13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤα τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα που πέρασαν από Βουλή

Τα τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα που πέρασαν από Βουλή

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως γράψαμε κατ᾽ αποκλειστικότητα στο enikos.gr, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής εισήχθησαν χθες και τελικά εγκρίθηκαν 4 σημαντικά προγράμματα για το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων. Εγκρίθηκε η διακρατική συμφωνία (G2G= Government to Government) Ελλάδας- ΗΠΑ, με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales) για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων MH60R, τα γνωστά κι ως ROMEO, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ. Το κόστος προμήθειας ανέρχεται περίπου στα 235 εκατ. ευρώ και θεωρείται μεγάλη επιτυχία, σε τιμή σχεδόν κατά 25% χαμηλότερη από την τρέχουσα, που σημαίνει ότι ουσιαστικά αποκτώνται τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών, με πλήρη υποστήριξη και οπλικά συστήματα. Το πρόγραμμα, που είχε κολλήσει εδώ και καιρό, ανέλαβε να τρέξει προσωπικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον οποίο πιστώνεται και το επόμενο πρόγραμμα των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Εγκρίθηκε η προμήθεια 9 ζεύγη κινητήρων για τα Chinook CH-47CG. Πρόκειται για τους κινητήρες Τ-55-GA-714A, τους ίδιους κινητήρες δηλαδή που φέρουν και τα προσφάτως αποκτηθέντα 10 ελικόπτερα CH-47D. Έτσι πλέον μένουν μόλις 6 Chinook με κινητήρες παλαιού τύπου, ενώ ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο βήμα αναβάθμισης των 19 ελικοπτέρων σε κλάση “F”. Το υπολογιζόμενο κόστος ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ με το κόστος της εν λόγω αντικατάστασης να καλύπτεται από χρήματα που ήδη υπάρχουν, συνεπώς δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης «ΥΔΡΑ». Πρόκειται για ένα από τα μείζονος σημασίας προγράμματα που Πολεμικού Ναυτικού, αφού η αναβάθμιση των πλοίων θα τους δώσει επιχειρησιακές δυνατότητες μέχρι το 2040. Εδώ θα ακολουθηθεί η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το κόστος αναβάθμισης εκτιμάται στα 158 εκατ. ευρώ.

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων στην ΕΑΒ, ύψους 250 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση έργων σε υποδομές και αναβάθμιση του εξοπλισμού, για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper.

Τα επόμενα βήματα και για τα τέσσερα προγράμματα, είναι να περάσουν από 1ο ΚΥΣΕΑ, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σύντομα – ίσως και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας – που θα εξουσιοδοτήσει την ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις και μετά θα περάσουμε σε 2ο ΚΥΣΕΑ για την τελική έγκριση. Από τα 4 παραπάνω προγράμματα, τα ROMEO, CHINOOK και ΕΑΒ θεωρείται βέβαιο ότι θα τρέξουν με ταχείς ρυθμούς κι εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει κλείσει ενώ για τις ΜΕΚΟ ο Αύγουστος προκρίνεται ως ο πιθανότερος μήνας. ​

ΠΗΓΗ: enikos.gr