13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυνάντηση Εργασίας Γενικού Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου με Πρέσβη της...

Συνάντηση Εργασίας Γενικού Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου με Πρέσβη της Σλοβακίας

O Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας(ΥΠΕΘΑ)Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, πραγματοποίησε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, συνάντηση εργασίας με τηνΠρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα, κα.MarcelaHanusova.

Κύριος άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Σλοβακίας και η εξέταση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Μεσόγειο,όπως αυτό διαμορφώνεται έπειτα από τις τελευταίες γεωπολιτικέςεξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ και η Πρέσβης της Σλοβακίας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για:

  • Τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.
  • Την προσφυγική κρίση και την παράνομη μετανάστευση,τα οποία αποτελούν μείζονα προβλήματα για τις χώρες της ΕΕ.
  • Τις κοινές διμερείς προκλήσεις και απειλές ασφαλείας.
  • Τους τρόπους εμβάθυνσης των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς και την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, οΔρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένοςεστίασε:

  • Στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί απόπλευράς της ΓΔΠΕΑΔΣ για τη συνομολόγηση Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας

Ελλάδας και Σλοβακίας.

  • Στην πρωτοβουλία της ΓΔΠΕΑΔΣ για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ομάδας Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), και την ενημέρωσή τους για τις εξελίξεις σε σχέση με την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από μέρους της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν τα διαδικαστικά ζητήματα της επίσκεψης της Σλοβακικής αντιπροσωπείας που θα επισκεφτεί την Αθήνα και την περιοχή του Έβρου στις αρχές Ιουνίου 2023.
  • Στη συμμετοχή του Σλοβάκου Υπουργού Άμυνας και της αντιπροσωπείας του, στη διεθνή έκθεση άμυνας & ασφάλειας DEFEA 2023που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως 11 Μάϊου στην Αθήνα.
  • Στα προβλήματα και τις πιθανές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης στην ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια τόσο στο επίπεδο της ενέργειας, όσο και στο επίπεδο της ασφάλειας.

Τέλος, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ηΠρέσβηςκα.MarcelaHanusovaσυμφώνησαν, ότι οισχυρός διπλωματικός, οικονομικός και αμυντικόςάξονας  Ελλάδας – Σλοβακίας,αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας  και ειρήνηςγια την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.