13.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣύμπνοια και σύγκλιση απόψεων Δένδια - Φλώρου για τη συνδρομή των ΕΔ...

Σύμπνοια και σύγκλιση απόψεων Δένδια – Φλώρου για τη συνδρομή των ΕΔ στο ΕΚΑΒ

Του Ηλία Προύφα

Οι ΕΔ και πάλι υπέρ του κοινωνικού συνόλου, ενισχύοντας αυτή τη φορά το ΕΚΑΒ, με οδηγούς του Στρατού.

Μετά τα γεγονότα των προηγούμενων εβδομάδων όπου ασθενείς πέθαναν περιμένοντας ασθενοφόρο, η προτεραιότητα αυτή γίνεται επιτακτική, γι’ αυτό και η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, είναι ένας από τους πρώτους στόχους που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την πλευρά της η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει θέσει την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ ως υψηλή προτεραιότητα, με τον νέο υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το Κέντρο Επιχειρήσεων προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, έδωσε το στίγμα για να εκλείψουν οι μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται.

Στη ”μάχη” της αντιμετώπισης των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ, θα ριχτούν σύντομα οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πυροσβεστική, με μεικτά πληρώματα ασθενοφόρων.

Είναι κάτι που το έχουν εφαρμόσει με επιτυχία οι ΕΔ, σε ακριτικές περιοχές, με επείγουσα μάλιστα εντολή του ΑΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα, σε αίτημα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Μάλιστα πληροφορίες του kranosgr.com, αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε στην πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του νέου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με το Στρατηγό Φλώρο, όπου ο νέος υπουργός τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της συνδρομής των ΕΔ, σε πολιτική προστασία, υπουργείο υγείας ή όπου απαιτηθεί, με διάθεση προσωπικού και μέσων υπέρ του κοινωνικού συνόλου, χωρίς όμως αυτό, όπως γίνεται πάντα, να διαταράσσει τον επιχειρησιακό ρόλο των τριών κλάδων, Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, που σε άριστο συντονισμό από τον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους επιτελείς του, έχουν αποδείξει στα πολύ δύσκολα ότι, στέκονται αρωγοί δίπλα στους πολίτες.

Όπως μάλιστα, είχε δημοσιευθεί στο kranosgr.com πριν 20 ημέρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν σχεδόν καθημερινά ότι βρίσκονται στο πλευρό του πολίτη και αξίζει να τονιστεί ότι και ως προς το κοινωνικό τους έργο, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ποτέ ίσως στο παρελθόν δεν στάθηκαν τόσο πολύ δίπλα και άμεσα στον Έλληνα πολίτη, όσο επί της Αρχηγίας του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Μόνο θετικό λοιπόν μπορεί να χαρακτηριστεί το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, που καθημερινά βρίσκονται αρωγοί απέναντι σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολίτες, κυρίως σε θέματα υγείας.

Τελευταίο λαμπρό παράδειγμα, το επείγον αίτημα του ΕΚΑΒ, προς το ΓΕΕΘΑ, για άμεση συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων σε ασθενοφόρα με οδηγούς, για την αντιμετώπιση υπερεπειγόντων περιστατικών υγείας κυρίως σε ακριτικά νησιά, όπου αυτό είναι εφικτό και για την περίπτωση εκείνη που τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν διατεθεί στο σύνολό τους σε άλλες διακομιδές και δεν υπάρχει άλλη διαθεσιμότητα ασθενοφόρου στο νησί.

Όπως μαθαίνουμε στο kranosgr.com, από τη στιγμή που το αίτημα του ΕΚΑΒ έγινε γνωστό, η εντολή του ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ήταν άμεση και αποτελεσματική. Μάλιστα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο σε Λέρο, Λήμνο και Κω, έχει διατεθεί με εντολή του, από ένα ασθενοφόρο όχημα με τον εξοπλισμό και τον οδηγό του, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση ”επιφυλακής”, έτοιμο να επανδρωθεί με υγειονομικό προσωπικό του ΕΚΑΒ και να συνδράμει στην μεταφορά του υπερεπείγοντος περιστατικού.

Αυτές είναι οι ΕΔ που θέλουμε, είχαμε δημοσιεύσει χαρακτηριστικά…

Όσον αφορά το νέο σχέδιο, προβλέπει να χρησιμοποιηθούν ως οδηγοί ασθενοφόρων ειδικά εκπαιδευμένοι άντρες από Στρατό και Πυροσβεστική, με στόχο να βγουν στον δρόμο περισσότερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αλλά και των κέντρων υγείας.

Το μοντέλο αυτό θα εφαρμοστεί σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν τα σοβαρότερα προβλήματα.

Οι ένστολοι οδηγοί θα συνοδεύονται είτε από διασώστες του ΕΚΑΒ είτε από νοσηλευτές και γιατρούς των Κέντρων Υγείας, αρκεί βέβαια να υπάρχουν, διότι οι ελλείψεις είναι τεράστιες και χρειάζεται άμεσα πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού και όχι μόνο, προσωπικού.