13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΤελετή Παραδόσεως – Παραλαβής καθηκόντων Υπουργού Εθνικής Αμύνης

Τελετή Παραδόσεως – Παραλαβής καθηκόντων Υπουργού Εθνικής Αμύνης

Στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, η τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων Yπουργού, από τον κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο στον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο απερχόμενος Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυθμούσης ΠΝ, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του παραδόσαντος Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου:

«Σας απευθύνω κάποιες σκέψεις που την τελευταία ώρα αποτύπωσα στο χαρτί για να μην ξεχάσω τίποτα και κανέναν εν όψει της τελετής παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια στο τιμόνι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σήμερα παραδίδω τα ηνία στον Υπηρεσιακό Υπουργό και καλό φίλο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Χαίρομαι πραγματικά που είναι αυτός ο άνθρωπος που έρχεται εδώ να αναλάβει τις τύχες του Υπουργείου κατά την περίοδο αυτή. Τα τέσσερα χρόνια αυτά ήταν χρόνια δύσκολα, αλλά και συναρπαστικά.

Αντιμετωπίσαμε πολλά. Σίγουρα πολλά περισσότερα απ’ όσα φανταζόμασταν όταν αναλάβαμε ο καθένας τα αξιώματά του. Πλην όμως ανταπεξήλθαμε.

Ανταπεξήλθαμε σε όλες τις πρωτοφανείς προκλήσεις που βρέθηκαν μπροστά μας. Προκλήσεις κατά της κυριαρχίας της χώρας. Προκλήσεις από μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, προκλήσεις από τις μεταναστευτικές πιέσεις και την απόπειρα εισβολής στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020. Προκλήσεις από την πρωτοφανή ένταση με τους γείτονες τους μήνες που ακολούθησαν.

Προκλήσεις από το ξέσπασμα ενός πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος και όλα τα συνεπακόλουθα σοκ στην οικονομία, στην ενέργεια, στην παγκόσμια σταθερότητα, στην γεωπολιτική ασφάλεια συνεπεία του πολέμου.

Όμως ανταπεξήλθαμε. Ανταπεξήλθαμε με την βοήθεια του Θεού και επιπλέον επιτελέσαμε κι ένα άλλο ιδιαιτέρα επωφελές εθνικά καθήκον, υλοποιήσαμε δηλαδή και εκτελέσαμε και συνεχίζουμε το έργο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, δηλαδή το σχέδιο ισχυροποίησης της πατρίδας.

Και τα καταφέραμε σε αυτό όλοι μαζί. Επρόκειτο για μία πολύ ομαδική δουλειά. Δεν είναι έργο ενός ανδρός, όλα αυτά που αντιμετωπίσαμε και φέραμε εις πέρας. Είναι έργο όλων.

Και είμαι πραγματικά υπερήφανος που ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ηγήθηκα αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Θέλω να πιστεύω ότι τίμησα την εμπιστοσύνη που έδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσωπό μου. Θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι έκανα το καθήκον μου.

Είχα δηλώσει εδώ πριν από τέσσερα χρόνια κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής τότε, ότι από σήμερα, από την ημέρα δηλαδή που ανέλαβα, είμαι και εγώ στρατιώτης της Ελλάδος.

Έτσι λειτούργησα, έτσι αισθάνθηκα και νομίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ορατά και αποτυπώθηκαν άλλωστε και προσωπικά, αλλά ασφαλώς και συλλογικά στις πρόσφατες εκλογές όταν η κοινωνία εκτίμησε τη μεγάλη προσπάθεια για την ισχυροποίηση της χώρας.

Αν έμαθα κάτι αυτά τα χρόνια, εκτός από το να φοράω με υπερηφάνεια τη σημαία στο πέτο μου -και να αισθάνομαι ολίγον ελλιπής αν αυτή έλλειπε, ήταν να κάνω το καθήκον μου. 

Αυτή η αίσθηση του καθήκοντος που όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βαθιά συνειδητοποιημένα φέρουν μέσα τους. Ήταν να είμαι συνεπής και πιστός σε αυτό το καθήκον.

Οι δυσκολίες δεν ήταν λίγες αλλά τις αντιμετωπίσαμε και σε μεγάλο βαθμό τις ξεπεράσαμε και για να αποδώσω ακριβώς τον τρόπο που λειτούργησα, αλλά και αισθάνθηκα και εξακολουθώ να αισθάνομαι, θα σας απαγγείλω κάποια σπουδαία λόγια από μία ομιλία ενός πρώην Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, του Θεόδωρου Ρούσβελτ, που έλαβε χώρα το 1910 στο Παρίσι, σε ένα ουδέτερο  περίπου ακροατήριο αλλά αποτυπώνουν ακριβώς το πνεύμα αυτά τα λόγια μέσα στο οποίο κινήθηκα και θέλω να πιστεύω κινηθήκαμε όλοι.

Αναφέρει λοιπόν ο Θεόδωρος Ρούσβελτ:

«Δεν είναι ο επικριτικός κριτής που μετράει, ούτε αυτός που σπεύδει να καταδείξει πως ο δυνατός άνδρας παραπατάει, πως αυτός που κάνει  έργα θα μπορούσε να τα κάνει περισσότερα. Τα εύσημα ανήκουν σε αυτόν που παλεύει στην αρένα με το πρόσωπο λερωμένο από χώμα και ιδρώτα και αίμα.

»Σε αυτόν που προσπαθεί με θάρρος, που σφάλει, που αποτυγχάνει κάποιες φορές ξανά και ξανά. Γιατί δεν  υπάρχει προσπάθεια χωρίς σφάλματα. Πλην όμως, σε αυτόν που πραγματικά παλεύει και κάνει έργο. Που αντιλαμβάνεται το μεγάλο ενθουσιασμό, τη μεγάλη αφοσίωση. Που αναλώνεται σε έναν άξιο και μεγάλο σκοπό. Που στην καλύτερη περίπτωση γνωρίζει τελικά τον θρίαμβο των υψηλών επιδόσεων και στη χειρότερη εάν αποτύχει τουλάχιστον αποτυγχάνει τολμώντας και παλεύοντας έτσι ώστε η θέση του να μην είναι ποτέ με αυτούς τους λίγους και άτολμους που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ ούτε τη νίκη, ούτε την ήττα».

Αυτά τα λόγια, λοιπόν, καθορίζουν και να είστε σίγουροι εξακολουθούν και θα εξακολουθούν να καθορίζουν, και τη δική μου στάση απέναντι στο δημόσιο βίο.

Άρα και εν επιγνώσει του ότι απευθύνομαι σε ανθρώπους που κατανοούν βαθιά μέσα τους την εικόνα του μαχητή, αυτού που παλεύει, σημασία έχει να πολεμάς και να συνεχίζεις να πολεμάς.

Η προσπάθεια συνεχίζεται, γιατί η προσπάθεια για ακόμα πιο αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις, για ακόμα πιο ισχυρή Ελλάδα δεν σταματάει ποτέ.

Ευχαριστώ, λοιπόν, όλους σας για αυτή την εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία. Ήταν χαρά και κυρίως ήταν μεγάλη τιμή για εμένα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πολιτική Ηγεσία που στάθηκε αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια, τον Υφυπουργό, το Γενικό Γραμματέα, ήσασταν πολύτιμες συνεργάτες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την πάρα πολύ στενή και αποδοτική συνεργασία.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους στενούς συνεργάτες στο Υπουργείο, τους Γενικούς Διευθυντές των Γενικών Διευθύνσεων, όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο με τους οποίους περάσαμε μαζί τόσες, μα τόσες πολλές ώρες πάνω από τα προβλήματα, ορμώντας στα προβλήματα, συνδράμοντας  ο ένας τον άλλον ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα.

Αν αδίκησα κανέναν ζητώ συγγνώμη.  Αν αδικήθηκα από κανέναν συχωρεμένοι όλοι.  Η προσπάθεια είναι που μετράει και νομίζω η προσπάθεια που επιτελέστηκε και όπως είπα τα αποτελέσματα είναι ορατά και μετρήσιμα και αδιαμφισβήτητα ήταν πολύ μεγάλη και θα έλεγα, μπορώ να το πω αυτό, εθνικά ανεκτίμητη.

Και πάλι σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία. Ευχαριστώ στο τέλος όλα αυτά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους επιτελείς, τους άνδρες και τις γυναίκες σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας που επιτέλεσαν την αποστολή τους.

Στην τελευταία μου προ ημερών παρουσία στην διυπουργική των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπα κλείνοντας ότι είμαστε όλοι δημόσιοι άνδρες  με μια αποστολή να εκτελέσουμε. Η αποστολή μας είναι να κρατήσουμε  τις χώρες μας, την Ευρώπη και τον κόσμο ασφαλή.

Εκτιμώ ότι στη θητεία αυτή αυτό επιτεύχθηκε και μπήκαν οι βάσεις ώστε η ασφάλεια αλλά και η ισχυροποίηση της χώρας στο μέλλον, από αύριο και στο μέλλον να επιταθεί ακόμα περισσότερο.

Και πάλι σας ευχαριστώ, ήταν μεγάλη τιμή για εμένα».

Ο απερχόμενος Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς  τόνισε:

«Όπως πριν είκοσι έναν μήνες είπε ένας καλό φίλος από αυτήν εδώ ακριβώς τη θέση, “αποστολή εξετελέσθη”. Μια αποστολή που είναι ένα ταξίδι ξεχωριστό, με το βλέμμα πάντα στο γαλάζιο της σημαίας μας, της πατρίδας μας, στις εσχατιές της χώρας, σε 271 σχηματισμούς, φυλάκια, μονάδες. Ένα ταξίδι που στο τέλος αυτής της διαδρομής, μας κάνει να νιώθουμε καλύτεροι σαν άνθρωποι και μετά σαν υπουργοί.

Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την τεράστια εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό, τα στελέχη, για την εξαιρετική συνεργασία.

Πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, τους Αρχηγούς μας, γιατί μέσα από τη δική τους εμπειρία, τη δική τους καθοδήγηση μπορέσαμε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι, να λύνουμε μικρά, μεγάλα προβλήματα, να καλύπτουμε μικρές παραλείψεις, να διορθώνουμε μικρές και μεγάλες αρρυθμίες και παθογένειες.

Και νομίζω στο τέλος αυτής της διαδρομής αν έχει κάτι μεγάλη σημασία πέρα από όλα αυτά τα πολύ σημαντικά τα οποία πέτυχε η Πολιτική Ηγεσία σε συνεργασία με την Στρατιωτική Ηγεσία αυτά τα τέσσερα χρόνια, είναι ότι μπορέσαμε να είμαστε χρήσιμοι στην πατρίδα.

Με αυτές τις σκέψεις κλείνει αυτός ο κύκλος και αυτές τις σκέψεις να τις εκλάβετε όχι ως ένα αντίο αλλά ως ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Αντώνιος Οικονόμου δήλωσε:

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι η πέμπτη φορά που αποχαιρετώ Υπουργό Άμυνας και υποδέχομαι νέο Υπουργό.  Πρώτη φορά όμως στο χρονικό αυτό διάστημα της παραμονής του υπουργού ήταν 4 ολόκληρα χρόνια. 

Τέσσερα χρόνια είναι πολύς χρόνος και ημερολογιακά και πολιτικά. Σε τέσσερα χρόνια γίνονται πολλά. Καλά, άσχημα, δυσάρεστα, ευχάριστα και οι προσωπικές σχέσεις πολλές φορές δοκιμάζονται για διάφορους λόγους. Οι λόγοι πράγματι είναι πολλοί αλλά όλα αυτά είναι πλέον πίσω μας. 

Σήμερα δεν κάνουμε απολογισμό.  Αυτός έγινε με τον καλύτερο τρόπο από τον ελληνικό λαό πριν μια εβδομάδα και εγκρίθηκε πανηγυρικά.

Σήμερα ανθρώπινα χαιρετώ, χαιρετούμε έναν άνθρωπο που συμβιώσαμε 4 ολόκληρα χρόνια. Έναν φίλο που στη ρόδα της πολιτικής θα βρισκόμαστε και θα ξανά βρισκόμαστε. Έτσι είναι η ζωή.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνεργασία, κύριε Υπουργέ, και οι ευχές μου για υγεία κυρίως και επιτυχίες να σας συνοδεύουν εσάς και την αγαπημένη μας Νατάσσα. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τον Διευθυντή του Υπουργού, τον κ. Βάλαρη. Φίλοι μου, θα γυρίζουμε πάντα γύρω-γύρω και θα ξανά βρισκόμαστε.

Τώρα, για το νέο Υπουργό αρνούμαι να ξανά μιλήσω.  Δεύτερη φορά είμαστε μαζί σε παρόμοια τελετή. Τον αποχαιρέτησα πριν δυο χρόνια και σήμερα τον υποδέχομαι.  Τα έχω πει όλα για αυτόν πολλές φορές και τα έχουν εμπεδώσει όλοι.

Η ρήση ότι η ζωή κάνει κύκλους με τον Άλκη είναι πέρα για πέρα αληθινή.  Δέκα χρόνια πάμε παρέα. 

Κύριε Υπουργέ, φίλε Νίκο, καλή συνέχεια. 

Κύριε Υπουργέ, φίλε Άλκη, καλώς ήρθατε. 

Για το Νίκο Χαρδαλιά σήμερα όμως πρέπει δυστυχώς να αποχαιρετίσω και αυτόν. Φίλε Νίκο, κάθε καλό. Έχουμε πολλά ακόμα μπροστά μας.

Να είστε καλά όλοι».

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Ξεκινώ λέγοντας ότι είναι μεγάλη η χαρά που είμαι εδώ και ξεκινώ με τη φράση: «Να υπηρετείς την πατρίδα είναι τιμή, αλλά πρωτίστως είναι καθήκον».

Και με βάση αυτό, είμαι και πολύ περήφανος και νοιώθω πολύ τιμημένος για τη θέση την οποία αναλαμβάνω. Η τιμή βεβαίως δεν ανήκει σε εμένα.

Η τιμή απευθύνεται σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο αγωνιζόμενο σκληρά στη ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα δίνει τον καλύτερό του εαυτό έτσι ώστε η εντύπωση που έχει η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία για τις Ένοπλες Δυνάμεις, να είναι η άριστη.

Με τη λογική λοιπόν αυτή η σημερινή μου τοποθέτηση στο Υπουργείο τιμά όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είπε ο κύριος Υφυπουργός αυτό που είπα όταν έφευγα, το “αποστολή εξετελέσθη” και το είπε και για τον εαυτό του και συμφωνώ απόλυτα και για τον Υπουργό και για τον Υφυπουργό.

Η αποστολή εξετελέσθη σε σχέση με τα άτομα που καλύπτουν τις θέσεις. Η αποστολή όμως των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής κι εμείς είμαστε απλοί λειτουργοί του θεσμικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτή που εγγυάται τη θέση της Πατρίδας μας στο παγκόσμιο στερέωμα και η θέση της Πατρίδας μας στο παγκόσμιο στερέωμα σύμφωνα με την αξία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πάρα πολύ υψηλή.

Ξεκινώ από τον κ. Υπουργό και λέω, μέσα από την καρδιά μου κάθε καλή τύχη και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για ό,τι προσέφερε στο Υπουργείο.

Ο κ. Υπουργός ήταν «στρατιώτης». Ήταν εργάτης. Αγάπησε τις Ένοπλες Δυνάμεις και επέδειξε σεβασμό και τιμή και αυτό είναι κάτι που αντανακλά πάνω μας. Δώσατε σεβασμό και αυτόν τον σεβασμό σας ανταπέδωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για το τι έκανε για εμάς και του ευχόμαστε καλή δύναμη.

Στον Υφυπουργό όταν παρέδωσα τα καθήκοντά μου, πραγματικά ένοιωσα χαρούμενος διότι τα παρέδωσε σε έναν άνθρωπο που ήταν και είναι εργασιομανής, σε έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται την έννοια της σκληρής δουλειάς και υλοποίησε τα καθήκοντά του με τον καλύτερο τρόπο.

Χαιρόμουνα να τον βλέπω να γυρνά στην Ελλάδα και η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να είναι παντού και πάντα στον υψηλότερο βαθμό.

Σε ό,τι αφορά την αποστολή της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης δηλώνω ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι η διατήρηση του Κράτους, έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό στην εξουσία.

Είναι η Κυβέρνηση η οποία θα ελέγξει την εφαρμογή των νόμων μέχρι ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για την επόμενη Κυβέρνηση. Αυτή είναι η αποστολή μου και αυτό σκοπεύω να κάνω με συνέπεια.

Αισθάνομαι πάρα πολύ χαρούμενος διότι βλέπω παλιούς φίλους εδώ, τον κ. Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον οποίον τον χαιρετίζω με αγάπη και τους Αρχηγούς των Κλάδων και όλα τα στελέχη, συγχαίροντας τα για την εξαιρετική απόδοση και επίδοση και ευχαριστώντας από τα βάθη της καρδιάς μου για το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Αποτελούν, κύριε Αρχηγέ, οι Ένοπλες Δυνάμεις πολύτιμο «εργαλείο». Αποτελούν τον στυλοβάτη του Έθνους, έχουν κερδίσει την αγάπη όλων και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ μέσα από την καρδιά μας για αυτό. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσετε να το κάνετε στο έπακρο. Άλλωστε σήμερα το πρωί στο Υπουργικό Συμβούλιο διαβεβαίωσα τον κύριο Πρωθυπουργό ότι σε ό,τι αφορά τις εκλογές που έρχονται στην Τουρκία και την ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν μία ετοιμότητα και να παρακολουθούν το τι συμβαίνει, είμαστε σίγουροι ότι το κάνουν με το καλύτερο τρόπο.

Και πάλι κ. Υπουργέ σας ευχόμαστε μέσα από τη ψυχή μας τα καλύτερα, κ. Υφυπουργέ, το ίδιο. Επίσης άφησα τελευταίο τον κύριο Γενικό, τον οποίον τον ξαναβρίσκω εδώ και είμαι σίγουρος ότι θα παρέχει και πάλι τις πολύτιμες γνώσεις του για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

Επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ να χαιρετίσω και τους συνεργάτες σας, γιατί στο πρόσωπό τους βρήκα καλούς φίλους και αναφέρομαι στον αγαπητό μου Θανάση.

Θανάση εμείς είμαστε και συμμαθητές από τις Στρατιωτικές Σχολές, άρα η σχέση μας κρατάει 45 χρόνια. Σου εύχομαι να είσαι υγιής, να χαίρεσαι την οικογένειά σου.  Πολλές φορές ξεπέρασες τα όρια των ανθρώπινων αντοχών στην προσπάθειά σου να βοηθήσεις τον Υπουργό να υλοποιήσει τα καθήκοντά του. Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό.

Με τους συνεργάτες σας τους υπόλοιπους κύριε Υπουργέ η συνεργασία θα συνεχιστεί γιατί αποτελούν και πολύτιμους δικούς μου συνεργάτες.

Και πάλι σας ευχαριστώ όλους. Είναι χαρά μου και τιμή που είμαι εδώ μαζί σας. Να είστε καλά».