13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυνάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με την Αμερικανίδα βοηθό Υπουργό Άμυνας επί θεμάτων...

Συνάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με την Αμερικανίδα βοηθό Υπουργό Άμυνας επί θεμάτων Διεθνούς Ασφαλείας Δρ Σελέστ Ουάλλαντερ

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χθες Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, με την Αμερικανίδα βοηθό Υπουργό Άμυνας (Assistant Secretary of Defense), αρμόδια για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας Δρ Σελέστ Ουαλάντερ (Celeste Wallander), επικεφαλής της Αμερικανικής αντιπροσωπείας στον Δ΄ Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ για τον τομέα Άμυνας και Ασφάλειας.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας της αμυντικής σχέσεως Ελλάδος-ΗΠΑ, τον οποίο αντανακλά η αναβαθμισμένη MDCA. Ειδικότερα, αναδείχθηκε η γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης για την παροχή και προώθηση αμυντικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και, στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η προτεραιότητα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και  υποδομών (ενεργειακών και μεταφορικών) του Λιμένα και της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τις συνομιλίες επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τους στον εξοπλιστικό τομέα, μέσω των αμερικανικών προγραμμάτων αμυντικής συνεργασίας και χρηματοδότησης, για πρόσκτηση νέων αμυντικών δυνατοτήτων.

Επιπροσθέτως, συζητηθήκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι δυνατότητες  παροχής αμυντικής υποστήριξης προς τη χώρα για προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της.