13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυναντήσεις στο Πεντάγωνο του ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά με υψηλόβαθμους Αμερικανούς κυβερνητικούς Αξιωματούχους

Συναντήσεις στο Πεντάγωνο του ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά με υψηλόβαθμους Αμερικανούς κυβερνητικούς Αξιωματούχους

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πραγματοποίησε χθες Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, σημαντικές διμερείς συναντήσεις με Αμερικανούς υψηλόβαθμους κυβερνητικούς Αξιωματούχους στο Πεντάγωνο.

Συγκεκριμένα, είχε διαδοχικές συνομιλίες με την Αναπληρώτρια Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα Πολιτικής κ. Sasha N. Baker και με την Αναπληρώτρια Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για την Πολιτική στον Κυβερνοχώρο κ. Mieke Εοyang, ενώ η συνάντηση με τoν Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Δρ. Colin H. Kahl δεν πραγματοποιήθηκε λόγω διαγνώσεως του με Covid-19.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών υπήρξε η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά και ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος και οι αβάσιμες θεωρίες της τουρκικής πλευράς περί διεκδίκησης χερσαίου ή θαλάσσιου χώρου, ενέργειες οι οποίες, εν συνόλω, συνιστούν κατάφορη παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου.

Συζητήθηκαν θέματα Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security) καθώς και τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του διαρκώς μεταβαλλόμενου τοπίου του Κυβερνοχώρου.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη Ρωσική εισβολή, τις συντονισμένες αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και των Διεθνών Οργανισμών και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, διαπιστώνοντας τα μείζονα πλεονεκτήματα της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ τα οποία δύναται να επεκταθούν σε πολλαπλούς τομείς μέσα από τα διμερή και πολυμερή μοντέλα συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Στις συναντήσεις συμμετείχαν η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας.

DUSDP and Greek Deputy Defense Minister Bilateral Engagement
DUSDP and Greek Deputy Defense Minister Bilateral Engagement
DUSDP and Greek Deputy Defense Minister Bilateral Engagement