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αναμένεται η ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα Υποέργα 1 (1η Στρατιά) και 3 (Δ΄ Σώμα Στρατού), ενώ για το Υποέργο 2 (ΑΣΔΕΝ) έχει ήδη αναρτηθεί ο διαγωνισμός στο ΕΣΗΔΗΣ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 10 Απριλίου 2023.

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας για το προσωπικό των Εργοστασίων κατά το έτη 2022-23, πέραν των λοιπών πιστώσεων για προμήθειες υλικών και υπηρεσιών, διατέθηκαν επιπλέον κονδύλια για την προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και για διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων του προσωπικού.

Όσον αφορά στην πρόσληψη μονίμου προσωπικού και την κάλυψη κενών θέσεων σε όλα τα τμήματα των εργοστασίων αναμένεται τόσο η ολοκλήρωση των προσλήψεων που προκηρύχθηκαν στην 10Κ/2022 του ΑΣΕΠ, όσο και η ολοκλήρωση των μετατάξεων μέσω του 1ου και 2ου Κύκλου Κινητικότητας έτους 2022».

– Με αριθμό 659/03-04-2023, που υπέβαλε ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, με θέμα: «Αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Πλευράκη – Ζωγραφάκη στο Καστέλι Δήμου Μινώα Πεδιάδας».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«Το έτος 2018, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Μινώα Πεδιάδας το Ταμείο Εθνικής Άμυνας πρότεινε συνάντηση εκπροσώπων του Ταμείου με τον Δήμο, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης του  πρώην στρατοπέδου Πλευράκη – Ζωγραφάκη, για τουλάχιστον 25 έτη, και η δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Ωστόσο, η αξιοποίηση προϋπέθετε την τροποποίηση των όρων δόμησης και χρήσεων λόγω της γειτνίασής του με το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) διερεύνησε τις χρήσεις που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο πλαίσιο της αξιοποίησής του ακινήτου. Ο Δήμαρχος Μινωα Πεδιάδας ζήτησε την διενέργεια αυτοψίας, η οποία όμως δε διενεργήθηκε διότι το 2021 το ΓΕΣ γνωμοδότησε υπέρ της επιχειρησιακής αναγκαιότητας του εν λόγω ακινήτου και έπαψε πλέον να είναι διαθέσιμο προς αξιοποίηση.

 Σε κάθε περίπτωση, το έργο της ΥΠΑΑΠΕΔ για προσέλκυση επενδύσεων για τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της, έχει ως βασικό στόχο την αξιοποίησή τους και την ενίσχυση των εσόδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ταυτόχρονα αντιστρέφονται οι συνέπειες της πολυετούς εγκατάλειψης στην οποία ενδεχομένως είχαν περιέλθει τα ακίνητα. Τέλος, μέσω της αξιοποίησης των ακινήτων οι Ένοπλες Δυνάμεις στηρίζουν το εξαιρετικά σημαντικό κοινωφελές τους έργο και επωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες βλέπουν τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να αναγεννούνται».


Απάντηση ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στις με αριθμούς 647, 654, 659 Επίκαιρες Ερωτήσεις αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.