13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυνάντηση ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ.κ....

Συνάντηση ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄

O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο, συναντήθηκε με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο για το σημαντικό κοινωνικό, ανθρωπιστικό, πνευματικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο του Πατριαρχείου. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε την πολυεπίπεδη προσφορά του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Η Α.Θ. Μακαριότητα απένειμε στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου.

Ο Μακαριότατος απονέμοντας την ξεχωριστή αυτή τιμητική διάκριση μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη μου προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σκεφτόμενος τη δική σας αγωνία, τις προσπάθειές σας και τα μερόνυχτα που μείνατε άγρυπνος, με το στρατό και την Πυροσβεστική, δεχτείτε σας παρακαλώ αυτό το δώρο, αυτήν την τιμητική διάκριση».

Ο κ. Χαρδαλιάς αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση δήλωσε ότι αυτή αφιερώνεται από πλευράς του στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πάλεψε στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε η χώρα μας, λόγω του αόρατου εχθρού της πανδημίας αλλά και τις αλλεπάλληλες θεομηνίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε τον Προκαθήμενο ότι η επίσκεψή του στην Αλεξάνδρεια αποτελεί ένδειξη σεβασμού, αμέριστης συμπαράστασης και αντικατοπτρίζει τα αισθήματα ειλικρινούς αγάπης που τρέφουν προς το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και το ποίμνιό του, ο Πρωθυπουργός, η Ελληνική Πολιτεία και σύσσωμος ο Ελληνικός λαός, καθώς επίσης και στην ιστορικότατη Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φίλης Αιγυπτιακής κοινωνίας.

Ανέφερε δε, ότι η Ελληνική Πολιτεία παραμένει σταθερός αρωγός και συμπαραστάτης του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στο ιεραποστολικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Ευχήθηκε επίσης, η Αλεξανδρινή Εκκλησία να παραμείνει Φάρος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, ως γέφυρα επικοινωνίας των πολιτισμών, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της Ελληνικής Πολιτείας να συνδράμει άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας προσέφερε στον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας αναμνηστικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που περιέχει χώμα από τη Σαλαμίνα, τις Θερμοπύλες και τον Μαραθώνα, όπου έλαβαν χώρα καθοριστικές και νικηφόρες μάχες των Ελλήνων, τονίζοντας ότι «Τίποτε δεν μας δωρήθηκε. Για όλα παλαίψαμε και εμείς και η Αίγυπτος, για να ζούμε ειρηνικά και να μπορούμε μέσα από την αμυντική μας διπλωματία, χωρίς διεκδικήσεις, αλλά και απόλυτη αφοσίωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να αγωνιζόμαστε και να παραμένουμε ετοιμοπόλεμοι, χωρίς κανένα κατευνασμό, χωρίς εφησυχασμό».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ξεναγήθηκε στους χώρους του Πατριαρχικού Αρχαιολογικού Μουσείου όπου εκτίθενται κυρίως φαραωνικοί θησαυροί και σπάνια ελληνιστικά και ρωμαϊκά ευρήματα. Επίσης, περιηγήθηκε στη σημαντική μεσαιωνική βιβλιοθήκη που φιλοξενείται στους χώρους του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας. 

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, καθώς και την Έκθεση ΙΔΕΑ (Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας), τα εγκαίνια της οποίας πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν στους χώρους της Βιβλιοθήκης.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε και συνομίλησε με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Κατά τις επισκέψεις του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Νικόλαο Γαριλίδη.