13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣυντάξεις: Τα νέα «μυστικά» για τον πλασματικό χρόνο ασφάλισης

Συντάξεις: Τα νέα «μυστικά» για τον πλασματικό χρόνο ασφάλισης

Τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι πολίτες να κάνουν χρήση πλασματικού χρόνου ασφάλισης και να πετύχουν την έξοδό τους προς τη σύνταξη ή τυχόν προσαύξηση στις μηνιαίες απολαβές τους ως συνταξιούχοι, εξηγεί το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).

Aναλυτικά, σύμφωνα με το  Ινστιτούτο Εργασίας οι ειδικές κατηγορίες αναγνωρίσεων κωδικοποιούνται ως εξής:

1. Στρατιωτική θητεία

2. Γονική άδεια ανατροφής παιδιών

3. Επιδοτούμενη ασθένεια (χωρίς προσαύξηση στη σύνταξη)

4. Επιδοτούμενη ανεργία (χωρίς προσαύξηση στη σύνταξη)

5. Εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών

6. Χρόνος σπουδών

7. Κενά ασφάλισης

8. Χρόνος κύησης και λοχείας (χωρίς προσαύξηση στη σύνταξη)

9. Χρόνος απεργίας

10. Χρόνος γέννησης παιδιού

11. Χρόνος μαθητείας

12. Χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης

13. Χρόνος σύνταξης αναπηρίας.

Μάλιστα σύμφωνα με την νομοθεσία, ο χρόνος εκτός εργασίας και εκτός ασφάλισης μπορεί να αναγνωριστεί και να συνυπολογιστεί στον «κανονικό» χρόνο ασφάλισης. Επίσης επισημαίνεται πως ένας χρήσιμος τρόπος για να συμπληρώσει τον ασφαλιστικό χρόνο ο πολίτης και να θεμελιώσει ή και να προσαυξήσει το ποσό της σύνταξης είναι η αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Οι κατηγορίες που δικαιολογούν την έλλειψη ασφάλισης μπορούν να εξομοιωθούν με πραγματική ασφάλιση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που περιγράφονται κάθε φορά στη νομοθεσία. Ο πλασματικός χρόνος μπορεί να προσμετρηθεί  για τη θεμελίωση σύνταξης αλλά και  υπό προϋποθέσεις για την προσαύξησή της.

Ποιες είναι οι 3 κατηγορίες

Υπάρχουν οι εξής τρεις κατηγορίες σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης:

  • Πρώτον, ο χρόνος πραγματικής (υποχρεωτικής) ασφάλισης.
  • Δεύτερον, ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης.
  • Τρίτον, αναγνωριζόμενος χρόνος πλασματικής ασφάλισης.

Ενώ η πραγματική ασφάλιση επέρχεται υποχρεωτικά μόλις συντρέξουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, στην προαιρετική ασφάλιση και στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων η έναρξη της ασφάλισης εξαρτάται από την αίτηση του ασφαλισμένου. Επομένως, η άσκηση του δικαιώματος αναγνώρισης εναπόκειται στην πρωτοβουλία του ασφαλισμένου.

Τονίζεται πως για κάθε αναγνωριζόμενο με εξαγορά μήνα ασφάλισης καταβάλλεται εισφορά ίση με το ύψος του συνολικού ασφαλίστρου κύριας σύνταξης (ασφαλισμένου και εργοδότη), όπως αυτό διαμορφώνεται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης, επί των ασφαλιστέων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης.

Η εξόφληση γίνεται:

1. Είτε εφάπαξ με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς:

Η καταβολή του συνολικού ποσού πρέπει να γίνει εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης.

2. Είτε σε δόσεις:

Το σχετικό ποσό εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης αναγνώρισης. Όπου ο αναγνωριζόμενος χρόνος ασφάλισης αξιοποιείται πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση της οφειλής ποσό ίσο με το 1/4 της σύνταξης.

ΠΗΓΗ: https://www.enikonomia.gr