13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυναντήσεις ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά με τον Ελληνισμό της Διασποράς στη Νέα Υόρκη

Συναντήσεις ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά με τον Ελληνισμό της Διασποράς στη Νέα Υόρκη

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, βρέθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, στην έδρα του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με μέλη του Ελληνισμού της Διασποράς της ομώνυμης Πολιτείας.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με τον Προέδροτης AHEPA κ. Jimmy Kokotas,τον Ιδρυτή και Πρόεδρο της Eastern Mediterranean Business & Culture Alliance κ. Lou Katsos, τον A΄ Αντιπρόεδρο της Hellenic Lawyers Association  κ. George Zapantis, καθώς και επιφανή μέλη οργανώσεων και πολιτιστικών συλλόγων της Ομογένειας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε τη στήριξη και συμβολή της ελληνικής Ομογένειας στην προβολή των εθνικών θεμάτων της μητέρας πατρίδας, στη λειτουργία της ως εργαλείο ήπιας ισχύος στις προσπάθειες της χώρας για ανάπτυξη και ευημερία, καθώς και στη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνεχάρη την ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης για την πολυσχιδή και πλούσια δράση που αναπτύσσει με επίκεντρο την ενίσχυση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ισχυροποίηση της ελληνικής φωνής στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ στη συνέχεια μίλησε στα στελέχη της διπλωματικής αποστολής του Προξενείου.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, με το πέρας της συνάντησης με τους Ομογενείς της Νέας Υόρκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Μπορεί να ακουστεί λίγο συμβατικό αλλά βγαίνει μέσα από την καρδιά μου, είμαι πραγματικά συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ γιατί σε όλους τους ανθρώπους που γνώρισα, που συνάντησα στην Ουάσιγκτον και εδώ στη Νέα Υόρκη, αισθάνθηκα πόσο βαθιά μέσα τους έχουν την Ελλάδα μας. Στην καρδιά τους, στο μυαλό τους, στη ψυχή τους. Και ξέρετε, όσοι ασχολούμαστε με τα πολιτικά πράγματα, δεν είμαστε όλοι απαραίτητα πολιτικοί όσοι ασχολούμαστε, για εμάς είναι πολύ σημαντικό με αυτούς τους ανθρώπους, να προσπαθούμε καθημερινά να διαβάζουμε τις σκέψεις τους, τις αγωνίες τους, τις ανησυχίες τους, γιατί μέσα από αυτό γινόμαστε και εμείς καλύτεροι σαν άνθρωποι.

Είμαι πολύ περήφανος που μου δόθηκε η ευκαιρία μετά από απόφαση του κυρίου Πρωθυπουργού να υπηρετήσω την πατρίδα μου και από αυτό το πόστο. Ένα πόστο που εσείς ξέρετε πολύ καλά, σε μία εξαιρετικά δύσκολη γεωπολιτική περίοδο, είναι τόσο σημαντικό, και μαζί με τον Υπουργό μας τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, έναν ακούραστο, αεικίνητο κρατικό λειτουργό, μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους επικεφαλής των Επιτελείων μας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δουλεύουμε καθημερινά ώστε η Ελλάδα να είναι ισχυρή, πρωταγωνίστρια και να επιβάλει το σεβασμό όλων. Μέσα από το κομμάτι των εξοπλισμών, ανοίξαμε τα φτερά μας στις συμμαχίες μας, τους λαούς εκείνους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αρχές, κοινές αξίες, σε εκείνους τους λαούς που δώσαμε κοινούς αγώνες για Δημοκρατία, για Ελευθερία, για Δικαιοσύνη.

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί, όπως πολύ σωστά είπε ο κύριος Γενικός Πρόξενος, οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που είχαν βρεθεί ποτέ. Και εσείς το ξέρετε, διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του αποτελέσματος βασίζεται στη δική σας καθοδήγηση, στη δική σας προσπάθεια, στη δική σας στήριξη. Και εκεί πίσω στην Αθήνα, εκεί πίσω στην πατρίδα να ξέρετε, είμαστε ευγνώμονες για όσα κάνετε κάθε μέρα για την πατρίδα. Και ξέρω ότι η Ελληνική Πολιτεία ίσως διαχρονικά να μην το έχει αποτιμήσει αυτό. Όμως να ξέρετε ότι οι νέες γενιές ανθρώπων, παρόλο που όλοι πιστεύουν ότι τα πάντα χάνονται από τη λήθη, είμαστε πολύ αποφασισμένοι και πολύ ξεκάθαροι στο πως πρέπει να τιμήσουμε την ιστορία μας και τους ανθρώπους εκείνους που δίνουν τον αγώνα τους, στις δεύτερες, στις τρίτες πατρίδες, μακριά από τη μητέρα πατρίδα αλλά πάντα συγκινούνται με το γαλάζιο της θάλασσας, του ουρανού μας, της Σημαίας μας και της ίδιας της χώρας μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή, η Ελλάδα επιζητεί την ειρήνη, παραμένει νηφάλια, παραμένει ψύχραιμη αλλά παραμένει και αδιαπραγμάτευτη σε οτιδήποτε αφορά στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο πάει παντού. Σε φίλους, σε συμμάχους, σε γείτονες, σε όλους όσους πιστεύουν ότι πραγματικά πρέπει να υπάρχει ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή και είμαστε εκείνοι που την επιζητούμε. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, δεν μεμψιμοιρούμε, δεν απειλούμε κανέναν, όμως αν και όποτε χρειαστεί, με τους συμμάχους μας, και μόνοι μας, να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει.

Θέλω να συνεχίσετε με αυτή την αίσθηση καθήκοντος που έχετε, να μας συμβουλεύετε, να καθοδηγείτε τις επιχειρήσεις μας, να υποστηρίζετε την προσπάθειά μας. Να είστε σίγουροι ότι η χώρα μας έχει σχέδιο».

Τέλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσαν οι Σύλλογοι Ευρυτάνων και Μεσσήνιων, με την παρουσία και του Ελληνοαμερικανού Γερουσιαστή της Πολιτείας του Rhode Island κ. Leonidas Raptakis,με τα μέλη των οποίων συζήτησε για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.