13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας (European Union Military Committee – EUMC), που διεξήχθη στην έδρα της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

(https://www.consilium.europa.eu/el/meetings/fac/2021/05/19/)

(https://newsroom.consilium.europa.eu/events/20210519-european-union-military-committee-may-2021).

            Στην EUMC αρχικά απεύθυνε χαιρετισμό ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Josep Borrell.

            Κατά την διάρκεια της EUMC, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ συζήτησαν τον Στρατηγικό Προσανατολισμό της EE (Strategic Compass), καθώς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές τόσο του Σχηματισμού Μάχης της ΕΕ (EU BG) όσο και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (Common Security and Defence Policy – CSDP), ενώ έλαβε χώρα και συνάντηση με τους ομολόγους τους από την Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, την Σερβία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Μολδαβία, την Γεωργία και την Νότια Κορέα.

            Επιπλέον και με τη συμμετοχή του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Πτεράρχου Sir Stuart Peach, συζητήθηκε η πορεία της συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ.

            Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του της Αυστρίας Στρατηγό Robert Brieger και της Σερβίας Στρατηγό Milan Mojsilović, κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στην προοπτική ενίσχυσης της  στρατιωτικής συνεργασίας μας.