13.3 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤα παράσημα των στρατηγών: Τι συμβολίζουν και γιατί απονέμονται σε καιρό ειρήνης

Τα παράσημα των στρατηγών: Τι συμβολίζουν και γιατί απονέμονται σε καιρό ειρήνης

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια παρελάσεων ή άλλων στρατιωτικών τελετών έχουμε όλοι παρατηρήσει τους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην εξέδρα των επισήμων να φέρουν στην επίσημη στολή τους σειρές μεταλλίων και διακριτικών.

Ασφαλώς και τα μετάλλια ή τα παράσημα είναι συνυφασμένα με την ανδρεία που επιδεικνύει κάποιος στο πεδίο της μάχης κάτι που ευτυχώς έχει να συμβεί στη χώρα μας από τον τερματισμό της γερμανικής κατοχής.

Γιατί όμως οι στρατιωτικοί μας έχουν μετάλλια αφού δεν έχουν πολεμήσει; Η ελληνική Πολιτεία και οι Ένοπλες Δυνάμεις  έχουν ορίσει κάποιες ηθικές αμοιβές για όσους υπηρετούν επί μακρόν στο στράτευμα αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά τους στην πατρίδα.

Ασφαλώς και τα περισσότερα τέτοια μετάλλια φέρει ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας  μιας και έχει την ανώτατη θέση μεταξύ των στρατιωτικών.

Το Flash.gr εντόπισε ένα προς ένα τα μετάλλια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και σας τα παρουσιάζει.

Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής

Απονέμεται σε στρατιωτικούς που έχουν τουλάχιστον τον βαθμό του αντιστρατήγου

anoteros-taxiarxis-timis.jpg

Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα

Απονέμεται σε στρατιωτικούς που έχουν τουλάχιστον τον βαθμό του ταξίαρχου.

anoteros-taxiarxis-tou-tagmatos-tou-foinika.jpg

Μετάλλιο στρατιωτικής αξίας Α’ Τάξεως

Απονέµεται στους µονίµους εν ενεργεία αξιωµατικούς για διακεκριµένες πράξεις και συνεχείς υπηρεσίες, εξαιρετική ικανότητα στη διοίκηση και στην οργάνωση Μονάδας ή Υπηρεσίας, κατά την εκτέλεση ανατεθείσας υπηρεσίας ή εντολής

Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου

Είναι µίας τάξεως και απονέµεται στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ε∆ µετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, µε Υπουργική Απόφαση, ύστερα από εισήγηση του ΣΑΓΕ. Το µετάλλιο της διαµνηµονεύσεως αυτής έχει το σχήµα και τη µορφή του εµβλήµατος του αντίστοιχου Γενικού Επιτελείου και είναι κατασκευασµένο από ορείχαλκο. Η ανάγλυφη παράσταση της κύριας όψεως ταυτίζεται µε εκείνη του εµβλήµατος του αντίστοιχου Γενικού Επιτελείου. Στην πίσω πλευρά χαράσσονται κατά περίπτωση τα αρχικά ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ ή ΓΕΑ και η χρονολογία αναλήψεως καθηκόντων.

Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού – Μεγάλης Μονάδος Α’ Τάξεως

Η ∆ιαµνηµόνευση αυτή διακρίνεται σε τρεις τάξεις (Α΄, Β’ και Γ΄) και απονέµεται στους Αξιωµατικούς που διετέλεσαν, επί εξάµηνο τουλάχιστον, ∆ιοικητές Σχηµατισµού ή Μεγάλης Μονάδας

metallia.jpg

Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής

Είναι µίας τάξεως και απονέµεται µία φορά στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και σε ανώτατους εν ενεργεία Αξιωµατικούς, που διετέλεσαν ∆ιοικητές Μειζόνων Σχηµατισµών ή προσέφεραν διακεκριµένη υπηρεσία στις Ένοπλες ∆υνάµεις και στην Πατρίδα. Η ∆ιαµνηµόνευση αυτή απονέµεται και σε Έλληνες ιδιώτες και σε αλλοδαπούς στρατιωτικούς και ιδιώτες για ενέργειες, δραστηριότητες, υπηρεσίες, γεγονότα και πράξεις που αποβαίνουν επ’ ωφελεία των Ενόπλων ∆υνάµεων και του Ελληνικού Έθνους.

Το µετάλλιο της διαµνηµονεύσεως Αξίας και Τιµής είναι κατασκευασµένο από ορείχαλκο. Στην κύρια όψη φέρει απεικόνιση αρχαίας γυναικείας µορφής που συµβολίζει την Ελλάδα και η οποία µε το χέρι τεταµένο προσφέρει στεφάνι δάφνης. Αριστερά και δεξιά αυτής της µορφής αναγράφονται ανάγλυφα µε αρχαϊκή γραφή οι λέξεις «ΑΞΙΑ» και «ΤΙΜΗ». Στην άλλη πλευρά απεικονίζεται ανάγλυφα το σύµπλεγµα των συµβόλων του ΓΕΕΘΑ και αναγράφεται η χρονολογία “1991”, έτος καθιερώσεως της διαμνημόνευσης.

Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοίκησης Α’ Τάξεως

Το µετάλλιο της διαµνηµόνευσης Ευδοκίµου ∆ιοικήσεως είναι κατασκευασµένο από ορείχαλκο. Στην κύρια όψη φέρει στο κέντρο τη µορφή του Κολοκοτρώνη και την περίµετρο διατρέχει δάφνινο στεφάνι. Η πίσω πλευρά απεικονίζει ανάγλυφα το σύµπλεγµα των συµβόλων του ΓΕΕΘΑ και από κάτω αναγράφεται η χρονολογία «1991», έτος καθιερώσεως της διαµνηµονεύσεως. Το διάσηµο της διαµνηµόνευσης είναι για τους ανώτατους αξιωματικους επιχρυσωµένο.

metallia2.jpg
Eurokinissi
  • Διαμνημόνευση Πολυετούς Υπηρεσίας
  • Διαμνημόνευση Αξιωματικού Επιτελούς Α’ Τάξεως
  • Διαμνημόνευση Συμμετοχής σε ειρηνευτική αποστολή

Εκτός των μεταλλίων οι ανώτατοι αξιωματικοί συνηθίζουν να φέρουν στη στολή διακριτικά των ειδικοτήτων τους όπως αυτά του βατραχανθρώπου, της ελεύθερης πτώσης αλλά και του αποφοίτου της Σχολής Εθνικής Άμυνας,