13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤα στελέχη των ΕΔ θα συμπεριληφθούν στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ;

Τα στελέχη των ΕΔ θα συμπεριληφθούν στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ;

Του Ηλία Προύφα

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουν…

Νέοι, συνταξιούχοι και ευάλωτοι στο επίκεντρο των κυβερνητικών εξαγγελιών της φετινής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο φετινό πακέτο της ΔΕΘ, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ επιπλέον στήριξη εξετάζεται να δοθεί στις πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Οι δύο βασικές εξαγγελίες που έχουν ήδη αποφασιστεί και ουσιαστικά προαναγγελθεί, είναι η αύξηση των συντάξεων το 2023 για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους καθώς επίσης και των συνταξιούχων επίσης από το 2023.

Ένα επιπλέον μέτρο είναι η νέα επιταγή ακρίβειας. Μάλιστα, θα κοστίσει 300 εκατ. ευρώ και δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Θα δοθεί προς το τέλος του χρόνου και θα είναι βασικό μέτρο για τη στήριξη των εισοδημάτων του 2022, πέραν της πιθανής επανάληψης του fuel pass για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους πάντως, το οικονομικό επιτελείο θέλει να τραβήξει κόκκινη γραμμή στα αναδρομικά, περιοριζόμενη στην αποζημίωση όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και όχι όλων. Για τον ιδιωτικό τομέα έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι ωστόσο που δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.

Τέλος, στο πρωθυπουργικό επιτελείο επεξεργάζονται και τις ιδέες που είχε αναπτύξει από τον περασμένο Μάιο για την προσφορά στέγης σε νέους και δεν αποκλείεται να γίνει ειδική αναφορά στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η παροχή κινήτρων για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας. Εξετάζονται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ, η ανέγερση φοιτητικών εστιών από τα πανεπιστήμια και η χορήγηση κινήτρων για την αξιοποίηση των κλειστών ιδιωτικών ακινήτων ή και αντικινήτρων σε όσους τα κρατούν κλειστά.