13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΣυμμετοχή ΥΦΕΘΑ Ι. Κεφαλογιάννη στο ΣΕΥ Άμυνας ΥΠΑΜ της Ε.Ε

Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ Ι. Κεφαλογιάννη στο ΣΕΥ Άμυνας ΥΠΑΜ της Ε.Ε

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης συμμετείχε στο ΣΕΥ  Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στις Βρυξέλλες.

Κατά το άτυπο πρόγευμα έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον Γ.Γ. ΝΑΤΟ κ.  Jens Stoltenberg, για την ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών, στον απόηχο των τελευταίων περιστατικών σε Balticonnector και Nord Stream, καθώς και για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στον εν λόγω τομέα.

Στην Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA Steering Board), υπό την Προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου κ. Josep Borrell, υποστηρίχθηκε από τα κράτη-μέλη η επικαιροποίηση των Προτεραιοτήτων Ανάπτυξης Δυνατοτήτων 2023, προκειμένου να αντικατοπτριστούν οι αλλαγές στο στρατηγικό περιβάλλον της ΕΕ, η καθοδήγηση που παρέχεται από τη «Στρατιωτική Πυξίδα» και τα διδάγματα που εξήχθησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.   

Κατά την Σύνοδο του Συμβουλίου συζητήθηκε η περαιτέρω στρατιωτική στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, μέσω και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility – EPF) και η Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης ΕΕ (Rapid Deployment Capacity), η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, καθώς και οι επιχειρήσεις και αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας σε Αφρική και Βαλκάνια.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, της Σουηδίας κ. Pål Jonson και τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ΣτρατηγόRobert Brieger.