13.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣυνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδακ. YasunoriNakayama.

            Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, καθώς και οι προκλήσεις ασφαλείας στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο και στην περιοχή του Σαχέλ, με τις συνεπαγόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

            Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε την θετική ανταπόκριση της Χώρας μας στο αίτημα της Ιαπωνίας για φιλοξενία αεροπορικών μέσων και προσωπικού με σκοπό την συνδρομή σε επιχειρήσεις εκκένωσης υπηκόων της από την Μέση Ανατολή, όπως επίσης και στα αντίστοιχα αιτήματα των Η.Π.Α., της Γαλλίας και της Αυστραλίας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πρόσφατη αποστολή Ελληνικού Αεροσκάφους
C-130 με φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, και αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στην συνεισφορά της Ελλάδας με ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια.

            Επίσης, τόνισε την συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας έμφαση στην στενή στρατιωτική σχέση με τις περισσότερες Αραβικές χώρες και το Ισραήλ, καθώς και με την Γαλλία και τις Η.Π.Α.

            Σε διμερές επίπεδο, επισήμανε τις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Ιαπωνίας και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των 2 λαών, που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και το ίδιο όραμα για την ειρήνη και ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες καλής γειτονίας.

            Κλείνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην προοπτική ενίσχυσης των στρατιωτικών σχέσεων των 2 Χωρών παρά την μεγάλη μεταξύ τους γεωγραφική τους απόσταση και χαρακτήρισε ευπρόσδεκτες τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ιαπωνίας στην Ελλάδα για την από κοινού διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων και ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνογνωσίας.