13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1»

Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ: Θέλω να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στο τηλέφωνο. Κύριε Υπουργέ καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, καλή Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ: Εύχομαι να έρθει η Ανάσταση κυριολεκτικά και μεταφορικά για όλους μας, διότι περνάμε πάρα πολύ δύσκολες μέρες.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ανάσταση έρχεται πάντα κ. Τζένο. Απλά προηγείται η Σταύρωση, αλλά πάντα έρχεται η Ανάσταση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ: Να ξεκινήσουμε με ένα βασικό θέμα το οποίο φαντάζομαι ότι είναι αυτό με το οποίο κοιμάστε και ξυπνάτε καθημερινά. Μιλώ βεβαίως για την εικόνα που υπάρχει στο Στράτευμα, διότι εκεί δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μείνουν στο σπίτι οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποια είναι η εικόνα και ποια μέτρα έχουν παρθεί κ. Υπουργέ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις 11 Μαρτίου ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για τη προστασία των Ενόπλων Δυνάμεων από τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, τους Διευθυντές των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα, έχουμε καθίσει πάρα πολλές φορές στο τραπέζι για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε.

Τότε λοιπόν είχαμε ανακοινώσει τον περιορισμό όσων φοιτούν στις Στρατιωτικές Σχολές, μέσα σ’ αυτές, προκειμένου μην εκτεθούν στον ιό. Οργανώθηκαν ακόμη και μαθήματα με τηλεδιασκέψεις, η διαβίωση τους μέσα στις σχολές και φυσικά η απαγόρευση εξόδου για το διάστημα ισχύος των γενικότερων περιοριστικών μέτρων. Πρόσφατα συμφωνήσαμε να επεκταθούν αυτά τα μέτρα έως και τις 10 Μαΐου, οπότε θα δούμε ακριβώς πού θα βρισκόμαστε και τι θα πρέπει να κάνουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ: Είναι ένα μέτρο το οποίο έχει επιτύχει. Έτσι δεν είναι κ. Υπουργέ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα ήθελα να τονίσω γιατί νομίζω ότι διέφυγε της προσοχής πολλών. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε μηδέν κρούσματα μέσα στις Στρατιωτικές Σχολές. Αυτό κάτι λέει.

Το σύστημα απέδωσε στο απόλυτο, επομένως κρίνουμε τώρα ότι δεν πρέπει να χαλάσουμε αυτό το σύστημα που απέδωσε και προστάτευσε τους φοιτητές. Καταλαβαίνω ότι προκαλεί κάποια δυσαρέσκεια, ενδεχομένως κάποια στεναχώρια στους φοιτητές, στους γονείς τους, αλλά όπως συνεχίζουμε να περιοριζόμαστε σε αυτή τη κρίσιμη καμπή της Μεγάλης Εβδομάδας όπου θα φανεί τελικά τι ακριβώς θα γίνει και αν κρατήσουμε στα μέτρα αυτοπεριορισμού που έχουν επιβληθεί, τότε νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε σιγά – σιγά στο μέλλον, τον επόμενο μήνα, κάποια άρση ή χαλάρωση μέτρων.

Αρκεί όμως να κρατήσουμε, δηλαδή να υπακούσουμε στους κανόνες. Αξίζει τον κόπο να κάνουμε λίγο ακόμη αυτή την προσπάθεια. Έχουμε πει ότι άδειες θα χορηγηθούν μετά την χαλάρωση των μέτρων, έτσι ώστε οι φοιτητές να φύγουν απ’ τις σχολές, ενδεχομένως να βρεθούν κοντά στους δικούς τους, αλλά μετά αφού τελειώσει αυτή η περίοδος. Τώρα πρέπει να μείνουν μέσα για να προστατευθούν, όχι γιατί θέλουμε να τους περιορίσουμε, να τους τιμωρήσουμε, αλλά για να τους προστατεύσουμε. Να παραμείνουν υγιείς, όπως είναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ: Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι είχατε δίκιο σε αυτό…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε να μην χαλάσουμε αυτό που ήδη λειτουργεί. Τώρα βέβαια στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων -υπενθυμίζω ότι αυτή τη στιγμή υπηρετούν μαζί με τους Στρατεύσιμους και τα μόνιμα Στελέχη πάνω από εκατό χιλιάδες στελέχη σε όλη της Επικράτεια, τα κρούσματα είναι σχετικά μικρό σε αριθμό. Είναι γύρω στα τριάντα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ: Είναι Σώματα που είναι πειθαρχημένα ούτως η άλλως.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνετε όμως ότι επειδή βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας διάφορες πληροφορίες ή παραπληροφορίες ότι «η κατάσταση δεν είναι καλή», «ο εξοπλισμός είναι προβληματικός», «ο εφοδιασμός σε μέσα, αντισηπτικά, μάσκες κτλ είναι άθλιες», από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουν να βγει προς τα έξω αυτή η εικόνα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οφείλω να πω ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που χρειάζονται και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση την κατάσταση.

Γίνεται μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες. Αυτό το διάστημα παγώσαμε τις μεταθέσεις, προκειμένου να μην μετακινηθούν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα Στρατεύσιμοι και να πάνε να στελεχώσουν Μονάδες που είναι ήδη υπερφορτωμένες . Προσπαθούμε στο εσωτερικό των Μονάδων να κάνουμε αυτό που χρειάζεται, για να υπάρξει ο μικρότερος δυνατός συνωστισμός και να υπάρχει μια σχετική απόσταση των Οπλιτών μεταξύ τους, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις άδειες και τις εξόδους.

Το προσωπικό που μπαινοβγαίνει κάθε μέρα στα Στρατόπεδα είναι Αξιωματικοί και νομίζω ότι τηρούν υπεύθυνα τις οδηγίες που έχουμε δώσει. Προσπαθούμε λοιπόν να μειώσουμε τον κίνδυνο έκθεσης προς τον ιό, έτσι ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίσουν να λειτουργούν, γιατί δεν νοείται να μην συνεχίζουν να λειτουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό συμβαίνει μέχρις στιγμής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ: Μιας και λέτε ότι συμβαίνει και το βλέπουμε ότι συμβαίνει, καταρχάς πρέπει να πούμε ότι θα ήταν τελείως διαφορετική η εικόνα εάν λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει να συγκρατήσουν αυτό το κύμα ήρθε με τη βοήθεια της γείτονος στα σύνορα μας, στον Έβρο, θα ήταν εντελώς διαφορετική η κατάσταση, θα μιλούσαμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Βλέπω όμως κ. Υπουργέ ότι η Τουρκία συνεχίζει ένα νέο βρώμικο σχέδιο με πληροφορίες να λένε ότι υπάρχει μια νέα προσπάθεια να έρθουν μετανάστες εδώ κάποιοι ενδεχομένως και προσβεβλημένοι από τον κορωνοϊό . Θέλω να μας δώσετε μια εικόνα γι’ αυτό…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κι αυτό το σενάριο. Το εξετάζουμε και μελετούμε τρόπους αντίδρασης σε αυτό. Εγώ θα ισχυριστώ ότι η Τουρκία συνεχίζει στο ίδιο σχέδιο, να προσπαθεί να πιέζει την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την Ε.Ε. μέσω της εργαλειοποίησης των μεταναστών και προσφύγων, προκειμένου αυτοί να εισρεύσουν με την βοήθεια -που πλέον έχει προκύψει αυτό με αποδείξεις- της Τουρκίας προς το ελληνικό έδαφος.

Ο αιφνιδιασμός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας απέτυχε διότι είχαμε προετοιμαστεί να το αντιμετωπίσουμε, ενισχύοντας τις Δυνάμεις στον Έβρο, με προσωπικό και μέσα, δίνοντας σαφείς οδηγίες, ύστερα από απόφαση που πάρθηκε σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Εισηγηθήκαμε, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, πάρθηκε η απόφαση, κληθήκαμε να την υλοποιήσουμε και βέβαια σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Λιμενικό, το Υπουργείο Ναυτιλίας, σε όλο το μήκος των συνόρων, από τα χερσαία και τον αιφνιδιασμό που επιχειρήθηκε στον Έβρο, μέχρι και τα θαλάσσια, να αποτρέψουμε πλέον αυτήν την απόπειρα οργανωμένης εισβολής.

Ίσως δεν υπάρχει λόγος να μασήσω τα λόγια μου πλέον, εκεί νομίζω ότι το αποτέλεσμα πλέον ήταν καλό λόγω της προετοιμασίας. Δεν είπαμε όμως πουθενά ότι λήγει ο συναγερμός. Ο συναγερμός δεν λήγει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση, ενισχύονται με μέσα και προσωπικό όπου χρειάζεται, Θυμίζω ότι ο Φράκτης στον Έβρο συνεχίζει να ανακατασκευάζεται, να συμπληρώνεται, να επεκτείνεται όπου χρειάζεται. Τα μέσα τα πλωτά συνεχίζουν να ενισχύουν και να συνδράμουν το Λιμενικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ: Ο Έβρος έχει σφραγιστεί, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον είχα χρησιμοποιήσει κι εγώ από τον Σεπτέμβριο αυτόν τον όρο κ. Τζένο. Θα έλεγα ότι είχα και κάποιες πολύ ειρωνικές και χλευαστικές αντιδράσεις.. Αυτό δεν επρόκειτο να γίνει από την μια ημέρα στην άλλη, είναι μια οργανωμένη προσπάθεια. Έγινε τελικά και εν πάση περιπτώσει υπάρχουν μικρά κρούσματα -εντός εισαγωγικών- «εισροής» κάποιων. Αυτοί γρήγορα ελέγχονται συλλαμβάνονται κλπ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ: Υπάρχουν πληροφορίες λοιπόν ότι με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, το αναμένετε και έχετε προετοιμαστεί για αυτό. Υπάρχουν σχέδια να έρθουν -ή να στείλουν μάλλον- και μετανάστες, οι όποιοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε με το δεδομένο ότι η Τουρκία αυτή την στιγμή έχει σαφώς πρόβλημα κορωνοϊού, με ανεξέλεγκτη εξάπλωση στο εσωτερικό (κάτι που προκύπτει από τα έκτακτα και μη μέτρα που λαμβάνονται) είναι λογικό και επόμενο ότι μετανάστες εκεί, έτσι κι αλλιώς, είχαν σκοπό να κινηθούν προς τα σύνορα μας. Είναι πιθανό να είναι και αυτοί προσβεβλημένοι και να μην υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν.

Σε κάθε περίπτωση ετοιμαζόμαστε και για αυτό το σενάριο. Ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κάποιες πληροφορίες για συγκέντρωση από το εσωτερικό της Τουρκίας προς τα παράλια της Μικράς Ασίας. Από εκεί και πέρα συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες, τις ερμηνεύουμε και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε αυτό που κάναμε και πριν! Δηλαδή να εφαρμόσουμε την αποτροπή σε όσους προσπαθούν να εισέλθουν παρανόμως στο έδαφος μας, από την θάλασσα ή την στεριά. Είναι πιο δύσκολο…

Όπως έχουμε πει, ξέρετε ότι ισχύει, για τη θάλασσα, έχουμε αναπτύξει τα πλωτά μέσα, ενώ και το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύει σε όλο το μήκος, προκειμένου να κάνουμε αυτή την αποτροπή στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Υπολογίζουμε και αυτή την διάσταση, η οποία ασφαλώς προσθέτει μια νέα εικόνα στο ζήτημα αυτό, της απόπειρας εισροής μεταναστών στο έδαφος μας, όταν υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες το ότι κάποιοι εξ’ αυτών έχουν προσβληθεί από τον ιό. Προκύπτει και ο υγειονομικός κίνδυνος πλέον. Ο κίνδυνος για την Δημόσια υγεία στο εσωτερικό μας. Επομένως αντίστοιχα λαμβάνουμε τα μέτρα μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΝΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση κ. Υπουργέ: Δημοσιεύματα ανέφεραν προ ημερών όταν υπήρξε σχεδιασμός και μια αγωνία από την πλευρά της κυβέρνησης, για το αν θα αποδώσουν τα περιοριστικά μέτρα, για την πιθανότητα εμπλοκής του Στρατού στην απαγόρευση των μετακινήσεων. Είναι αλήθεια -κι εσείς το τονίζετε- ότι η δουλειά του Στρατού είναι να φυλάει τα σύνορα και το βλέπουμε πόσο αναγκαίο είναι αυτό. Υπάρχουν σχέδια ή σχεδιασμοί για εμπλοκή του Στρατού σε περιστατικά που ίσως να χρειάζεται περισσότερη επιβολή μέτρων που δεν μπορεί η Αστυνομία να τα επιβάλλει;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε δεν είναι απλή υπόθεση η εμπλοκή του Στρατού στην εφαρμογή κάποιων μέτρων περιορισμού της μετακίνησης, της κυκλοφορίας ή έλεγχου της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν είναι απλή υπόθεση και σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί «ελαφρά τη καρδία». Εξάλλου υπάρχουν και διαδικασίες συνταγματικής φύσεως που πρέπει να τηρηθούν. Στο σχεδιασμό πρέπει να λαμβάνονται όλα υπ’ όψιν. Αυτήν την ώρα δεν υφίσταται θέμα εμπλοκής του Στρατού.

Ελπίζουμε ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να υπακούει στους κανόνες, να αυτοπεριοριστεί, να επιδείξει την απαραίτητη πειθαρχία παρά το ότι μπαίνουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα και ο καιρός βελτιώνεται. Διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα διαφυλαχτεί το αγαθό της Δημόσιας Υγείας αλλά και η ανθρωπινή ζωή, για την οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προέχει .

Και παίρνοντας αυτά τα αυστηρά μέτρα από νωρίς, έχει δείξει ότι είχε σχέδιο και το σχέδιο αποδίδει αρκετά καλά μέχρι τώρα, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά στον αριθμό των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες που είναι πιο οργανωμένες ή αν θέλετε πιο οργανωμένα κράτη δεν μπορούσαν να ελέγξουν.

Επομένως καλώς πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις και πρέπει τώρα τηρηθούν. Είμαστε στην κρίσιμη καμπή! Εάν κρατηθεί η κατάσταση κατά τον μήνα Απρίλιο και αποδώσει εν πάση περιπτώσει όλη αυτή η δέσμη μέτρων και όλος αυτός αυτοπεριορισμός, τότε ούτε θα χρειαστεί να πάμε σε σενάρια πιο αυστηρών μέτρων και φυσικά δεν θα προκύψει και ανάγκη εμπλοκής του Στρατού, την οποία απεύχομαι.

Έτσι και αλλιώς όπως σας είπα δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία. Αρκεί όμως να αποδώσουν αυτά τα μέτρα. Νομίζω ότι οι κανόνες είναι σαφείς. Πρέπει να τους ακολουθήσουμε όλοι για το δικό μας καλό και το καλό των δικό μας και των συνανθρώπων μας βεβαία. Αυτό και μόνο!

Ας πειθαρχήσουμε λίγο ακόμα, ας κάνουμε λίγο υπομονή. Δεν είναι απλό το καταλαβαίνω.. Υπάρχει ένα στοιχείο καταναγκασμού και περιορισμού της ελευθερίας κίνησης αλλά προς ένα καλό σκοπό, έναν ανώτερο σκοπό, ο οποίος στο τέλος θα ωφελήσει στον καθένα από εμάς ατομικά.

Δηλαδή να μην κινδυνεύσουμε να εκτεθούμε στον ιό και κυρίως να μην κινδυνεύσουν οι πιο ευάλωτες ομάδες. Αυτή ήταν η στόχευση όλων αυτών των περιοριστικών μέτρων και αυτή την γραμμή – αν θέλετε αυτή την στόχευση – προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. Και είναι η κυβερνητική γραμμή.

Όταν -ας πούμε- αποφασίζουμε να περιοριστούν οι μεταθέσεις Στρατεύσιμων, το κάνουμε όχι γιατί θέλουμε να τιμωρήσουμε κάποιους, αλλά γιατί στην γενικότερη γραμμή περιορισμού της κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα, θεωρούμε ότι πρέπει να ενταχθεί η μετακίνηση των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων και των Στρατευσίμων. Αργότερα όταν με το καλό θα αρχίσουμε να βλέπουμε μπροστά την χαλάρωση αυτών των μέτρων, θα επιτραπούν φυσικά όλες οι μετακινήσεις, άρα και οι μεταθέσεις.

Αλλά αυτή την ώρα πρέπει όλοι να στοιχηθούμε στα μέτρα τα οποία αποφάσισε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και στο κάτω – κάτω αυτές είναι οι αποφάσεις και φαίνεται πλέον αποδεδειγμένα ότι κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, με ότι καλό συνεπάγεται για την χώρα.