13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤα μερομήνια δείχνουν «βαρύ» χειμώνα - Άσχημες καιρικές συνθήκες τον Δεκέμβριο,...

Τα μερομήνια δείχνουν «βαρύ» χειμώνα – Άσχημες καιρικές συνθήκες τον Δεκέμβριο, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις

Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να επικρατεί το τρίτο δεκαήμερο

Σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού είναι και τα μερομήνια, που είναι μια πολύ παλαιά μέθοδος πρόβλεψης για ολόκληρο το χρόνο.

Βεβαίως, τα μερομήνια καταγράφουν μόνο τις «τάσεις του καιρού» και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή πρόβλεψη καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος αναλύει τα μερομήνια, ο Οκτώβριος θα είναι βροχερός, ειδικά από το δεύτερο μισό του μήνα και μετά, ενώ θα υπάρχει σημαντική απόκλιση στις θερμοκρασίες του Βορρά σε σχέση με τον Νότο. Ιδίως για την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, τα μερομήνια δείχνουν ισχυρή κακοκαιρία, με διάρκεια, σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Νοέμβριος θα είναι αρκετά ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών, όμως προς το τέλος του μήνα αναμένονται πτώση της θερμοκρασίας και κρύο.

Άσχημες καιρικές συνθήκες προβλέπεται να επικρατήσουν τον Δεκέμβριο, με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και χιονοπτώσεις το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο. Ειδικά στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, φαίνεται πως θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να επικρατεί το τρίτο δεκαήμερο. Το πρώτο πενθήμερο του μήνα αναμένεται να είναι αρκετό κρύο, στη συνέχεια ο υδράργυρος θα ανέβει, με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ μετά τις 19 Ιανουαρίου τα μερομήνια δείχνουν διαδοχικά ψυχρά μέτωπα, με πολικό ψύχος κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Υψηλές θερμοκρασίες το Σάββατο

Στο μεταξύ, σε υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να σκαρφαλώσει το θερμόμετρο τις επόμενες μέρες, ωστόσο ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκηςκάνει λόγο για απότομη αλλαγή του καιρού που θα ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου. Ο Οκτώβρης θα μπει με πολλή ζέστη, υγρασία και ομίχλες. Κι αυτό γιατί μια νέα πολύ θερμή αέρια μάζα θα «εκτοξεύσει» τον υδράργυρο το Σάββατο, που είναι και η πρώτη ημέρα του Οκτώβρη, σε καθαρά καλοκαιρινά επίπεδα. Έτσι λοιπόν το Σάββατο προς τα κεντρικά, ανατολικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα θα πρέπει να δούμε θερμοκρασίες το μεσημέρι κοντά στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου, τοπικά, δε, ίσως και λίγο παραπάνω. Η ημέρα όμως έχει μικρύνει αρκετά και ο παράγοντας αυτός, σε συνδυασμό με τους νοτιάδες που θα φυσούν, θα ανεβάσει σημαντικά και την υγρασία.

Καταιγίδες και άνεμοι την Κυριακή

Την Κυριακή όμως ο καιρός θα κάνει στροφή 180° για να οδηγηθούμε σε επικίνδυνες καταιγίδες, αλλά και επικίνδυνους βοριάδες. Η αλλαγή αυτή θα ξεκινήσει μέσα στη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και από τα δυτικά και βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές και επικίνδυνες καταιγίδες αλλά και τους πολύ ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους. Μέχρι το τέλος της Κυριακής τα φαινόμενα αυτά θα έχουν επηρεάσει αρκετές περιοχές από την Πελοπόννησο και πιο βόρεια με ταυτόχρονη βελτίωση του καιρού και από τα δυτικά. Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα θα μας μείνουν κυρίως οι πολύ δυνατοί βοριάδες προς τα ανατολικά και νότια με τον υδράργυρο να επανέρχεται σε πιο συμβατά με την εποχή επίπεδα και κάποιες λίγες βροχές να επιμένουν προς τα ανατολικά και βόρεια.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 30/9

ΠΗΓΗ: https://www.parapolitika.gr