13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤίμησε την Κυρά της ΡΩ ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος

Τίμησε την Κυρά της ΡΩ ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος

38 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η ”Κυρά της Ρω”. Στις 13 Μαΐου 1982, σε ηλικία 92 ετών η Δέσποινα Αχλαδιώτη άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Ρόδου και λίγες ημέρες μετά έγινε στην ακριτική Ρω η ταφή της, κάτω από τον ιστό όπου καθημερινά, από το 1943, ύψωνε την ελληνική σημαία.

Η Κυρά της Ρω έμεινε στην ιστορία καθώς επί σειρά ετών «φύλαγε Θερμοπύλες» στο ακριτικό νησί προσφέροντας αξιόλογες υπηρεσίες τόσο στις Συμμαχικές Δυνάμεις κατά την ιταλογερμανική κατοχή της Δωδεκανήσου όσο και στην χώρα μας με την ανάδειξη και προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη νησίδα αυτή, που βρίσκεται 3 ναυτικά μίλια δυτικά του Καστελόριζου και 3 ναυτικά μίλια από τα μικρασιατικά παράλια.

Άλλωστε τα Ίμια δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια Τούρκων να πατήσουν σε ελληνικό νησί. Ήταν το 1975 όταν ο… δημοσιογράφος Ομάρ Κασάρ και δύο συνεργάτες του σήκωσαν την τουρκική σημαία στη Ρω. Η Κυρά της Ρω αντέδρασε αμέσως, κατεβάζοντας το κοντάρι και το σύμβολο της γειτονικής χώρας.

Για τους λόγους αυτούς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσε να υπενθυμίσει την τεράστια προσφορά της στο έθνος.