13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ Μ1117

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ Μ1117

Την Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2021, o Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθησαν στην τελετή παραλαβής 44 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117, η οποία πραγματοποιήθηκε στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης η Α.Ε. Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Λεωνίδας Κακαβάς και ο πρόεδρος του American Hellenic Institute (AHI) κ. Νίκος Λαρυγγάκης.

Τα 44 ΤΤΟΑ αποτελούν το πρώτο μέρος από τα 1.200 συνολικά Μ1117 που παραχωρούνται στην Χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA), τα οποία θα κατανεμηθούν κυρίως στον Στρατό Ξηράς και μέρος αυτών στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και στην Πολεμική Αεροπορία.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ΤΤΟΑ Μ1117, σε ότι αφορά στη χρησιμοποίησή τους σε αποστολές επιτήρησης περιοχής και παροχής προστασίας σε κρίσιμες δραστηριότητες, καθώς και στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατότητων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την ασφαλή ταχεία διείσδυση και εκτέλεση ελιγμών σε κάθε είδος εδάφους, λόγω της ενισχυμένης θωράκισής τους που παρέχει προστασία από οπλισμό μικρού διαμετρήματος, νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τόνισε επίσης ότι η απόκτησή τους, θα συμβάλλει στην ικανότητα προβολής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, επαυξάνοντας σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της Χώρας.

 Τέλος αναφέρθηκε στην ισχυρή και συνεχώς αναπτυσσόμενη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] και της συνεχούς εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδος – ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα,που ενισχύει τον ρόλο των 2 Χωρών και τις κοινές τους προσπάθειες για την προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.