13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυμμετοχή ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων - Άμυνας της Ε.Ε....

Συμμετοχή ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων – Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε χθες, Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων – Άμυνας των ΥΠΑΜ ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που αφορούν στην παραγωγή αμυντικού υλικού (defence capabilities), καθώς θα συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, μέσω της υλοποίησης της Στρατηγικής Πυξίδας της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα, θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, στην  ενίσχυση των εθνικών αμυντικών βιομηχανιών, αλλά και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε την ενεργό ελληνική συμμετοχή στις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και στη διαμόρφωση ενός οργάνου για την υλοποίηση των κοινών προμηθειών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (EDIRPA), τις οποίες χαρακτήρισε ως ευκαιρία για τα Κράτη-Μέλη, αφού θα συντελέσουν τόσο στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας όσο και στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας στρατιωτικού εξοπλισμού, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Αναφορικά με το Σχέδιο Δράσης για τη Στρατιωτική Κινητικότητα (Action Plan on Military Mobility), υπεγράμμισε τη σπουδαιότητά του ως φορέα αντιμετώπισης διεθνών κρίσεων και επειγουσών καταστάσεων, που πρόκειται να αναδείξει τον ρόλο της ΕΕ ως φορέα αποκατάστασης της ειρήνης, αλλά και ως διεθνούς παρόχου ασφαλείας. Διατύπωσε δε την υποστήριξη της χώρας μας στο παραπάνω σχέδιο, προκειμένου προωθηθεί η εφαρμογή του.

Ο Υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η προμήθεια στρατιωτικού υλικού από τρίτες χώρες δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στην ασφάλεια και στα συμφέροντα των Κρατών- Μελών και της Ε.Ε.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια άτυπου γεύματος και στην οποία συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης (VTC), και ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας κ. Ολέξιι Ρέσνικοφ (Oleksii Reznikov), ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε, για ακόμα μία φορά, την ελληνική στήριξη στον δίκαιο αγώνα της Ουκρανίας. Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης του Project Arrangement του Προγράμματος Military Computer Emergency Response Team Operational Network (MICKNET), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), που αφορά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών και στο οποία συμμετέχουν 16 κράτη-μέλη του ΕΟΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.