13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυναντήσεις Χαρδαλιά με εξέχοντα μέλη της Ομογένειας στην Ουάσιγκτον

Συναντήσεις Χαρδαλιά με εξέχοντα μέλη της Ομογένειας στην Ουάσιγκτον

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, παρέστη την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, στην εκδήλωση «Ελληνική Ημέρα Καινοτομίας», η οποία διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικού Εξοπλισμού “AUSA 2022”, στην Ουάσιγκτον.

Οι δεκαπέντε ελληνικές αμυντικές εταιρίες, μαζί με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» που συμμετέχουν ως εκθέτες στο Ελληνικό Περίπτερο της Έκθεσης “AUSA 2022”, παρουσίασαν σειρά νέων καινοτόμων προϊόντων τους, υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηυθύναν κατά σειρά ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Μπακατσέλος και η Εντεταλμένη Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Enterprise Greece κ. Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, ενώ ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα να παρευρίσκομαι στην «Ελληνική Ημέρα Καινοτομίας», όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα νέα προϊόντα ορισμένων εκ των πιο καινοτόμων εταιριών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Κυρίες και κύριοι, συνιστά αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι διαχρονικά, οι τεχνολογικές καινοτομίες διαδραμάτισαν έναν αποφασιστικό ρόλο στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Στη μακρά ιστορία τους, ακόμα και πριν την εποχή του σπουδαίου μαθηματικού, μηχανικού και εφευρέτη Αρχιμήδη, οι Έλληνες θεωρούσαν την καινοτομία ως τον καταλύτη για την ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας και για αυτόν τον λόγο έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης. Υπό αυτή την έννοια, η σημερινή εκδήλωση δεν μας προκαλεί εντύπωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Έλληνες ήμασταν ανέκαθεν ένα έθνος υπερήφανο για τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματά του στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας.

Ωστόσο, οφείλω να υπογραμμίσω ότι ζούμε σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, όπου μια πληθώρα παραγόντων αλλάζουν με ταχύτητα τη φύση του πολέμου, αυτού του «χαμαιλέοντα» όπως τον αποκάλεσε ο Καρλ φον Κλάουζεβιτς. Το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο τη γνωστή σε όλους άμεση σχέση μεταξύ αφενός της προστασίας της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, αφετέρου της καινοτομίας στο πεδίο της αμυντικής τεχνολογίας. Η σύνδεση αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο, αν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επηρεάσουν οι νέες τεχνολογίες τις «πολιτικές ισχύος» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τις αναδυόμενες τεχνολογίες στον 21ο αιώνα και να καταστούμε επαρκείς ώστε να υλοποιήσουμε καινοτόμες ιδέες, χρειαζόμαστε μια προσέγγιση δύο διαστάσεων.

Η πρώτη διάσταση αφορά στην εναρμόνιση μεταξύ κρατών που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες. Καμία χώρα, όσο προηγμένη και αν είναι τεχνολογικά, δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας χωρίς ουσιαστικές διακρατικές συνεργασίες.

Η δεύτερη διάσταση αφορά στη συνεργασία μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα. Επιχειρήσεις όλων των μεγεθών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στο σύγχρονο δυτικό κόσμο και η υψηλή τους τεχνογνωσία στον τομέα της τεχνολογίας αποτελεί την απάντηση στα δύσκολα διλήμματα και τις σύνθετες προκλήσεις που μπορούν να προκύπτουν. Ωστόσο οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αναπτύξουν συστήματα τελευταίας τεχνολογίας για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας,  πρέπει να λειτουργούν εντός σταθερών και ευημερούντων οικονομιών, ενώ παράλληλα χρειάζονται στιβαρή και σταθερή υποστήριξη. Και εδώ εντοπίζουμε τον καθοριστικό ρόλο του κράτους στην ενίσχυση του τομέα της καινοτομίας στο χώρο της Άμυνας.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί άλλη μία απόδειξη του υψηλού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, δύο πιστών συμμάχων που μοιράζονται μια μακροχρόνια και εντυπωσιακή ιστορία κοινής ανάπτυξης στρατιωτικών καινοτομιών, αλλά και μεταξύ του κράτους και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, της οποίας η υποστήριξη βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής μας από την πρώτη της ημέρα.

Κυρίες και κύριοι, σας ενθαρρύνω όλους να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία και να γνωρίσετε τους εκθέτες μας. Πιστεύω ότι θα εντυπωσιαστείτε από τα προϊόντα του καινοτόμου ελληνικού πνεύματος».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΓΕΣ Υποστράτηγος Αθανάσιος Δημητριάδης, οι Διευθυντές της Διεύθυνσης Υποστήριξης (ΓΕΣ/Γ3) Ταξίαρχος Θεόδωρος Ζήκος και της Διεύθυνσης Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού (ΓΕΣ/Δ2) Ταξίαρχος Νικόλαος Γκρέτσας, μέλη και επιχειρηματίες της Ελληνικής Ομογένειας.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε σε γεύμα εργασίας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της American Hellenic Educational Progressive Association κ. Basil Mossaidis, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του OXI Day Foundation κ. Mike Manatos,τον ελληνικής καταγωγής Συνταγματάρχη ε.α.και Σύμβουλο της Defence Intelligence Agency κ. Νικόλαο Βαμβακιά, τον ειδικό Σύμβουλο του American Hellenic Institute κ. Ηλία Γερασούλη και εξέχοντα μέλη και επιχειρηματίες της ελληνικής Ομογένειας στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε τα μέλη της ελληνικής Ομογένειας για την επίμονα αναθεωρητική συμπεριφορά και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, ενώ συνεχάρη και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, και στο πρόσωπό τους το σύνολο της ελληνικής Ομογένειας στην Ουάσιγκτον, για τις δράσεις τους στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων και του ελληνικού πολιτισμού,  εξαίροντας τον ρόλο και τη συμβολή της Ομογένειας στη διαρκή ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.